Su çekildi insan iskeletleri çıktı

Güncelleme Tarihi:

Su çekildi insan iskeletleri çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 15:44

Elazığ'ın Baskil ilçesine bağlı İmikuşağı köyünde Karakaya baraj gölünün suyu çekilince, ortaya 3 bin 500 yıl önce Hitit dönemine ait olduğu tahmin edilen bir höyüğün mezarlığındaki insan iskeletleri çıktı.

Haberin Devamı

Baraj suyunun çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan ve su yüzeyinde bulunan insan iskeletleri, Malatya'nın Battalgazi ilçesi ile İmikuşağı köyü arasındaki feribot seferlerinin yapıldığı iskelede bulunuyor.

İnsan vücuduna ait çok sayıda kemiği bir arada görmenin mümkün olduğu bölgede, köylüler, ortaya çıkan ve halk sağlığını tehdit eden kemiklerin toplatılmasını istiyor.

Eski bir yerleşim yerine ait olduğu tahmin edilen mezarlığın çevre sakinleri arasında “gavur mezarlığı” diye adlandırıldığı belirtildi. Suyun seviyesinin sürekli değişmesi nedeniyle açılan 50'nin üzerindeki mezardan çıkan çok sayıda iskelet balıkçıları da tedirgin ediyor.

İmikuşağı köyünde ikamet eden ve geçimini balıkçılıkla sağlayan Celal İnal, çevrede tuttukları balıkları sattıklarını, ancak balıkların iskeletler nedeniyle sağlıklı olup olmadıklarını bilmediğini ifade etti.

Haberin Devamı

“İSKELETLER HİTİT DÖNEMİNE AİT”

Arkeolog ve Tarih Araştırmacısı Erdoğan Altürk, yaptığı açıklamada, mezarlık ve iskeletlerin höyüğün geç Hitit ve orta Hitit dönemine ait olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Mezarlıkta madenlerin bulunmamış olmasının o dönemde insanların henüz maden devrine geçmediklerini gösterdiğini ifade eden Altürk, şu bilgiyi verdi:

“Henüz madene geçilmemiş. İskeletlerin bulunduğu höyüğün bu yörede bulunan Cafer Höyük dönemine yakın bir döneme ait olduğu anlaşılıyor. Kafatasları çürümüş. Bu da dönemin MÖ 3500-3600 yılları olduğu görüşünü kuvvetlendiriyor. Zaten buralardaki höyükler MÖ 3300 dönemindeki Orduzu Arslantepe Höyüğü'nün etkisinde kaldığı biliniyor. Bu bölge, baraj yapılmadan önce Tohma Havzası yerleşim yeri idi. Bütün höyükler burada bir sıra halindedir. İskeletlerden buraların MÖ 3500-3600 yıllarına ait olduğu anlaşılıyor. Ama yine de kesin tarih laboratuvar analizlerinden sonra saptanabilir.”

Altürk, iskeletlerin kafatası yapısının Asya kökenli yuvarlak kafa ile aynı olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!