SSPE hastasına ilaç müjdesi

Güncelleme Tarihi:

SSPE hastasına ilaç müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2006 09:22

Kızamığa bağlı olarak gelişebilen Subakut Sklerosan Panensefalit (SSPE) hastalığının tedavisinde kullanılan “Inosine pranobex” etken maddeli ilaç, hastalara Sağlık Bakanlığınca temin edilecek.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar imzasıyla yayınlanan genelgede, SSPE hastalığının tanı ve tedavi protokollerinin belirlenmesi amacıyla “SSPE Tanı ve Tedavi Komisyonu” adı altında bilimsel bir komisyon oluşturulduğu bildirildi.

Bu komisyonun, “hastalığın tedavisinde kullanılan, ancak kişi bazında reçete edilerek, Sağlık Bakanlığının onayı sonrasında Türk Eczacıları Birliği kanalıyla güçlükle temin edilebilen 'Inosine pranobex' etken maddeli ilacın, prosedürden kaynaklanan gecikmeler nedeniyle uzun bir süreç sonunda elde edilmesinden dolayı tedavide aksama ve tıbbi olumsuzlukların ortaya çıktığı” değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

Komisyonun, bu nedenle söz konusu ilacın ruhsatlandırma işlemi tamamlanıp yurt içinden temin edilmesi sağlanıncaya kadar, Bakanlık tarafından satın alınarak ihtiyaç sahibi hastalara verilmesi kararı aldığı bildirildi.
Bu komisyon kararının Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından da onaylandığı kaydedilerek, bu çerçevede alınması gereken önlemlere işaret edildi.

Haberin Devamı

Buna göre “Inosine pranobex” etken maddeli ilaç, SSPE hastalarının yoğun olarak takip edildiği il sağlık müdürlükleri ve Bakanlık hastanelerince genel bütçe veya döner sermaye kaynakları kullanılarak tespit edilecek ihtiyaçlar dahilinde ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak yeteri kadar satın alınmak suretiyle stoklarda bulundurulacak.

İl sağlık müdürlükleri ve hastaneler tarafından temin edilecek ilaç, SSPE tanısı konulmuş ve takipli, ayakta veya yatırılarak tedavi edilen ihtiyaç sahibi hastalara, “İlaç kullanımı ve hasta katılım payından muaf ilaç raporu” formu ve bu genelgede belirtilen sağlık raporları çerçevesinde reçete edilerek hastane eczanelerince verilecek.
Yeşil kartlılar da dahil olmak üzere tüm ihtiyaç sahibi hastalara verilecek bu ilaçlar, bağlı bulunulan sosyal güvenlik kurumuna fatura edilecek. Söz konusu ilaçlara ait stoklar, usulüne uygun olarak kayıt altına alınarak ve hastanın sağlık karnesine de işlenerek etkin bir şekilde takip edilecek.

TÜRKİYE'DE SSPE HASTALIĞI

Sağlık Bakanlığı SSPE Bilimsel İnceleme Komisyonu Raporu'na göre, 1995-2005 yılları arasında Türkiye'de bin 131 SSPE'li vakanın bildirimi yapıldı.

Haberin Devamı

SSPE'nin ülke genelinde görülme sıklığı milyonda 2.5 olarak belirlenirken, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, aşılanma oranı yüksek ülkelerde tüm nüfusta SSPE görülme sıklığı milyonda 1'e düşüyor.
Hastalığın görüldüğü illerin kızamığa karşı aşılama oranlarının düşük veya yoğun göç aldığı kaydedilirken, Türkiye'de hiç kızamık aşısı uygulanmaması halinde her yıl doğan yaklaşık 1 milyon 350 bin bebeğin 339'unda SSPE komplikasyonunun gelişmesinin bekleneceği belirtildi. Söz konusu ilacın hastaların yüzde 10'unda ilerlemeyi durdurduğu, çok azında ise kısmi bir düzelme sağladığı bildirildi.

SSPE NEDİR?

SSPE, kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE'nin kesin tedavisi bulunmuyor. Hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor.
Hastalığın sebep olduğu etkiler beyinde ortaya çıkıyor. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ila 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görülüyor.

 Hastalığın belirtileri hafıza kaybı, uyarılara yanıt vermede bozukluk, nöbet, istemsiz kas hareketleri ve/veya davranış değişiklikleri olarak ortaya çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!