Sudan ve Güney Sudan müzakereye devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Sudan ve Güney Sudan müzakereye devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2011 18:33

Sudan ve ülkeden ayrılan Güney Sudan liderleri arasında iki gündür devam eden görüşmelerden, müzakereleri sürdürme kararı çıktı.

Haberin Devamı

Güney Sudan'ın Sudan'dan ayrılmasının ardından ilk kez iki günlük resmi bir ziyaret için Sudan'ın başkenti Hartum'a giden Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'le görüştü.

Sınır bölgesindeki şiddet olayları ve petrol gelirlerinin paylaşımı gibi ana anlaşmazlık konularını görüşen El Beşir ve Kiir, ihtilafların çözümü için görüşmelere devam edileceğini açıkladılar.

Hartum'dan ayrılmadan önce konuşan Kiir, "Hükümetim çözüm bekleyen tüm konuları görüşmek için hazır" dedi. Kiir, en kısa sürede anlaşma imzalamak istediklerini söyledi.

Ömer El Beşir de kurulan komisyonların belirlenen zaman dilimi içinde sorunların çözümü üzerinde çalışacaklarını belirtti.

Kiir'in ziyareti sırasında Kuzey ve Güney arasında ilişkilerin gerilmesine neden olan petrol ve Abyei'nin durumu gibi kritik konuların ele alınacağı bildirilmişti.
Sudan'dan ayrılan Güney Sudan, 9 Temmuz'da bağımsızlığını ilan etmişti. Anlaşmazlık konularının başında gelen petrolün büyük çoğunluğu Güney Sudan'da üretiliyor. Sınır bölgesi olan Abyei ise geçen Mayıs ayında Sudan askerleri tarafından işgal edilmişti.

Haberin Devamı

Güney Sudan petrolün çoğunu almasına rağmen, Kuzeydeki ihracat tesislerini kullanmak için Hartum hükümetine ücret ödemek zorunda. Ancak her iki devlet de henüz bu konuda anlaşmaya varamadı.

İki ülke arasında ortak bir bankacılık sisteminin ve ticaret anlaşmasının bulunmayışı da Kuzey ve Güney arasındaki sınır ticaretini engelliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!