Stetoskopta devrim

Güncelleme Tarihi:

Stetoskopta devrim
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Doktorların kalp ve solunum hastalıklarına tanı koyarken yararlandıkları 179 yıllık stetoskopun yerini bilgisayar teknolojisiyle çalışan elektronik tanı cihazı alıyor.

Tıpta devrim yaratan cihazı Fransız doktor Gaetan Terrase ile mühendis arkadaşı Jean-Louis Burdeau birlikte geliştirdi. 1995'den beri bu konuda araştırma yapan ikili sonunda Dolphin (Yunus balığı) adlı modelleriyle doktorların beğenisini kazandı.

Çok daha hassas

Benzerlerine göre son derece küçük ve ucuz olan Dolphin öncelikle klasik stetoskoptan çok daha hassas. Klasik stetoskopla yapılan tanılarda hata payı yüzde 5'e kadar çıkıyordu. Oysa bilgisayarlı stetoskop iç organlardan gelen sesin şiddetini çoğaltıp azaltarak hangi sesin hangi organa ait olduğunu birbirinden ayırt edebiliyor.

Sesler karışmıyor

Yani kalpten ve akciğerlerden gelen sesler, hatta öteki iç organlardan gelen sinyaller birbirine karışmıyor. Böylelikle incelenen organın gerçek durumu herhangi bir karışıklık veya yanılgı payı olmadan kesin bir şekilde anlaşılıyor.

120 milyon lira

Bir walkman büyüklüğündeki yeni cihaz çıkardıkları sesleri analiz ederek bir organın hastalıklı olup olmadığını doktora anında gösteriyor. 300 dolara satılan klasik stetoskopa oranla Dolphin sadece 500 dolar (yaklaşık 120 milyon lira) gibi çok ucuz bir fiyatla satışa çıkarıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!