Sualtı mağarasında Azrail’le 13 saat

Güncelleme Tarihi:

Sualtı mağarasında Azrail’le 13 saat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2007 02:00

Muğla’nın Bodrum İlçesi’ne bağlı Karaada’da, şifalı çamuru ile dünyaca ünlü sualtı mağarasına gece yarısı izinsiz giren 2 kişi, 13 saat sonra kurtarıldı. Kazazedeler, karanlık mağarada yollarını kaybettiklerini ve burada geçirdikleri 13 saatin ömürlerinin 13 yılına bedel olduğunu bildirdiler.

Haberin Devamı

HABERİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

OLAYDAN İLK FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN..

TOPLAM 15 yolcusuyla 3 günlük "mavi tur"a çıkan "Proguy" adlı yatın kaptanı Neşet Arıkoğlu, dün saat 02.30 sıralarında, Bodrum’a 3 mil uzaklıktaki Karaada’ya uğradı. Ssualtı mağarası ve ılıcası ile ünlü Karaada’da, yolculardan bir bölümü denize girerken, Kaptan Neşet Arıkoğlu da beraberindeki 3 kişiyle birlikte 50 metre uzunluğunda, 2-5 metre genişliğindeki sualtı mağarasına girdi. İçinde 50 santimetrelik dehliz geçişleri bulunan mağarada, karanlıktan korkup havasız kalan 2 kişi geriye dönerken, Kaptan Arıkoğlu ve Ankara’dan tatile geldiği öğrenilen 20 yaşındaki Mesut Doğan Tatarhan, ilerlemeyi sürdürdü.

İKİSİ GERİ DÖNMEDİ

Arıkoğlu ve Tatarhan’ın uzun süre dönmemeleri üzerine teknedeki arkadaşları, saat 04.00 sıralarında durumu Sahil Güvenlik ekiplerine bildirdi. Sahil Güvenlik ekiplerinin mağarada yaptıkları aramada, haber alınamayan Arıkoğlu ve Tatarhan’ın suyun ani yükselmesi veya havasızlık nedeniyle boğulmuş olabilecekleri olasılığı üzerine, Marmamis’teki AKUT ekiplerinden yardım istendi.

Haberin Devamı

KRİZ MASASI KURULDU

Mağarada kaybolanların kurtarılması için 12 saat sonra kriz masası oluşturuldu. Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan başkanlığında kurulan kriz masasında, Türkiye’nin ilk sualtı arkeoloğu Aşkın Cambazoğlu, Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü dalgıç Yaşar Yıldız, Deniz Ticaret Odası Başkan Vekili Dalgıç Arif Yılmaz ve AKUT Marmaris Birimi’nde görevli profesyonel 3 dalgıç durum değerlendirmesi yaptıktan sonra, arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Bodrum Sağlık Grup Başkanlığı’ndan doktor ve deniz ambulansının bölgeye gelmesi için talimat verilirken, 6 dalgıç Aşkın Cambazoğlu başkanlığında fener ve iplerle mağaraya girdi.

İKİ VİSKİ BARDAĞI

Mağaraya giren dalgıçlar girişten 12 metre ileride, kaya üzerine bırakılmış olan ve içerisinde yarısına kadar viski bulunan iki bardak buldu. Yaşamlarından ümit kesilen 38 yaşındaki kaptan Neşet Arıkoğlu ile 20 yaşındaki Mesut Doğan Tatarhan, dalgıçlar tarafından mağaranın 35 metre içinde 45 santimlik boşlukta bulundular.

Haberin Devamı

SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI

Arıkoğlu ve Tatarhan’ın kanalda bayılmak üzereyken son anda kurtarılmaları büyük sevinç yarattı. İlk tedavileri mağara içinde yapıldıktan sonra, çıkarılan Arıkoğlu’nun eşi Damla Arıkoğlu, yaşadığı duyunca sevinçten çığlıklar atarak baygınlık geçirdi. Adada oluşturulan kriz masası ve yaklaşık 30 görevli de büyük sevinç yaşadı.

YOLU KAYBETTİK

Mağaradan çıkarıldıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilen Tatarhan ve Arıkoğlu, uzun süre yaşadıklarına inanamadı. Kaptan Arıkoğlu bir miktar alkol aldıktan sonra yüzmek ve gezmek için girdikleri mağarada geceyarısı yollarını kaybettiklerini belirterek "Karanlığın ortasında kaldık, güçlükle birbirimize sarılarak saatlerce tutunduk, bazen oksijen yetersiz geldiğinde 10 metre kadar uzaklaşıp hava almaya çalışıyordum ama bir türlü yönümüzü bulamadık, bizi mutlaka kurtarmaya geleceklerini biliyorduk, ancak gücümüz tükenmiş hayal görmeye başlamıştık. Karanlık mağarada bir ara güneş çıktığını dahi gördüm" dedi.

Haberin Devamı

Karanlıkta bağırmak istedim, sesim çıkmadı

Tatilde geldiği Bodrum’da hayatının en büyük tehlikesini atlattığını belirten Mesut Doğan Tatarhan, "Neşet ağabey ile saatlerce mağaranın yolunu bulmaya çalıştık, karanlıktan başka bir şey göremiyorduk, gücümüz tükenmişti. Saatlerce kaldığımız mağarada artık sona geldiğimizi ve birkaç dakikalık dayanacak gücümüz kaldığını düşünürken insan seslerini duydum, bağırmak istedim sesim çıkmadı, boğazım düğümlendi.

Geçen 13 saatte ömrümden 13 yıl gitti, bir daha böyle çılgınlık yapmam, bizi kurtaran herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Arıkoğlu’nun eşi Damla Arıkoğlu ise yere yatırılarak tedavi edilen eşinin ayaklarına kapanıp dakikalarca onu öptü. Neşet Arıkan ve Mesut Doğan Tatarhan, kurtarıldıktan sonra birbirlerine sarılarak yaşamın sevincini paylaştı. Tatarhan ve Arıkoğlu deniz ambulansı ile önce karaya ardından Bodrum Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedaviye alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!