Suçlu doktor nasıl cezalandırılır

Güncelleme Tarihi:

Suçlu doktor nasıl cezalandırılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRK Tabibleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Uz. Dr. Eriş Bilaloğlu, hekim hataları konusundaki sorularımızı yanıtladı:

Herhangi bir hekim hatası kuşkusu doğdunda ne gibi bir yasal süreç başlar?

- Hastanın kendisi ya da yakınları başvuruda bulunur. Yasal platformda olabilir ya da Tabib Odaları'na başvurulabilir. Odalar kendi disiplin kuralları çerçevesinde soruşturma açar. Tabib Odası Onur Kurulları'nın yetkisi en fazla altı ay meslekten men etme cezasıdır.

Ceza verildikten sonra uygulamayı kim başlatır?

- Sağlık Bakanlığı aracılığı ile bu ceza uygulatılmayı başlanır. Ceza davaları gündeme geldiğinde ise Yüksek Sağlık Şurası'ndan bilirkişi raporu istenir.

Şura hekimin elinden diplomayı alabilir mi?

- Şura görüş bildirebilir ancak hekimin mesleki uygulamasını ortadan kaldıramaz. Tabibler Birliği ve odaların da inzibati bölümleri yok, sadece savcılığa, şuraya suç duyurusunda bulunur. Hekimin diplomasının iptal edilmesine Sağlık Bakanlığı Yüksek Onur Kurulu karar verebilir.

Diploması elinden alınmış hekimin gerçekten mesleğin icra edip etmediğine dair uzun vadede denetim yapılıyor mu?

- Hekim olmayan insanın tebabetle uğraştığını duyuyoruz. Bu suç olan birşey. Hekim olup da ceza verilen insanların kaçak olarak yapmaları söz konusu olabilir. Asıl sıkıntı Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların uygulamayı gereğince yapıp yapmadığından kaynaklanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!