Sorgu hakiminden 14 Aralık kararları

Güncelleme Tarihi:

Sorgu hakiminden 14 Aralık kararları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2014 14:48

Sorguya her şüpheli için 3 avukatın girmesine karar veren hakim, sorgu işleminin sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasına hükmetti. Hakim, şüpheli, avukatlar ve mahkeme görevlileri dahil olmak üzere hiçkimsenin cep telefonu, tablet gibi iletişim araçlarıyla sorgu salonuna alınmamasına hükmetti.

Haberin Devamı

"14 Aralık Operasyonu" kapsamında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu şüphelilerin 1. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki sorgu işlemleri başladı. Sorguya ilk olarak Ekrem Dumanlı alındı. Dumanlı kimlik tespitinde evli, 3 çocuğu olduğunu ve gazeteci olduğunu belirtti. 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, alınan kararları açıklayarak tutanağa geçirdi. Şüphelilerin gözaltı sürecinin ve mahkemeye sevkinin kamuoyu tarafından yakından takip edildiğini, soruşturmanın gizli olduğunu belirten Hakim Altun, zaafiyete sebebiyet vermemek için her şüpheliyi 3 avukatın savunacağını belirtti.

HAKİM SORGU SALONUNA İLETİŞİM ARAÇLARINI SALONA ALINMAMASINA HÜKMETTİ

Sorgu salonuna 3 avukatın alınmasına, başka da kimsenin sorgu salonuna alınmamasına karar veren Hakim Altun, sorgu salonunda şüpheli, avukatlar ve mahkeme görevlileri dahil olmak üzere hiçkimsenin cep telefonu, tablet gibi iletişim araçlarıyla sorgu salonuna alınmamasına hükmetti.

Haberin Devamı

ŞÜPHELİLER BEKLEME SALONUNDA TUTULACAK

Hakim Altun, şüphelilerin sorgu işlemlerinin uzun sürme ihtimaline karşı, insan onuru ile bağdaşacak şekilde adliyenin eksi 6'ıncı ve eksi 7'nci katında bekleme salonlarında sorgu bitinceye kadar tutulmalarına hükmetti.

DUMANLI'NIN 2 AVUKATI SORGU SALONUNA HAZIR BULUNDU

Ekrem Dumanlı'yı savunmak için duruşmada Avukatlar Gazi Tanır ve Nazif Aktaş temsil etti. Dumanlı'nın 3. avukatı Hasan Günaydın ise 6. katta avukatlara yönelik bariyerlerin kaldırılmadığı müdettçe sorguya katılmacağını mübaşire ilettiği sorgu zaptına geçti. Ancak Avukat Hasan Günaydın daha sonra sorguya katıldığı tutanaklara geçti. Hakim bariyerlerin kaldırılması talebinin reddine karar verdi.

AVUKATLAR SOMUT DELİLLERİN NE OLDUĞUNUN KENDİLERİNE GÖSTERİLMESİNİ İSTEDİ

Sorguda söz alan Avukatlar Tanır ve Aktaş, hakimin aldığı her şüpheliye 3 müdafii kararına tepki göstererek, 21. yüzyılda en temel savunma hakkının ihlal edildiğini, bu uygulamadan vazgeçilmesini istedi. Avukatlar, 5 günlük gözaltı süresi içinde avukat olarak müvekkillerinin yaşadığı benzer fiziki ve psikolojik baskı ile aynı şartlarda görev yaptıklarını bu şartlar altında sağlıklı ve hukuki bir savunma yapmalarının mümkün olmadığını söyledi. Avukatlar ayrıca müvekkillerinin hangi suçlarla suçlanarak tutuklama talep edildiğinin, soruşturma dosyasının kendilerine verilmesini ayrıca somut delillerin ne olduğunun kendilerine gösterilmesini istedi. Avukatlar ayrıca sorgu işleminin sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasına talep etti.

Haberin Devamı

SESLİ VE GÖRÜNTÜLÜ KAYIT EŞLİĞİNDE BEYANI ALINDI

Sorguya 3 avukatın katılmasına karar verdiğini hatırlatan hakim, soruşturmada CMK'nın 153/2 maddesi gereğince kısıtlama kararı alındığını, soruşturmanın gizli olduğunu belirterek, avukatların dosyaya erişim talebinin reddine karar verdi. Hakim Bekir Altun, Ekrem Dumanlı'nın savunmasının sesli ve görüntülü sistemle kayıt altına alınmasına karar verdi. Hakim, Dumanlı'ya isnat edilen suçları anlatarak ve haklarını anlattı. Sesli ve görüntülü kayıt eşliğinde beyanı alındı. Dumanlı'nın ifadesi yaklaşık 2 saat sürdü. Ekrem Dumanlı'nın sorgu işleminin bitmesinin ardından diğer şüphelilerin ifadesinin alınmasına başlandı.

Haberin Devamı

SUÇLAR CEBİR TEHDİT VE HİLE KULLANARAK...

Öte yandan şüphelilerin, "Cebir tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma", "iftira" , "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildiği de tutanağa geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!