Suçlu çocuklar topluma kazandırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Suçlu çocuklar topluma kazandırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı yedi yılda yüzlerce çocuğu topluma kazandırdı

Vakıf Başkanı Avukat Güney Haştemoğlu, uzmanların yardım edilirse bir daha suç işlemez dediği çocuklara yardım ettiklerini söyledi.

Suça yönelen çocukların yeniden topluma kazandırılması amacıyla kurulan ‘‘Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’’ 7 yılda yüzlerce çocuğu topluma kazandırdı.

Vakıf ev yapımı reçel, turşu ve cezaevlerinde mahkumların yaptığı boncuk işleri satarak başladığı yoksul ailelere yardım çalışmalarına Adalet Bakanlığı'yla işbirliği yaparak ıslah ve tutukevlerinde kalan çocukları topluma kazandırmayı da ekledi. Vakıf Başkanı Avukat Güney Haştemoğlu, vakfın kuruluş öyküsünü ‘‘El emeği pazarında sattığımız ürünler büyük beğeni kazandı. Biz de cezaevleri için daha ne yapabiliriz diye düşünerek Adalet Bakanlığı’na başvurduk. Bakanlık, ıslah ve tutukevlerinde kalan çocuklar için bir çalışma yapmamızı istedi. Müzik öğretmeni bir arkadaşımız haftada bir gün Metris ve Sağmalcılar cezaevlerinde kalan tutuklu çocuklara şarkı söylemeyi öğretiyordu. Rehabilite çalışmalarımız böyle başladı’’diye anlattı.

Çocuk mahkemelerinden gelen çocukları Kadıköy'deki merkeze kabul ettiklerini belirten Avukat Haştemoğlu, sokaktan çocuk almadıklarını söyledi. Sosyal hizmet uzmanlarının tutuklu çocuklarla görüşerek bir rapor hazırladığını söyleyen Haştemoğlu, faaliyetlerini şöyle özetledi:

‘‘Uzmanların, 'yardım edilirse bir daha suç işlemez' dedikleri çocukları alıyoruz. Bu çocuklar sınırdaki çocuklar. Henüz ailelerinden kopmamış, ancak aileleri ile problemleri var ve dışlanmış durumdalar. Kısaca yardım edilmedikleri takdirde sokağa düşecek çocuklar. Çocuk bize mahkeme tarafından gönderiliyor. Önce gönüllü hekimlerimize tedavilerini yaptırıyoruz. Bazılarını okula gönderiyoruz. Onları sınavlara hazırlıyoruz. Diğerlerini işe veya kurslara yerleştiriyoruz. Hafta sonu ise vakıfta onların kendileriyle, aileleriyle, çevreleriyle barışmalarına destek oluyoruz. Pazar günleri futbol oynanıyor, tiyatro, el işi, doğa ve müze gezileri yapılıyor. Sorunlular sosyal uzmanlarca tedavi ediliyor. Aileleriyle de irtibat kurarak, maddi durumunu yetersiz bulduklarımıza Valilik kanalıyla yiyecek ve kira yardımı yaptırıyoruz.’’

Dostluk kuruyoruz

Yaşları 12-18 arasında değişen 65 çocuğa yardımcı olduklarını belirten Avukat Haştemoğlu, tutuk ve ıslahevinde kalan çocukları da yakından takip ederek haftada iki gün resim, okuma-yazma kursu verdiklerini belirtti. Çocuklara suçlarını sormadıklarını, öğüt vermediklerini belirten Haştemoğlu ‘‘Onların dostu olmaya çalışıyoruz’’ dedi. Haştemoğlu, Türkiye’de suça yönelen çocukların yeniden topluma kazandırılması ve destek olunması konularında çalışmaların çok az olduğunu belirterek ‘‘Tutukevi ve ıslahevleri bir okul haline geldiği gün devletin çocuklarla ilgili politikası da oluşacaktır’’ diye konuştu.

Haştemoğlu, tutukevi veya ıslahevinden çıktıktan sonra ailesi tarafından korunamayan çocuklar için 'Özgür eğitim köyü' kurmak için çalıştıklarını belirterek ‘‘Cumhurbaşkanımızla görüştük. Yaklaşık 500 dönümlük bir araziye ihtiyacımız olduğunu belirttik. İçinde 200 çocuğun yaşayacağı bir ekolojik köy kurmak istiyoruz. Cumhurbaşkanımız bizi Valiliğe yönlendirdi. Valimiz gereken emirleri verdi. Bir hazine arazisi, orman niteliğini kaybetmiş bir alan, bu projeyi hayata geçirmek için yetrli olacak’’ dedi.

Çoğu ailesiyle birlikte

27 ilde 18 yaşın altında çeşitli suç isnatları altında kalmış toplam 22 bin 305 çocuk bulunuyor.

Bu çocukların 17 bin 344'ü öz anne ve babasıyla birlikte düzenli aile ortamında yaşıyor.

10 bin 425 çocuk ilkokul mezunu, bin 814 çocuk ortaokul mezunu, 2 bin 334 çocuk ise lise ve dengi okul mezunu. Çocuklardan bin 376'sı ise okuma yazma bilmiyor.

Çocukların yüzde 90'ı bağımlılık yapan bir madde kullanıyor.

Çocukların binde 7.62'si sokak çocuğu olarak dışarıda yaşıyor.

Çocuklar şiddeti ilk olarak anne-baba veya öğretmen dayağından öğreniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!