Sorular ve Cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve Cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2003 01:10

Camide namaz kılarken imamı görecek şekilde namaza durmamız söyleniyor. Yoksa namaz olmaz diyorlar, bu doğru mu?

Ferit CANTÜRK/ADANA

Cemaatle namaz kılarken imamı görmek şart değildir. Cami dışında namaz kılanların imamın sesini duyması, şayet duymuyorsa imamın tekbirlerini aktaran birisinin sesini duyması yeterlidir.

Bazı kimseler namaza dururken başparmağını öpüp kaşlarına sürüyorlar. Dinimizde böyle bir şey var mı?

Ahmet AYDIN/BELÇİKA

Bazı kişiler tarafından yapılan bu tür davranışın dinde yeri yoktur.

50 yaşına kadar evlenmedim. ‘‘Bakireler cennete gider’’ diyorlar. Bu doğru mu?

Rumuz: GÜLSÜM

Kuran-ı Kerim'de cennete girmek için Allah'ın emirlerine uyup yasaklarından kaçınmak ve yararlı işler yapmak gerekir. Bakire ya da evli olması bir ayrıcalık değildir.

Elimde bir dua kitabı var. Günlük hayatta okunacak duaları içeriyor. Örneğin tuvalete giderken, kısmet açmak, hastalıktan kurtulmak, murat duası, fakirlikten kurtulmak gibi birçok dualar var. Bunlar ne derece doğrudur? Çünkü ben okudum, hiçbir faydasını görmedim de.

Gülten YILDIZ/İNGİLTERE

Soruda belirttiğiniz kitaptaki duaların çoğu asılsızdır. Kuran'da geçen ve peygamberimizden bize kadar sahih rivayetlerle gelen duaları okumanızı tavsiye ediyorum. Dua yüce yaratıcıya içten yakarıştır. Kuran-ı Kerim'de, ‘‘Bana dua ediniz ki ben kabul edeyim’’ denilmektedir. Allah her dili bilir. Arapça dua etmek şart değil, samimiyetle içinizden geldiği gibi dua edin.

Benim gözlerimde şaşılık var. Ameliyatla düzelttirebilir miyim?

Hatem MERDANE/İSTANBUL

Elbette. Vücudun herhangi bir yerinde bir anormallik bulunur da kişi bundan psikolojik rahatsızlık duyarsa ameliyatla düzelttirmesinde bir sakınca yoktur.

Cildim siyah renklidir. Amerika'dan arkadaşım kimyasal ilaç getirdi. Cildi açık renge dönüştürüyor. Bunu kullanmamda bir sakınca var mıdır?

Nezahat GÖKŞUN/İZMİR

Cildinizin rengi sizi rahatsız ediyorsa kullanmanızda bir sakınca yoktur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!