Sosyetenin ülkesi Patagonya

Güncelleme Tarihi:

Sosyetenin ülkesi Patagonya
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hollywood yıldızlarından medya patronlarına, işadamlarından politikacılara kadar, dünya jet sosyetesinin önde gelen isimleri, gözlerden hayli uzakta ve çok az bilinen bir coğrafyada toplanıyor. Arjantin'in Patagonya bölgesini kendilerine ‘‘yurt’’ seçen jet sosyete ünlüleri, büyük arazi parçaları satın alıp buraya yerleşiyorlar.

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren büyük şirketlerin sahipleri, ünlü yöneticiler, işadamları, parasının hesabını bilmeyen aristokrat kökenliler, Hollywood2un her dakika para basan ünlü yıldızları, dünyanın çok uzak bir köşesinde buluşmaya başladı. Buluşmakla kalmadılar, buraya yerleşiyorlar da. Söz konusu coğrafya, Patagonya. Hemen hemen Türkiye büyüklüğündeki bu uçsuz bucaksız arazi, ünlü biyolog Charles Darwin'in deyimiyle ‘‘dinlenmek için bulunmaz bir cennet’’. Bir buçuk milyonluk nüfusuyla son derece sesiz ve sakin. El değmemiş, olağanüstü vahşi doğal güzellikleri de cabası.

Washington Post Gazetesi'nde yer alan habere göre Patagonya'da arazi veya çiftlik satın alan ünlüler, uzun bir liste oluşturuyor. CNN'in patronu Ted Turner ve karısı eski Hollywood yıldızı Jane Fonda, hayırsever dolar milyarderi George Soros, İtalyan moda imparatoru Luciano Benetton, Fransız aktör Christopher Lambert, Sylvester Stallone ve beyazperdenin yakışıklılarından Antonio Banderas, Patagonya'da arazi satın alanlar ünlüler arasında yer alıyorlar. ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton ile eski ABD Dışişleri Bakanlarından Henry Kissinger gibi henüz gayri menkul edinmeyen, ama burada gözü olduğunu belli eden ünlüler de var. Doğa cennetini istila edenler kervanına ABD'nin dev firmalarında üst düzey yönetici olarak görev yapan cüzdanı kabarıklar da katılmış durumda.

Arjantin'in Şili sınırındaki San Carlos de Bariloche bölgesi, özellikle tercih edilen yer. Burası, en başta el değmemiş vahşi doğası ve kayak merzezi olması nedeniyle zenginleri cezbediyor. Arazi fiyatlarının düşük olması başka bir etken. Çünkü ayni büyüklükteki bir arazi, örneğin Colorado'da 30 milyon dolara satılırken Patagonya'da yalnızca 1.5 milyon ödeniyor.

Ayrıca satışa çıkarılan geniş araziler içinde ormanlar, dağlar, göller, hatta ırmaklar bile var.Yani uygun bir arazi alırsanız, dağınız, ormanınız gölünüz ya da ırmağınız olabilir. Böyle keşfedilmemiş bir arazinin getirdiği tatil ve dinlenme olanakları bunlarla bitmiyor. Rafting, trekking, avcılık, binicilik gibi çeşitli sporlar için son derece uygun bir bölge.

Kısaca Patagonya'nın çehresi görülmedik bir hızla değişiyor. Nitekim daha düne kadar sadece yetiştirdiği küçük ve büyükbaş hayvanlarla anılan bölge köylüleri, bugünlerde Jane Fonda'yı dağa tırmanırken gördüklerinden söz ediyorlar. Sosyetenin hücumuyla birlikte arazi fiyatları fırlamaya başlamış bile. Bir de Arjantin muhalefetinin itirazları var. Muhalefet, yabancı işgali yüzünden doğanın bozulacağını ve Patagonya'yı karanlık günlerin beklediğini savunuyor. İktidar odaklarının yanıtı kesin ve basit: Manhattan'ın yüzde 80'i de Japonlara ait. Bunda ne var?..

Patagonya'yı yurt edinen ünlüler arasında Hollywood'un en çok para kazanan ve sanata, doğaya düşkünlüğüyle tanınan ünlü aktörü Sylvester Stallone ile dünyanın en tanınmış tekstil imparatorlarından Luciano Benetton da var. Türkiye'de Net Holding'in ortaklarından olan dolar milyarderi George Soros da San Carlos de Bariloche de büyük bir arazi aldı.

Melanie Griffith ile evli olan beyazperdenin yakışıklı aktörlerinden Antonio Banderas, Patagonyalı ünlüler arasında sayılıyor. Dünyanın en tanınmış medya patronu ve ünlü yıldız Jane Fonda'nın eşi Ted Turner de Patagonya'da geniş arazilere sahip...






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!