'Sultanın Mührü' Berlin'de

Güncelleme Tarihi:

Sultanın Mührü Berlinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2001 00:00


İhsan YILMAZ/BERLİN
Haberin Devamı

Dünyanın sayılı sanat merkezlerini dolaşan Altın Harfler'in yeni durağı 200 bin Türk'ün yaşadığı Almanya'nın başkenti Berlin. Sakıp Sabancı tarafından Sabancı Üniversitesi'ne bağışlanan Sabancı Hat Koleksiyonu'nundan seçme eserlerden oluşan Altın Harfler bu kez Sultanın Mührü adıyla Berlin Guggenheim Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Deutsche Bank'ın sponsorluğunda dün açılan açılan sergi, 8 Nisan 2001 tarihine kadar devam edecek.

Çağdaş sanat sergileriyle tanınan Berlin Guggunheim Müzesi kapılarını ilk defa olarak Osmanlı hat sanatına ve Türk resmine açmış oldu.

Deutsche Bank'ın üst düzey yöneticileri ve özel davetlileri için önceki akşam yapılan özel açılışa başta Berlin Eyalet Başkanı Eberhard Dipgen, Berlin Büyükelçisi Osman F. Korutürk olmak üzere çok sayıda Türk ve Alman konuk katıldı. Deutsche Bank serginin açılışından sonra bir de 250 kişilik bir yemek düzenledi. Sabancı Ailesi'nin, Türk ve Alman konukların yanı sıra Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel de bu yemeğe katılanlar arasındaydı.

KÜLTÜR VE SANAT KÖPRÜSÜ

Sakıp Sabancı yemekte yaptığı konuşmada bu serginin iki ülke arasında sanat ve kültür alanında kurulmuş bir köprü olduğunu, çok sayıda Türkün yaşadığı bu kentte böyle bir sergiyi açmanın kendileri için çok büyük bir önem taşıdığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Ben işçi çocuğu bir sanayici olarak karşınızdayım. Kültür ve sanat alanında bir şeyler yapmak için çok geç kaldığımı düşünüyorum. Bundan da gerçekten utanıyorum. Keşke iş alanında gösterdiğim dinamizmi kültür ve sanat alanında gösterebilseydim. Ama bu arayı kapatacağıma söz veriyorum. İşçi Hacı Ömer'in oğlunun böyle bir sergiyi bütün dünyada dolaştırması gerçekten önemli. İnanıyorum ki, kişiden kişiye, ülkeden ülkeye akıllı ve gerçek diyalog kültür ve sanat yolundan geçer. Serginin Almanya'da açılmasının ise ayrı bir önemi var. Almanya'ya şükran borcumuz olduğunu düşünüyorum. 2.5 milyon insanımızı bağrına bastığı için. Bu duygularla Frankfurt'a da gitmeyi planladık. Sergiyi buradan sonra Frankfurt'ta açacağız.’’

Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau da, Sakıp Sabancı'ya bir mesaj göndererek böylesine bir sergiyi Berlin'e getirdiği için kutladı.

Daha çok modern sanat eserlerine yer veren Berlin Guggunheim Müzesi, ilk defa böylesine klasik bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Eserlerin sergilendiği salon Sultanın Mührü sergisi için özel olarak hazırlandı. Salonun bütün duvarları bu sergiyi en iyi gösterecek şekilde özel olarak boyanarak ışıklandırma sistemi değiştirildi. Berlin Guggenheim Müzesi, Deutsche Bank ve The Solomon R. Gugunheim Vakfı'nın işbirliği ile hizmete sunulmuş bir müze. The Solomon R. Guggenhaim Vakfı'nın ABD New York'ta iki, İspanya Bilbao ve İtalya'da Venedik şehirlerinde de birer müzesi var.

Deutsche Bank serginin tanıtımına da büyük önem veriyor. Berlin Tegel Havaalanı'nın ve Berlin şehir merkezindeki otobüs duraklarının bilboardları serginin afişleriyle donatılmış durumda. Bir çok Alman gazetesinde de yarım sayfaya yakın büyüklükte renkli olarak ilanlar verilmiş.

Sergilenen eserler arasında 15. Yüzyıldan 20. Yüzyıla uzanan döneme ait Şeyh Hamdullah, Ahmet Karahisari, Hafız Osman gibi dünyaca ünlü Hat ustalarının Kur'an-ı Kerim'leri, murakka, kıt'a ve levhaları ile Yavuz Sultan Selim'den 2. Abdülhamit'e kadar bir çok padişaha ait fermanlar, Osmanlı Hat Sanatı ile bağlantıları nedeniyle özel olarak seçilen son Halife Abdülmecid'in 'Cami Kapısı', Osman Hamdi Bey'in 'Kur'an Tilaveti' gibi tabloları da yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!