Straw, 25 Ocak'ta Türkiye geliyor

Güncelleme Tarihi:

Straw, 25 Ocakta Türkiye geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 16:22

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, 25-26 Ocak 2006 tarihleri’nde Türkiye’yi ziyaret edecek. Straw’un Türkiye temaslarında Kıbrıs ve Avrupa Birliği konuları geniş biçimde ele alınacak.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, 25-26 Ocak 2006 tarihleri’nde Türkiye’yi ziyaret edecek. Straw’un Türkiye temaslarında Kıbrıs ve Avrupa Birliği konuları geniş biçimde ele alınacak. İngiltere’nin Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı Avusturya’da devretmesinden kısa bir süre sonra, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw Türkiye’ye geliyor. Türkiye, Straw’un bu ziyaretine özellikle Kıbrıs görüşmelerinin yeniden başlaması çabaladı açısından oldukça önem veriyor.

Kıbrıs’ta Türkiye ve Yunanistan ile birlikte garantör ülkelerden biri olan İngiltere’nin, Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı sırasında Kıbrıs konusunda yaklaşımları, Rumlar’ın sert tepkisini başlamıştı. Straw’un Ankara temaslarında, Gümrük Birliği ek protokolünün TBMM’den geçmesi ve bu çerçevede limanların Rum gemi ve uçaklarına açılması yolunda bazı taleplerde bulunabileceği belirtiliyor.

Türk tarafının ise KKTC’yle doğrudan ticaretin önünü açan tüzüklerin geçmemesinden ve KKTC’ye yönelik ambargoların, izolasyonların devam ediyor olmasından dolayı duyduğu rahatsızlıkları iletmesi bekleniyor. Görüşmelerde, Türk tarafının yaptığı "Kıbrıs’ta tüm sınırlamalar aynı anda kaldırılsın" teklifinin ele alınabileceği düşünülüyor. İngiltere Dışişleri Bakanı’nın Türkiye temaslarında Kıbrıs konusu dışında Irak, İran ve Orta Doğu’daki diğer gelişmelerin ele alınması bekleniyor.

Jack Straw aynı gezide Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve KKTC’yi de ziyaret edecek. Straw’un KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı makamında ziyaret edecek olması Rumları kızdırmış, Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Tassos Papadopoulos bu gelişme üzerine Straw ile görüşmeyeceğini açıklamıştı.

İngiltere, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki tam üyelik müzakerelerinin 3 Ekim’de başlaması için büyük çaba göstermiş, özellikle Fransa, Avusturya ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin engelleme çabalanrına karşın müzakerelerin öngörüldüğü gibi 3 Ekim’de başlamasını sağlamış, bu nedenle Türk tarafının da memnuniyetini kazanmıştı.
Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un Türkiye ziyareti konusunda bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Straw’un, 26 Ocak günü Dışişlerı Bakanı Abdullah Gül ile bir çalışma yemeğinde biraraya geleceğini, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!