Stratejik ortaklığımız ticaretle güçlenecek

Güncelleme Tarihi:

Stratejik ortaklığımız ticaretle güçlenecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2018 01:37

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe’de ABD’li 30 şirketin Türkiye yöneticileriyle buluştu. Erdoğan, “Stratejik ortaklığımız yatırım ve ticaret ile güçlenecek. Bozulan ilişkilerin kopmamasında en büyük sebeplerinden biri de iki ülke arasındaki güçlü ekonomik bağlardır”diye konuştu.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Washington’la Ankara arasında gerilimin yaşandığı bir dönemde Beştepe’de ABD’li 30 şirketin yöneticileriyle bir araya geldi. ABD’nin yaptırım kararının ardından kritik önem taşıyan toplantıda Erdoğan, bire bir şekilde yatırımcıların taleplerini dinledi. Toplantıya Citibank, General Electric, Pepsi, Coca Cola, Dow Chemical, Boeing, Microsoft ve Google’ın da aralarında bulunduğu bilişim, ilaç, kozmetik, gıda, giyim, perakende sektörlerinden 30’dan fazla ABD’li şirketin Türkiye’deki yöneticileri katıldı. Türkiye’de faaliyet gösteren bu şirketlerin ekonomik beklentileri ve talepleri konusunda değerlendirmeler yapıldı.

SERBEST PİYASADAN TAVİZ VERİLMEYECEK
Erdoğan, basına kapalı buluşmada şirket yöneticilerinin bazı önerilerini bizzat not aldı. Yatırımcılara seslenen Erdoğan, ABD ile yaşanan gerginlik ve problemlerin iş dünyası ve yatırımları olumsuz etkilemesini istemediğini ve serbest piyasa prensiplerinden taviz verilmeyeceğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

TÜRKİYE’YE GÜVENEN KAZANIR
“Türkiye ihtiyaçlara göre gereken düzenlemeleri yapmaya devam edecek. Stratejik ortaklığımız yatırım ve ticaret ile güçlenecek. Bozulan ilişkilerin kopmamasında en büyük sebeplerinden biri de iki ülke arasındaki güçlü ekonomik bağlardır. Bu ilişkilerin yeniden tamirinde diplomasi ve ekonomik ilişkilerin de önemli derecede etkili olacağına inanıyorum. İlişkilerimiz ekonomideki adımlar ve yatırımlarla güçlenecek. Ekonomide gerekli düzenlemeleri yapmaya devam edeceğiz. Türkiye değişen durumlara göre adımlarını atar. Siyasi konuları ekonomik konularla karşılaştırmayı doğru bulmuyorum. Bunları ayrı tutmamız gerek. ABD’nin yaptırımlarının işletmelere zarar vermemesi için özellikle dikkat ediyoruz. Türkiye uzun vadede büyüme performansını korumaya devam edecektir. Türkiye yatırımlarda en güvenilir ülkelerin başında gelmektedir. Cesaretle ve diplomasiyle sorunların üstesinden geleceğiz. Türk ekonomisine güvenen yatırımcılar kazanacak.”

Toplantıda şirketlerin Türkiye’deki mevcut yatırımları ve gelecekteki planları da ele alındı. Toplantıda son dönemde gerilen Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler ve son ekonomik gelişmeler konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu. Zirvede şirket yöneticilerine Türkiye ekonomisinin sağlamlığı, yatırım imkanları ve verilen teşvikler detaylarıyla anlatıldı.

2.5 SAATLİK TOPLANTI
BM Genel Kurulu için 23-27 Eylül arasında ABD’ye giderek yatırımcılarla da bir araya gelecek olan Erdoğan, ziyareti öncesinde ABD’li şirketlerin yöneticileriyle görüştü. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda masanın bir tarafında Türk heyeti diğer tarafında ABD’li şirketlerin yöneticileri yer aldı. Buluşmaya Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Cumhurbaşkanı ekonomi başdanışmanları Yiğit Bulut, Cemil Ertem ve Hatice Karahan katıldı.

NEWYORK’TA FİNANS DÜNYASIYLA TOPLANTI

Erdoğan, önümüzdeki hafta da New York’ta düzenlenecek Türkiye Yatırım Konferansı’nda dev fonların CEO’ları, finans dünyasından isimler ve yatırım bankalarının temsilcilerinden oluşan yaklaşık 400 kişilik katılımcıyla biraraya gelerek taleplerini dinleyecek.

Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ile Türk-Amerikan İşadamları Derneği (AmCham) ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu üyeleri de katılacak. 

BAKMADAN GEÇME!