Sun’dan rekortmen işlemci

Güncelleme Tarihi:

Sun’dan rekortmen işlemci
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 00:00

Sun, Niagara 2 kod adıyla bilinen en yeni işlemcisini UltraSPARC T2 resmi adıyla piyasaya sürdü. Farklı amaçlara yönelik 8 çekirdekten oluşan ve aynı anda 64 farklı iş dizisinin altından kolayca kalkabilen bu işlemci, SPEC CPU sonuçlarına göre multithreading (tek işlemcide birden fazla iş dizisinin aynı anda yürütülmesi) alanında iki ayrı dünya rekorunu elinde tutuyor.

İşlemcinin farklı amaçlara yönelik işlemleri aynı anda yürütebilme konusunda gösterdiği başarı, işlemciye aynı zamanda endüstrinin ilk "Tek bir yongada komple sistem çözümü sunabilen işlemcisi" unvanını da kazandırıyor. İşlemci, bir sunucunun günlük çalışma döngüsü sırasında baş etmek zorunda olduğu bilgi işlem, ağ iletişimi, hızlandırılmış bellek erişimi, sanallaştırma, güvenlik ve PCI Express giriş/çıkış yönetimini tek başına gerçekleştirebiliyor.

Verİmlİlİkte de lİder

UltraSPARC T2 işlemcisinin normalde farklı bileşenler tarafından kontrol edilen bunca fonksiyonu tek bir yonga üzerinde bir araya getirmesi maliyet ve enerji tasarrufu sağlarken, sistem entegrasyonunun ve güvenliğinin çok daha kolay yönetilebilmesini sağlıyor. ULTRASparc T2 birçok iş dizisinin altından başarıyla kalkabilen açık kaynaklı Solaris işletim sistemini doğuştan destekliyor olmanın yanında, diğer gerçek zamanlı işletim sistemleriyle ve Ubuntu Linux’un yeni sürümleriyle de uyumlu çalışıyor.

İşlemci iş dizisi başına 2 Watt’ın altında güç harcıyor. Bu da tam verimlilikle çalışan işlemci için 100 Watt’ın altında bir rakama denk geliyor ki, bu da başka bir rekor demek. Üstelik buna işlemcinin bir çok fonksiyonu bir araya toplamasından doğan yer tasarrufu da eklendiğinde, işletmeler sadece enerji maliyetinden değil, soğutma ve yer giderlerinden de kazanç elde edebiliyorlar.

Yeni UltraSPARC işlemcileri, Sun’ın yeni sunucularını güçlendirmenin yanında tek başına da temin edilebilecekler. Detaylar ve lisanslama bilgileri için www.sun.com/t2 adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!