Sünnet, insan hakları ihlali

Güncelleme Tarihi:

Sünnet, insan hakları ihlali
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2013 01:54

Geçen yıl Almanya’da yaşanan ‘sünnet’ tartışması, Avrupa’ya sıçradı. Türkiye’nin de üyesi olduğu 48 üyeli Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) hazırlanan bir raporda sünnet, ‘Çocuklara yönelik insan hakkı ihlâli’ olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Alman Federal Meclis üyesi Sosyal Demokrat (SPD) milletvekili Marlene Rupprecht tarafından kaleme alınan ve AKPM Genel Kurulu’nun 1 Ekim’de gerçekleştireceği oturumda görüşülecek olan raporda sünnet, “erkek çocukların fiziksel bütünlüğünün tıbben meşru olmayan ihlali” olarak tanımlandı.

Şartlar belirlensin

Sünnetin çocuklarda fiziksel ve zihinsel sağlık tehdidi doğurabileceği görüşü dile getirilen raporda, sünnetin yasaklanması yönünde bir çağrı yer almadı. Ancak, “erkek çocukların tıbben gerekli olmayan sünnet gibi bazı dini cemaatlerde yaygın uygulamaların hangi tıbbi ve sağlık koşulları altında gerçekleştirileceğinin net olarak belirlenmesi” istendi.

Almanya geri adım atmıştı

Almanya’da da benzer bir tartışma geçen yıl ülke gündemini meşgul etmişti. Köln Eyalet Mahkemesi geçen yıl mayıs ayında bir kararla sünneti “adam yaralama” suçu kapsamına almıştı. Daha sonra, Yahudiler ile Müslümanlar konuya büyük tepki göstermiş ve geri adım atılmıştı. Federal Hükümet konuyla ilgili bir yasa tasarısı hazırlamış ve erkek çocukların sünnet edilmesini düzenleyen bu yasa tasarısı aralık ayında Federal Meclis’te kabul edilmişti. Yasada, tıbbi kurallar göz önünde bulundurularak çocukların en az şekilde acı çekerek sünnet olması, şüphe duyulması durumunda uyuşturma veya narkoz verilmesi öngörülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!