Sudan, petrolde işbirliğine sıcak bakıyor

Güncelleme Tarihi:

Sudan, petrolde işbirliğine sıcak bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 10:42

Günde 600 bin ton varil petrol üretimi olan Sudan, Türkiye ile özellikle petrol konusunda işbirliğine sıcak bakıyor.

Haberin Devamı

 Günde 600 bin ton varil petrol üretimi olan Sudan, Türkiye ile özellikle petrol konusunda işbirliğine sıcak bakıyor.
Sudan Kamu Şirketleri Grubu Türkiye Temsilcisi, Sinkad Mastır İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Hisham Taha, bir program için geldiği Konya'da,  Sudan'ın son 10 yılda 500 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirtti.

Bu rakamın Türkiye için az görülebileceğini ancak kendileri için son derece önemli ve büyük olduğunu vurgulayan Taha, bunun artırılması için kamu ve özel şirketlerin yoğun çalıştığını söyledi.

Özellikle Türkiye ile ticari ilişkileri artırmak istediklerini ifade eden Taha, “Türkiye ile tekstil, alüminyum, otomobil ve traktör yedek parça, ayakkabı gibi alanlarda ticari ilişkilerimizi geliştirebiliriz. Bu konuda Sudan'a yatırım yapacak Türk girişimciye kapılarımız açık” dedi.

Haberin Devamı

Sudan'ın, Türkiye ile özellikle petrol konusunda işbirliğine sıcak baktığını dile getiren Taha, şunları kaydetti:
“Petrolün stratejik bir önemi var. Türkiye, petrol ihtiyacını çeşitli kaynaklardan sağlıyor. Terör yüzünden Türkiye'nin bazı kararlar alması gündemde. Habur Sınır Kapısı'nın kapatılmasıyla başlayacak süreçte Türkiye'ye petrol verebiliriz. Günde 600 bin varil petrol üretiyoruz. Önümüzdeki yıl 1 milyon varile çıkacak. Şu anda potansiyelimizin sadece yüzde 10'unu işleyebiliyoruz. Daha fazla petrol çıkarabiliriz. Türkiye ile petrol konusunda işbirliği yapabiliriz.”

Sudan petrolünün alınması için Türkiye'deki rafinerilerin uygunluğunun önemli olduğunu belirten Taha, “Bizim petrole uygun tesisiniz varsa hiç sorun yok demektir” dedi.

Türk şirketlerini Sudan'a petrol çıkarmaya da davet eden Taha, şöyle devam etti:
“Daha önce Türkiye'ye Sudan Enerji Bakanı geldi. Türk firmaları ile Sudan'da petrol çıkarılması konusunda görüşmeler yaptı. Girişimler halen sürüyor. Malezya ve Çin firmaları Sudan'da petrol çıkarıyor. Türkiye ile işbirliğine memnuniyetle hazırız. Eğer bu konuda Türk firmaları gelir müracaat ederse işbirliğine her zaman varız.”

Taha, çıkardıkları 600 bin varilin sadece 50 binini kullandıklarını belirterek, “Geri günde 550 bin varil kalıyor. Uygun tesis yapın bu petrolü size verelim” dedi.

Haberin Devamı

Bu petrolü genellikle Asya ülkelerine verdiklerini belirten Taha, “Türkiye'yi gerçekten çok seviyoruz. Türkiye'nin petrol yüzünden sıkıntı çekmesini istemeyiz. Çin bizde üretim yapıyor. Türkiye, bize Çin'den daha yakın. Türkiye ile petrol konusunda işbirliği yapabiliriz” diye konuştu.

Öte yandan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başkanlığında iş adamları heyeti, 28-30 Ekim tarihlerinde Sudan'a gidecek ve burada görüşmelerde bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!