Süleymaniye hareketlendi

Güncelleme Tarihi:

Süleymaniye hareketlendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yanan bir evin tehlikeli durumda olduğunun 1 yıl önce rapor edildiği ortaya çıktı... 19 otoparkçı gözaltına alındı...

Emniyet, bölgede operasyon düzenleyerek 19 otoparkçıyı gözaltına aldı. Eminönü Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün bir yıl önce düzenlediği raporda yanan evlerden birinde durumun tehlikeli olduğu ve emniyet tedbiri alınması gerektiği belirtilmiş. İstanbul Üniversitesi Rektörü ise evlerin kurtarılması için 750 milyar lira gerektiğini ama sadece 37 milyar lira ödenek verildiğini söyledi.

Süleymaniye'de 12 gün içinde aynı caddedeki üç evin peşpeşe yanmasının ardında otopark mafyasının bulunduğu haberimiz üzerine harekete geçen İstanbul Emniyeti 19 otoparkçıyı gözaltına aldı.

Beyazıt, Vezneciler, süleymaniye semtlerinde korsan otoparkçılık yapan 19 kişinin vatandaşlardan 500 bin ile 1 milyon lira arasında otopark ücreti aldıkları belirlendi. Yangınlarla ilgileri olmadığını ve otopark olarak kullandıkları alanları belediyeden kiraladıklarını söyleyen sanıklar adliyeye sevk edildi.

Bir yıl önce uyarmışlar

Eminönü Belediyesi tarafından gazetemize gönderilen 14 Temmuz 1997 tarihli İmar Müdürlüğü Yapı Denetim Birimi'nin düzenlediği raporda, Süleymaniye'deki üçüncü yangında yanan 28 numaralı evde emniyet tedbiri alınması gerektiği uyarısı yer aldığı ortaya çıktı.

30 numaralı evde çıkan yangın nedeniyle 28 numaralı evin kısmen tahrip olduğu belirtilen raporda, yapı ilgililerinin tayin edeceği teknik eleman nezaretinde bina ve civarı için acilen emniyet tedbirlerinin alınması gerektiği de belirtiliyor.

Raporda Koruma Kurulu'nun görüşü alınarak bu görüşe göre binanın izalesinin gerektiğine de yer verilmiş.

Eminönü Belediye Başkanı Ahmet Çetinsaya, Süleymaniye Evleri'nin korunmasından, İstanbul Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol nedeniyle, İstanbul Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin sorumlu olduğunu belirtti.

Çetinsaya açıklamasında Eminönü Belediyesi ve Eminönü Hizmet Vakfı olarak tarihi dokuyu korumaya çalıştıklarını ve vakıf bünyesinde bir mimari büro kurarak Kadırga ve Süleymaniye'deki 36 çeşme ve tarihi eserlerin onarım projelerini hazırladıklarını da söyledi. Evlerin korunması için çeşitli önerilerde bulunani Çetinsaya bu önerileri şöyle sıraladı:

1- Ücretsiz proje hazırlanmalı.

2- Ev sahibi onarım için başvuruyor, en az 1,5 yıl kurul kararı bekliyor. Bu bölgeden sorumlu kurul yedi ilçeye bakıyor. Eminönü ve Fatih için yeni kurullar oluşturulmalı. Kültür Bakanlığı bu önlemi alarak ev sahipleri onarım için özendirilmeli.

3- Eski eser niteliğindeki evini onarmak isteyenlere düşük faizli devlet kredisi verilmeli.

4- Belediyeler yenilenen evlere altyapı hizmeti götürerek çevreyi daha çekici hale getirmeli.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Süleymaniye Evleri'nin onarımı için 750 milyar lira talep edildiğini ancak bunun 37 milyarının onaylandığını açıkladı.

Sorumluluk üniversitenin

Alemdaroğlu açıklamasında şu bilgiye yer verdi:

‘‘İstanbul Üniversitesi 1999 yılı A2-A3 yatırım harcamaları için 9 Temmuz 1998 tarihli yönetim kurulu kararı ile Süleymaniye Koruma alanındaki tarihi evlerin restorasyonunda harcanmak amacıyla 750 milyar lira ödenek talep edilmiştir. Ancak 1999 Mali Yılı Bütçesi kapsamında, TBMM Bütçe Plan Komisyonu'nda kabul gören teklifimiz 37 milyar lira ile onay görmüştür.’’

Süleymaniye Evleri'nin korunması için yerel yönetimleri destek vermeye çağıran Alemdaroğlu bu konuda şunları söyledi:

‘‘Evler, özel şahıslardan kamulaştırma yoluyla üniversitemize mal edilmiştir. Üniversitemiz Merkez Geliştirme Planı'na göre, kamulaştırılan binalar, 5 Ağustos 1998 tarihinde boşaltılmış ve evler kilitlenmiştir. Evlerin boşaltılmasından bu yana geçen süre içinde maalesef, üç ev yanmıştır. Bu konuda gerekli adli soruşturma sürmektedir. En kısa zamanda tarihi alanın en iyi yaşatılması için çalışmalar yapılmaktadır.

