Suçlu aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Suçlu aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2005 01:26

ABD Kongresi, Katrina kasırgasının yol açtığı yaraları sarmakta geciken sorumluluları bulmak için soruşturma başlattı. Hedefteki isimler:Başkan Bush, Michael Brown, Kathleen Blanco

Başkan Bush: Irak’la fazla meşgul olduğundan başta Katrina’ya aldırmadığı söyleniyor.

Koordinatör:Arap atı uzmanı olan Michael Brown, yardımları koordine etmekte tecrübesizlikle suçlanıyor.

Vali Kathleen Blanco: Demokrat Vali’nin federal yardımı geciktirdiği iddia ediliyor.

KATRİNA kasırgası felaketinde Amerikalı yönetici ve yetkililer sınıfta kaldı. New Orleans’ta mahsur kalan binlerce kişiyi tahliye etmek için ülke tarihinin en büyük hava operasyonu kasırgadan ancak 6 gün sonra başlatılırken, başta Başkan George Bush olmak üzere, yardım fiyaskosunda kilit noktalardaki yöneticiler sorumlu tutuluyor.

ABD Başkanı George Bush önceki gün televizyondan halka seslenirken, felakete geç ve yetersiz tepki verildiğini itiraf etti. Bush’un beş gün sonra New Orleans’a ayak basması. ‘Başkan nihayet güneydoğu sahiline ulaştı yorumlarına neden oluyor.’

Dünya kamuoyu, tsunamizedelere kısa sürede ulaşan ABD’nin nasıl olup da bir stadyumda mahsur kalan 25 bin vatandaşına ulaşmada bu kadar gecikebildiğiri sorgularken, Bush’un Irak savaşına dalıp gitmesi en büyük etken olarak gösteriliyor.

Michael Moore da Bush’a hesap sordu

Bush’un Irak’ı özgürleştirmeye çalışırken New Orleans’ı unuttuğu söylenirken, Fahrenheit 9/11 filmiyle ün yapan muhalif Michael Moore, George Bush’a açık mektup yazarak, ‘Helikopterlerimiz nerede? Asli görevleri felaketlerde kurtarma olan Ulusal Muhafızlar nerede?’ diye sordu.

Yardımlar ‘tecrübesiz ellerde’

Federal Acil Yardımların Yönetimi’nden sorumlu İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Michael Brown da FEMA’nın başına gelmeden önce Uluslararası Arap Atları Derneği danışmanı olduğu için felaketi koordine etmek konusunda tecrübesiz olmakla suçlanıyor. İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff ise Brown’ı savundu.

Vali, federal yetkililere direndi

Louisiana eyaletinin Demokrat Valisi Kathleen Blanco da, ‘federal yetkililerle işbirliğinde yavaş kaldığı’ söylenerek suçlandı. Irak savaşına kaynak bulan ancak New Orleans’ın setlerinin güçlendirilmesine kaynak aktaramayan yönetim de sorumlular arasında.

Katrina’nın hız kestiğine dair gelen haberlerin de gaflete neden olmuş olabileceği yorumları yapılırken Ulusal Muhafızlar Irak’ta olduğu için mi, ABD’nin kendi yaralarını sarmakta geç kaldığı da sorgulanıyor.

Yetkililer içinde en dertlisi ise halkını kurtarmak için elinden gelen her şeyi yapan New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin. Nagin, cuma günü yaptığı öfkeli konuşmada başta Bush olmak üzere yöneticilere ateş püskürmüştü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!