Suçladığı Ecevit onu da affetmişti

Güncelleme Tarihi:

Suçladığı Ecevit onu da affetmişti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Ecevit'i ‘vatan hainlerini affetmekle’ suçlayan MHP'li Ali Güngör'ün yine Ecevit'in çıkardığı 1974 affından yararlandığı anlaşıldı. Güngör, bir cinayete karışmak suçundan 12 yıl hapse mahkûm olmuştu.

TBMM kürsüsünde, af yasasını ‘tehlikeli ve çirkin’ bulduğunu açıkladıktan sonra Başbakan Bülent Ecevit'i ‘‘Vatan hainlerini affetmekle’’ suçlayıp ret oyu kullanan MHP İçel Milletvekili Ali Güngör'ün de 1974 yılında Ecevit'in çıkardığı aftan yararlandığı ortaya çıktı.

Güngör, 1980 öncesinde Dr. Mehmet Güçlü'nün öldürülmesi olayına karıştığı iddiasıyla yargılandı. 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Güngör, aftan yararlanıp dışarı çıktı. Faruk Bildirici'nin, ‘Siluetini Sevdiğim Türkiyesi’ adlı kitabında da, Güngör'ün 1974 affıyla serbest kaldığı vurgulandı. Güngör ile aynı davada yargılanan diğer MHP'lilerin dosyaları da kapandı.

Güngör, milletvekili seçildiğinde de tartışma yaşanmıştı. Güngör'ün, Anayasa'ya göre 1 yıldan fazla mahkûmiyeti olanların aftan yararlansa bile milletvekili olamayacağına ilişkin maddesini ihlal ettiği ileri sürülmüştü. Güngör de bu iddialar üzerine durumunu doğrulamış, ‘‘Kim milletvekilliğimi düşürecekse buyursun’’ demişti.

BAHÇELİ'NİN ÖFKESİ

Önceki gece TBMM kürsüsünde Güngör'ün yaptığı konuşma hükümet sıralarına bomba gibi düştü. Milletvekilinin konuşmasında, ‘‘MHP teşkilatları ve ülkücüler bu affı içine sindiremiyor’’ dediğinde, Bahçeli'nin öfke gizli tebessümü, TBMM TV ekranlarına yansıdı. Güngör'ün, ‘‘Sayın Ecevit'in geleneğine vatan hainlerini affetmek fazla yabancı gelen bir husus değildir’’ sözlerini söylediği sırada ANAP Lideri Mesut Yılmaz, hayretler içinde oturduğu yerden geriye kaykılmış, Ecevit'in de suratı asılmıştı.

ECEVİT: MHP’NİN İÇ SORUNU

Ecevit, konuyla ilgili bir soru üzerine, ‘‘İzninizle bu konuda birşey söylemek istemiyorum. Bu MHP'nin kendi iç sorunudur’’ dedi. Bir gazetecinin, Güngör'ün de, kendisinin Başbakanlığı sırasında çıkarılan 1974 affından yararlanarak cezaevinden çıktığını hatırlatması üzerine Ecevit, bunu yeni öğrendiğini söylemekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!