Suçlamada geri adım

Güncelleme Tarihi:

Suçlamada geri adım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 00:00

Şemdinli’yi araştıran Meclis Komisyonu, Org. Yaşar Büyükanıt’ı suçlayıcı ifadeleri raporundan çıkardı. Büyükanıt’ın, olaylara karışan astsubay için ’Tanırım, iyi bir askerdir’ sözlerinin yargıyı etkileyebileceği taslak raporda yer almıştı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun raporundaki, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, Şemdinli olaylarından dolayı suçlandığı cümleler çıkarıldı.

Şemdinli olaylarını araştırmak üzere bölgeye giden alt komisyonun hazırladığı taslak rapor, CHP’lilerin tepkilerine yol açmıştı. Taslak raporda, Büyükanıt’ın, olaya karışan astsubay için "Kendisini tanırım, iyi bir askerdir" sözlerinin yargıyı etkileyebileceği cümlesi yer almıştı.

CHP BASTIRDI

CHP’li alt komisyon üyeleri Ahmet Ersin ve Ahmet Yılmazkaya, bu tür suçlayıcı bir ifadenin raporda yer almasına karşı çıktı. Vekiller, yargının böyle bir cümleden etkilenecek kadar güçsüz olmadığını savundular. CHP’lilerin bastırması üzerine AKP kanadı da bu cümlenin rapordan çıkarılmasını kabul etti.

CHP’li üyeler, Haziran ayından beri bölgede onlarca patlama olmasına rağmen hükümetin bunu gündemine almadığını ve YÖK, imam hatip gibi konularla uğraşıldığını savundular. CHP’liler, bu nedenle olaylarda hükümetin de ihmali bulunduğunun rapora yazılmasını istediler. Ancak Büyükanıt’a yönelik suçlamadan vazgeçilince CHP de bu isteminde ısrarlı olmadı.

İŞBİRLİĞİ YOK

Raporda, jandarma ve emniyet güçleri arasında işbirliği olmaması ve yaşanan uyumsuzluğun da sıkıntı yarattığı vurgulandı. Emniyet güçlerinin teçhizat eksikliklerinin giderilmesi gerektiği de raporda yer aldı. Şemdinli olayları hakkında kurulan araştırma komisyonunun raporunun yanısıra yargının vereceği kararın beklenmesi gerektiği de rapora konuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!