Stres neden kaynaklanır?

Güncelleme Tarihi:

Stres neden kaynaklanır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 11:56

Stres herkesin yaşadığını bir sorun. Peki, stres neden olur? Stres neye göre değişir? Stresin bir amacı var mı? İşte sorularınızın cevabı..

Haberin Devamı

İnsanların çoğu için olumsuz etkiler doğuruyor olsa da aslında beynin stres gibi bir faktörü ortaya çıkarmasının önemli bir nedeni var. Zihnimiz stres sırasında maksimum odaklanma kapasitesine sahip. Vücudumuz da beyinde oluşan süreçler neticesinde, karşı karşıya olduğumuz durumu çözmemiz için bir takım değişimler geçiriyor. Örneğin damarlarımız genişliyor ve kan akışı hızlanıyor. Kaslara ve beyne iletilen kan artıyor. Beynimiz ve vücudumuz bize o sırada; “Çevrende gelişen her şeye dikkat et, ihtiyacın olan enerji ve zihinsel kapasiteyi sana sağladık,” diyor. Bizse genelde stres yaratan bir değişim karşısında her şeye çok dar bir perspektiften bakmaya meyilli oluyoruz. Çünkü beynin “kaç ya da savaş” diyen birimi tüm bu değişimlerden önce devreye girmiş oluyor. Oysa yaşadığımız şey genelde bir ölüm kalım durumu değil. Yani biraz nefeslenip tekrar düşünürsek aslında çözüm için ihtiyaç duyduğumuz her şey elimizin altında. Büyük bir tehlike söz konusu değilse, zihinsel kapasitemiz artmış olduğundan, tek ihtiyacımız sağlıklı bir şekilde düşünebilmek. Tüm duyularımız da keskinleştiği için çevreden toplayıp işleyeceğimiz enformasyonun sayısı ve kalitesi arttıkça akıllıca biz çözüm üretme ihtimalimiz de artıyor. Kısacası stresli bir durum karşısında, normalde olduğumuzdan çok daha zekiyiz.

Haberin Devamı

Uzmanlar, bu değişimleri yanlış yorumlayıp strese yenik düştüğümüzde kaybedeceğimiz beklentisinin öne çıktığını, dolayısıyla en sonunda kendimizi bu aşamaya taşıdığımızı söylüyorlar. Ancak kısa bir süre boyunca sakinleşir, dikkatimizi soruna odaklarsak stresin giderek azaldığını, çözüm bulma sürecinin devreye girdiğini görüyoruz. Yani stresi istenmeyen bir durum olarak değil, güç kaynağı olarak değerlendirmemiz her şeyi değiştirebilir. Özetle onu kovmaya çalışmak yerine kabullenmek, stresi dönüştüren bir süreç başlatıyor ve bunu olumlu değişimler yaratmak için kullanabiliyoruz.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!