Son dakika: Türkiye'de saatler geri alınacak mı? Şu an saat kaç?

Güncelleme Tarihi:

Son dakika: Türkiyede saatler geri alınacak mı Şu an saat kaç
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2019 11:46

Sabahın ilk saatlerinde 'Saatler geri alındı mı?' sorusu ile cevap arayan pek çok vatandaş internet üzerinden araştırmalarına başladı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla Avrupa'da devam eden kış saati uygulaması, Türkiye'de bazı cihazlarda saatlerin otomatik olarak değişmesi dolayısıyla 'Şu an saat kaç?' konusuna cevap arattı. Peki, Türkiye'de saatler ileri ya da geri alınacak mı? İşte, şu an saat kaç sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Saatler geriye mi alındı sorusu, sabah saatlerinde telefon ya da bilgisayarlarının saati otomatik olarak değişen pek çok vatandaşın gündeminde yer aldı. 'Şu an saat kaç?' soruları ile güne başlayan pek çok vatandaş, 'Saatler değişti mi?' sorusuna internet üzerinden yanıt aradı. Peki, şu an saat kaç? İşte, saatler geriye mi alındı ve şu an saat kaç sorusunun cevabı

BAKAN DÖNMEZ'DEN SAATLER GERİ ALINACAK MI SORUSUNA YANIT

2016'da tek saat uygulamasına geçme kararı almıştık. Epey eleştiri konusu olmuştu.  Bununla ilgili biz o dönem teknik çalışma da yaptırmıştık.

Yıllık 1 milyar TL civarında tasarruf etti Türkiye bu uygulama ile. AB de geçtiğimiz aylarda bir karar aldı ve üye ülkelerin artık tek saate geçme yönünde bir tavsiye kararı aldı.

ŞU AN SAAT KAÇ?

Haberin Devamı

Türkiye'de şu an saat kaç sorusuna cevap arıyorsanız, TRT'nin internet sitesinde yer alan bilgiyi ya da TRT'nin teleteks bilgilerinden yararlanabilirsiniz.

Diğer bir yöntem olarak kol saatinize veya manuel olan duvar saatinize bakabilirisiniz. Zira internet üzerinden online olarak görüntüleyebileceğiniz birçok saat, sizin işletim sisteminizdeki saat bilgisinden faydalanmaktadır. Dolayısıyla bu inceleme yanıltıcı olabilir. 

TELEFON VE BİLGİSAYARDAKİ SAATLER NASIL DÜZELTİLİR?

Bilgisayarınızın saat ayarını kontrol ediniz. Eğer saat bir saat geriyi gösteriyorsa bilgisayarınızın zaman dilimleri verileri güncellenmemiş, o nedenle işletim sisteminiz eski yaz saati uygulaması planına göre kış saatine geçmiş demektir. Bunun düzeltilmesi gerekir.

Bu durumu düzeltmenin en kolay yolu: Bilgisayarınızda bulunduğunuz zaman dilimi ayarını “İstanbul“dan “UTC+3” ya da “GMT+3″e ya da bu zaman diliminde yer alan bir ülke/şehire değiştirmektir.

Ardından “Yaz saati uygulamasına göre otomatik ayarla” seçeneğini iptal etmeyi unutmayınız.

Bu değişiklikten sonra bilgisayarınızın saati yanlış olursa, elle doğru saati giriniz. Bundan sonra bilgisayarınızı kapatıp açmanız gerekebilir.

SAATLER GERİ Mİ ALINDI?

26 Ekim Cumartesi’yi 27 Ekim Pazar gününe bağlayan gece 03.00’te saatler bir saat geri alındı.

Haberin Devamı

Saatlerin geriye alınmasıyla birlikte Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasındaki saat farkı ikiye çıkacak. İngiltere ve İspanya gibi ülkelerle olan saat farkı ise ikiden üçe çıkacak. Türkiye, 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yaz ve kış saati uygulamasına son vermişti. Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde, 1980’den beri aralıksız olarak yaz ve kış saati uygulaması yapılıyor. Amaç, gün ışığından daha fazla yararlanıp enerji tasarrufu sağlamak.

Avrupa Parlamentosu (AP), 2021’den itibaren farklı saat uygulamasına son verilmesini görüşmüş, ancak böyle bir kararın uygulanabilmesi için tüm Avrupa Birliği üye ülke parlamentolarının bu yönde karar vermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

SAATLERİN ARTIK DEĞİŞMEYECEĞİ RESMİ GAZETE'DE YER ALMIŞTI

1 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete kararıyla gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulaması her sene, yıl boyu sürdürülme kararı alındı.

Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararında, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT 3) her sene, yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Kararla, yaz saati uygulanması hakkındaki 23 Ekim 2017 tarihli ve 2017/10921 sayılı Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırıldığı kaydedildi.

Söz konusu kararın yürürlüğe konulmasına, 697 sayılı "Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun"un 2'nci maddesi gereğince karar verildi.

Haberin Devamı

BİLGİSAYARINIZIN SAAT GÜNCELLEMESİNİ KONTROL EDİN

Eğer bilgisayarınızın işletim sisteminde bu güncelleme yapılmış ise 27 Ekim 2019 günü saat 04:00'te ve sonrasında birşey yapmanız gerekmeyecektir. İşletim sisteminiz zaman dilimi ve saat ile ilgili gerekli değişiklikleri otomatik olarak yapacaktır. 27 Ekim’den sonra zaman diliminiz “Istanbul [veya Türkiye] UTC+03” olarak görünecek, saat de doğru olarak görüntülenecektir.

SAATLERİN GERİ ALINMASI DİĞER UYGULAMALARI DA ETKİLİYOR

Google Calendar, Outlook ajanda uygulaması gibi birçok uygulama çalıştırıldıkları bilgisayarın zaman dilimi ayarlarını kullanmakta ve planlanan etkinliklerin zamanlamalarını bu bilgi doğrultusunda hesaplamaktadır. Bu nedenle zaman dilimi bilgisi, doğru tarih/saat hesaplamaları açısından önemli olmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!