Eski esernlerimizin korunmasında yerel yönetimlerin desteğine gereksinim vardır. Tarihsel sorumluluğunu bilen üniversitemiz, kısıtlı kaynaklarıyla, gönüllü öğretim üyelerinin yardımıyla, restorasyon projeleriyle İstanbul Üniversitesi'nin koruması altındaki tarihi Süleymaniye Evlerimizi gelecek nesillere miras bırakmak için çabalarını sürdürecektir.’’

İsveç'ten destek

Süleymaniye'nin kurtarılması için komşu belediye Fatih'ten ve İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden destek geldi. İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nur Sertel, Süleymaniye sınırları içindeki üniversiteye ait tarihi yapıları, Lund Üniversitesi ve Fatih Belediyesi ile ortaklaşa restore edeceklerini bildirdi.

Eminönü ilçe sınırlarında kalan Süleymaniye'deki ahşap konakların onarımı için Fatih Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve İsveç Lund Üniversitesi 16 Aralık 1998'de bir protokol imzalayacak. Anlaşmanın imzalanmasının ardından çalışmalara başlanacak.

Ortak çalışma fikrinin şekillenmesine 17 Kasım 1998'de Hürriyet İstanbul'da yayınlanan, Süleymaniye'yle ilgili bir haber katkıda bulundu. Onaltı Mart Şehitleri Caddesi 28 numaralı evdeki, aynı cadde üzerinde bir hafta içinde meydana gelen ikinci yangın olduğu ve 1970'ten beri İstanbul Üniversitesi'nin koruması altında bulunduğuna ilişkin haber üzerine, ertesi gün Unesco'dan Fatih Belediyesi'ne bir mektup geldi. Fatih Belediyesi ve Avrupa Birliği'yle, 'Fener Balat Semtlerinin Kentsel Rehabilitasyon Projesi'nde ortak çalışma yürüten Unesco Kültür Mirası bölümü görevlilerinden Sonia Ramzi imzasıyla gelen mektupta şu satırlar yer alıyor:

‘‘İsveç'in Lund Üniversitesi'yle yaptığımız bir anlaşma sonucunda, üniversite sınırlarınız içinde bulunan ahşap bir tarihi yapının teknik ve mali açıdan sorumluluklarını üstüne alarak, restorasyonunu üstlenecektir. Bildiğiniz gibi İskandinav ülkeleri restorasyon konusunda uzmanlaşmıştır. Aynı zamanda Lund Üniversitesi'nde profesör olan Mimar-Restoratör Kerstin Barup, kendi imkanlarıyla İstanbul'a bu konuyu sizinle görüşmek ve incelemelerde bulunmak için 16 Aralık 1998 günü bir haftalığına gelecektir.’’

Fatih Belediye Başkanı Sadettin Tantan, mektubu okuduktan sonra gazetemizdeki Süleymaniye haberiyle karşılaştı. Bunun üzerine İstanbul Üniversitesi Rektörü'nü arayan Tantan, Fatih Belediyesi'ne sunulan olanağı Süleymaniye'ye kanalize edebileceğini söyledi. Kırka yakın binayı onarmak için olanak arayan üniversite rektörlüğü bu öneriyi kabul eti. Bunun üzerine Sadettin Tantan, Lund Üniversitesi yetkilileriyle bağlantı kurarak, bu projeden tarihi Süleymaniye semtinin yararlanmasının daha uygun olacağını bildirdi. Lund Üniversitesi Senatosu aynı gün toplanarak, Süleymaniye'yi kurtarmak için İstanbul Üniversitesi ve Fatih Belediyesi'yle ortak çalışma kararı aldı.

Sadettin Tantan bu imkanı Fatih yerine Eminönü Belediyesi sınırlarındaki Süleymaniye için değerlendirmesinin sebebini şöyle açıkladı:

‘‘Biz Zeyrek ve Fener-Balat semtleri için ülkemizden ve dünyanın her yanından yeterli olmasa da destek almaya başladık. Süleymaniye tıpkı Zeyrek gibi Türk mimarisinin eşsiz güzellikteki örneklerini barındıran bir semtimiz. Bu eserler hem ata yadigarı hem de dünyamızın ortak kültür mirası. Yıllar içinde Süleymaniye'nin çöküşünü çaresizlik içinde izlemek durumunda kaldık. Biraz daha gecikirsek Süleymaniye'de koruyacak tek bir ev bile bulamayacağız. 16 Aralık Süleymaniye için tarihi bir dönüm noktası olacak.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!