Stajını yapmadan mesleğine karar verme

Güncelleme Tarihi:

Stajını yapmadan mesleğine karar verme
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2011 00:00

İnsanın yaşamı boyunca aldığı en önemli kararlardan biri kuşkusuz meslek tercihi. Ancak ilgi, yetenek ve kişisel özellikler dikkate alınmadığı zaman bu kararlar tesadüflere kalır. İşte bu nedenle bazı okullar öğrencilerinin tesadüfen meslek seçimini önlemek için kariyer günleri ve uygulamaları düzenliyor

Öğrencilerinin gelecekte mesleklerini belirleme ve o mesleğin avantaj ve dezavantajlarını yakından görmeleri için birçok özel lise öğrencilerini sömestr ve yaz tatilinde staj yapmaya yönlendiriyor. Liselilerin hedefledikleri meslekleri uygulama alanlarında görmeleri için, yazları tatile değil çalışmaya gönderen okulların sayısı her geçen gün artıyor. Kariyer günleri kapsamında meslek tanıtımı yapan liseler, daha sonra da tatillerde öğrencileri iş yerlerinde staja yönlendiriliyor. Bazı okullar velilerinin işyerlerini tercih edebiliyor.
Bazı okullar öğrencilerini bir günlük mesleki tanıma rehberliği yaparken, bazılarıysa 15 gün süre veriyor. Mesleği ortamında tanıyan öğrenciler de üniversite tercihlerinde daha kolay karar veriyor. Bazı okullarsa kariyer seçimini lise müfredatı içine almış. Doğa Koleji lise öğrencileri için t-MBA programı kapsamında aldıkları teori derslerinin yanı sıra değişik meslek gruplarından önemli isimlere seminer programı hazırlıyor. Daha sonra da öğrenciler ilgi duydukları alanda staj yapıp, tez hazırlıyor. Beş dönemi başarıyla bitirenlereyse t-MBA sertifikası veriliyor.

Öğrencilerin fikri değişiyor
UĞUR GAZANKER (DOĞA OKULLARI CEO’SU)


Lise son sınıf öğrencileri kariyer konusunda çoğu zaman bilinçli tercih yapamıyor. Bu nedenle ileride sevmedikleri mesleklerde mutsuz çalışanlara dönüşüyorlar. Öğrencilere yönelik bu program sayesinde gençlerin meslek seçimlerini gözden geçirdiklerini ve yüzde 70’nin dersler, seminerler ve özellikle de staj sonrasında fikir değiştirdiğini görüyoruz. Geleceğin liderlerini yetiştiren t-MBA Programı 2007’den beri liselerimizde uygulanıyor. Öğrencilerin henüz lisedeyken stajlar sayesinde istedikleri meslekleri kısa süreliğine de olsa deneyimlediklerini ve daha doğru kararlar verebildiklerini görüyoruz. Haftada iki saat gerçekleştirilen derslerin yanı sıra proje, seminer ve staj gibi alt başlıkları olan program her yıl nisan ayında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde en geniş katılımlı t-MBA Zirvesini gerçekleştiriyor.

Kendi velilerimiz koçluk yapıyor
MERAL BİLGİN (IRMAK OKULLARI MÜDÜRÜ)

Öğrencilerimize ilk aşamada hangi meslekleri seçeceklerine yönelik bir anket yaptık. Daha sonra velilerimize bu durumu bildirdik. Velileri tek tek aradık. İşyeri olarak velilerimizin çalışma alanlarını tercih ettik. Staja göndereceğimiz çocukların ailelerinin de onaylarını alarak, koçluk yapacak velilere öğrencilerimizi yönlendirdik. Doktorluk isteyen bir öğrencimiz hastane ortamında üç gün kalınca o mesleğin kendisine uygun olmadığını görüp vazgeçti. Başka biri inşaat mühendisliği istiyordu. İnşaat alanlarında gezince bu mesleğin kendine çok uygun olduğuna karar verdi ve isteği daha da arttı.

Uygulama yaparak tanıyorlar
BERNA BARAN ŞEN (KÜLTÜR2000 LİSESİ MÜDÜRÜ)


Öğrencilerimize 15 günlük staj yaptırıyoruz. Böylelikle seçmeyi düşündükleri mesleklerle ilgili işyerlerini tanıyor, sorumluluklarını, ilişkilerini, organizasyon yapısını, iş disiplinini gözlemliyor. Uygulama yaparak ve meslek elemanlarının yaptıkları işlevleri yakından izleyerek mesleki bilgi ve görgülerini arttırıyor. Staj yaptıkları kurumun görevli personeliyle uyumlu çalışma ve kurumun ilgili olduğu diğer kişilerle iyi iletişim kurabilme alışkanlığını kazanıyorlar. En önemlisi de koydukları hedefin farkındalığı konusunda bilinçleniyorlar.

Sömest ve yaz tatilinde yapılıyor
SEVTAP GAMSIZ (ÖZEL BİLFEN LİSELERİ KOORDİNATÖRÜ)

Öğrencilerin staj yapmasına çok olumlu bakıyorum. Biz 9’uncu sınıflarımızda bu programa başlıyoruz. Çünkü çocukların düşündükleri meslekleri tanımalarının bu yaşlarda daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Ama bazen o yaş grubundakilar buna sıcak bakmayabiliyor. Daha sonra yapmayı düşünebiliyor. Sömestr ve yaz tatilinde öğrencilerimizi yönlendiriyoruz. Zorunlu değil. Bazı çocuklar meslek seçimine küçük yaşta karar veriyor. Onlar daha istekli oluyor. Yanlış tercih bir yıl, yanlış okul dört yıl, yanlış meslek 40 yıl kaybettirir. Bu nedenle meslek tanıma stajı projesini sürekli uyguluyoruz.

ÖĞRENCİLER NE DÜŞÜNÜYOR

Doktorluk mesleğini tandım
CANSU AKFIRAT

İleride seçeceğim meslekle ilgili çok şey öğrendim. Bu uygulamayla doktorluk mesleğini tanıdım. İlerideki meslek seçimime yardımcı olacağına inanıyorum. Yapılanları bana destek olan koçumla inceledik ve bu mesleği yaparken uyulması ve bilinmesi gerekenleri öğrendim.

Toplantıların nasıl yapıldığına gördüm
ALİ BAYDAROL

Geçirdiğim iki günün sonunda büyük şirketlerin nasıl çalıştığı konusunda yeterince bilgilendim. İnsan kaynakları departmanının yanı sıra mühendislik, lojistik ve tedarik zinciri bölümleri hakkında yeterli bilgiye sahip oldum. Meslekleri öğrenmenin yanında bu tarz kuruluşlarda toplantıların nasıl yapıldığına doğrudan tanık oldum. İşe alınma görüşmelerine katılarak aklımdaki soru işaretlerini giderdim. Çok verimli ve bilgi dolu iki gün geçirdim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!