Sorun uzman cevaplasın

Güncelleme Tarihi:

Sorun uzman cevaplasın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

A'dan Z'ye 8 yıl zorunlu eğitim: "Kolejler de ilkokul açacak"

Faks: 0312-467 28 81

Tasarının yasalaşmasıyla, Robert Kolej gibi yabancı okulların orta kısımlarının bu yıldan itibaren kademeli kapatılması gündemde. Bundan sonrası için halen bu okullarda okumak için 3'üncü sınıftan beri sınava hazırlanan çocuklara haksızlık olmuyor mu?

(Fatoş ALPER-Ankara)

Robert Kolej gibi yabancı ve azınlık okulları, 1998'de 6'ncı sınıf ya da hazırlık sınıflarına öğrenci alacaklar mı? Bu okullara ilkokul açma hakkı tanınacak mı?

(Serpil YILMAZ-İstanbul)

1997-1998 öğretim yılı sonunda yabancı veya azınlık okul sınavları yapılacak mı?

(Gamze İNCE-İstanbul)

- Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, kesintisiz eğitimle ilgili tasarıyı açıklarken, yabancı okulların durumuyla ilgili olarak ‘‘Bugüne kadar hangi mevzuat geçerliyse, bundan sonra da geçerli olacak'' ifadesi kullandı. Bu çerçevede bakıldığında, yabancı ve azınlık okullarının kuruluşunu doğrudan belirleyen 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Yasası dışında herhangi bir mevzuat yok. Ancak, varlıkları Lozan Antlaşması görüşmeleri öncesinde ikili-üçlü görüşmelerle ortaya çıkan bu okulların ilkokulları da, 222 sayılı İlköğretim Yasası'nın 4'üncü maddesi uyarınca kapatılmış. Söz konusu madde, Türk çocuğunun ilköğrenimini resmi veya özel Türk okullarında yapmakla yükümlü olduğunu hükme bağlıyor. Şimdi ise orta kısımların tasfiye edilmesi söz konusu. Ancak Bakanlık da, buna gerek bulunup bulunmadığını tartışıyor. Yani söz konusu yasada değişiklik yapılarak, yabancılara da özel ilköğretim açtırılmasının gündemde olduğu belirtiliyor. Konunun, tasarının Meclis'te görüşülmesi sırasında gündeme getirilmesi bekleniyor.

Ayrıca, taslağa göre, ‘‘ortaokul'' kavramıyla birlikte Anadolu liseleri ile özel okullara giriş sınavı da ortadan kalkıyor. Yabancı okullara da ilköğretim kurumu açma hakkı verilirse, Türk ve yabancı tüm özel okullar, ilköğretim 1'inci sınıfına öğrenci alımında sınav olmayan bir model bulmak zorunda kalacaklar.

Yurtdışında okuyan ve eğitim müşavirliklerince, ‘Türkiye'de Anadolu Liseleri'nin ortaokul 2 ya da 3. sınıfına gidebilir' biçiminde denklik işlemi yapılıp, öğrenimlerine Türkiye'de devam etmek zorunda olan çocuklarımız ne olacak? Bu çocuklar ortaokullara kayıt yaptıramayacaklar mı? Kızım İsviçre'de 8'inci sınıfı tamamladı. Anadolu liseleri ya da özel okulların ortaokul 3'üncü sınıflarına kayıt için denkliği var. Ne olacak? (Hamza Efe- İsviçre)

-Tasarı kesintisiz eğitim için birtakım düzenlemeler getirirken, mevcut sistem içinde bulunan çocukların özlük haklarının korunması için de tüm önlemleri içinde barındırıyor. Buna göre, yurtdışında okuyup denkliğini almış tüm çocukların müktesep haklarının korunacağını, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri de doğruladılar. Yine, bu hakkın kesintisiz eğitime geçiş dönemi içinde, Anadolu liseleri ile özel okulların orta kısımlarının kademeli kapanması sürecinde de devam edeceğini belirttiler. Bu çerçevede, çocuğunuzun kaydı için Ağustos başına kadar, okulun bulunduğu ilin milli eğitim müdürlüğüne başvurmanız ve toplanacak komisyon kararını beklemeniz yeterli.

Özel Türk okullarının ilköğretim bölümleri olacak mı? Yoksa sadece lise mi olacak? Örneğin, ilkokul 1'e başlayacak çocuğumu, özel okula yerleştirebilir miyim? (İpek AVCI-İstanbul)

- Kesintisiz 8 yıllık ilköğretim uygulaması, ilkokul-ortaokul ayrımını ortadan kaldırarak, bu iki kurumu ilköğretim çatısı altında birleştiriyor. Ayrıca tasarı, özel Türk okullarının ilköğretim kurumu açmasına hiçbir engel getirmiyor, özel ve resmi tüm ortaokulların 1'inci sınıfına öğrenci kaydı alınmayacağı hükmü getiriyor. Buna göre, kayıt yaptırmak istediğiniz özel okulun ilköğretim okulu varsa, ilkokul 1'e kayıt yaptırabilirsiniz.

Devam edecek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!