Soykırım iddialarına sivil-asker ittifakı

Güncelleme Tarihi:

Soykırım iddialarına sivil-asker ittifakı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 01:50

Türkiye, bugüne kadar uluslararası platformlarda istediği başarıyı sağlayamadığı lobicilikte başarıyı yakalamak için, sivil ve askerlerin bulunduğu bir mücadele kurulu oluşturdu.

‘Asılsız Soykırım İddiaları ile Mücadele Koordinasyon Kurulu’nda, Türkiye'nin Osmanlı Arşivleri'ni dünyanın bütün tarihçi ve araştırmacı biliadamlarına açtığı belirtildi. Şu çağrının yapılması da benimsendi: ‘‘Başta Rusya ve İngiltere olmak üzere, ilgili diğer ülkeler de arşivlerini açsınlar ve gerçekler ortaya çıksın.’’

Uluslararası ölçekte Türkiye lehine daha etkin lobicilik için, özellikle de ‘Sözde Ermeni Soykırımı’ iddialarını etkisizleştirebilmek için Haziran 2001'de oluşturulan kurul ilk toplantısını 15 Ekim 2001'de, 2'nci toplantısını da dün Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) gerçekleştirdi.

Toplantıya başkanlık eden Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yi, MGK Genel Sekreteri OrgeneralTuncer Kılıç kapıda karşıladı. İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları müsteşarları ile MİT Müsteşarı, sivil ve askeri diğer yetkililerin yan masalarda yerini aldığı salonda, yönetim masasını Bahçeli ve Orgeneral Kılıç paylaştı. Sözde soykırım iddialarına karşı şu çalışmaların yapılması karara bağlandı:

Yabancı ve Türk bilimadamlarıyla bağlantı kurulup, sözde Ermeni soykırımı iddialarının, siyasal platformdan, tarihsel ve bilimsel platforma çekilmesi ve gerçeklerin net biçimde ortaya çıkması için çalışılacak.

Tarihi gerçekleri çarpıtan iddilara karşı, bilinçli ve güçlü bir kamuoyu tepkisinin oluşması için, bu konudaki gerçekler, Türk eğitim sistemiyle yeni nesillere çok daha iyi anlatılacak. Okul müfredat ve ders notları yenilenecek. Ulasal ve uluslararası konferanslar düzenlenecek.

Osmanlı Arşivleri'nin, bütün ülkelerinin bilim adamlarına ve tarih araştırmacılarına açıldığı, daha güçlü bir sesle haykırılacak. Türk araştırmacı ve tarihçilerinin de, Rus ve İngiliz arşivlerine girebilmesi için girişimler yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!