Sorguyu biz yapalım

Güncelleme Tarihi:

Sorguyu biz yapalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Polis, Ukrayna'dan bugün Türkiye'ye getirilecek mafya babası Ayvaz Korkmaz'ı bizzat sorgulamak istiyor. Bir polis yetkilisi, ‘‘Çakıcı gibi sadece savcılıkta sorgulanırsa, birşey çıkmaz’’ dedi.

KIRMIZI bültenle aranırken Ukrayna'da yakalanan ve bugün İstanbul'a getirilecek olan mafya babası Ayvaz Korkmaz'ı sorgulamak için Emniyet Genel Müdürlüğü ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü DGM'den izin isteyecek.

Üst düzey bir polis yetkilisi Hürriyet'e, ‘‘Ayvaz'ı polis sorgulasın. Gerekirse başında savcı da bulunsun. Çakıcı gibi sadece savcılıkta sorgulanırsa hiçbir şey ortaya çıkmaz’’ dedi. Aynı yetkili, Erol Evcil, Sarı Avni, Burhanettin Türkeş'i örnek vererek, şunları söyledi:

‘‘Bu kişiler de kırmızı bültenle aranırken yakalanmış ve savcılık sorgu için polise gözaltı süresi vermişti. Böylece çok önemli bilgilere ulaştık. Çakıcı'yı ise biz değil, sadece savcı sorguladı, bir şey elde edilemedi.’’

Ayvaz Korkmaz, 5 ayrı cinayet ve 10 ayrı yaralama suçlarını bizzat işlediği veya azmettirdiği gerekçesiyle aranıyordu. Korkmaz'ın 35 adamı hakkında da İstanbul 5 Nolu DGM'de dava açılmıştı. Ayrıca Ayvaz Korkmaz hakkında Narkotik, Cinayet, Bakırköy İlçe Emniyet MÜdürlüğü'nde bazı polislere rüşvet verdiği iddiaları da bulunuyor. Ayvaz Korkmaz'ın yurtdışına kaçmadan önce Polis Şehitleri Vakfı'na 37,5 milyar lira Cinayet'te görevli başkomiser K.G'ye 37,5 milyar lira ve H. adındaki bir emniyetçiye de 37,5 milyar lira verdiği iddia ediliyor. Bu iddia geçtiğimiz yıl İstanbul Organize Suçlar Şubesi'nde gözaltındayken intihar eden Hüseyin Uzun'un ifadelerinde yeralmıştı.

TANKUŞ'UN RİCASI Ayvaz Korkmaz'ın Türkiye'ye getirilmesi İstanbul Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş'u da ilgilendiriyor. Hüseyin Uzun'un intihar etmeden önce verdiği ifadesinde, ‘‘Narkotikçi komiser Bora Barış Güler'in katili Nazmi Deliktaş'ı Ayvaz Korkmaz cezaevinde vurdurmuştu. Ayvaz bunu polise yaranmak için yaptı. Bu konudaki isteğin Narkotik Şube eski Müdürü Ferruh Tankuş'tan geldiğini duydum’’ demişti.

Uzun ifadesinde, uyuşturucu kaçakçısı Kemal Sarıtaş ve Ayvaz Korkmaz ile birlikte yaptıkları eroin ticaretine de değinmişti. Bu ifadelerde polis-mafya ilişkisi şöyle geçmişti:

‘‘Ayvaz Korkmaz, bir dönem Kemal ve Cemal Sarıtaş kardeşlerle birlikte eroin ticareti yaptı. Kemal Sarıtaş, İstanbul Narkotik eski Müdürü Ferruh Tankuş'un şoförü M.Y. tarafından şubeye götürülerek sorgulandı. Bu sırada Sarıtaş'ı gözaltından Ayvaz Korkmaz kurtardı.’’

Yine Hüseyin Uzun'un ifadesinde, Ayvaz Korkmaz'ın İranlı Hacı Asa ile uyuşturucu işi yaptığını belirterek, ‘‘İranlı Hacı Asa, bir miktar uyuşturucuyu yakalattığı için Ayvaz Korkmaz'ın adamları tarafından öldürülmüştü. Daha sonra bir miktar uyuşturucu yakalandığı için Kemal Sarıtaş'la Ayvaz Korkmaz'ın arası açıldı. Ayvaz Korkmaz 170 kilo eroinin üstüne yattı. Kemal Sarıtaş'ı da Erdoğan Karaçam adlı tetikçisine vurdurttu’’ demişti.

Ayvaz Korkmaz, geçtiğimiz yıl TEMPO Dergisine verdiği demecinde, kendisini yakalamak için peşine düşen birçok polis müdürüne karşı iftira kampanyası yürütmüştü. Korkmaz, İstanbul Organize Suçlar Müdürü Adil Serdar Saçan'ı vurduracağını da söylemişti. Bu arada, Ayvaz Korkmaz'ın peşini bırakmayan Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanı Emin Aslan'ın da, Kemal Sarıtaş'tan rüşvet aldığı iddia edilmişti. Bu konuda polis müfettişlerinin yaptığı soruşturmada, Emin Aslan'a iftira atıldığı kesinleşmiş ve Ankara'da görevli K. D. adlı bir polis müdürü istifa etmek durumunda kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!