Sonunda aşı oldu

Güncelleme Tarihi:

Sonunda aşı oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2010 16:55

Dünya Sağlık Örgütü başkanı Margaret Chan büyük tartışmalara yol açtıktan sonra domuz gribi aşısı oldu.

Haberin Devamı


DSÖ'den yapılan açıklamada, Başkan Margaret Chan'in, 29 Aralıkta düzenlediği basın toplantısında aşı olmadığını itiraf etmesinin ardından 30 Aralıkta aşı olduğu belirtildi.

DSÖ sözcüsü Fadela Şaib, Margaret Chan'in "kendini iyi hissettiğini, çalıştığını ve her zamanki gibi çok meşgul olduğunu" söyledi.

Şaib, domuz gribinin birkaç ay daha süreceğini de sözlerine ekledi.

Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü, ilk olarak geçen nisanda Meksika'da ortaya çıkmış, DSÖ, şu ana kadar 208 ülkeye yayılan hastalığı geçen haziranda salgın ilan etmişti.

FRANSIZ HÜKÜMETİ, SİPARİŞİN YARISINI İPTAL ETTİ

Fransa'da hükümet, muhalefetin sert eleştirileri üzerine domuz gribi aşısı siparişlerinin yarısını iptal etti. Muhalefetin tedbir alınırken müsrif davrandığı yolundaki suçlamasına maruz kalan hükümet, 94 milyon doz aşının 50 milyonunu iptal etmeyi kararlaştırdı.

Sağlık Bakanı Roselyne Bachelot, geçen yaz Dünya Sağlık Örgütü'nün domuz gribi salgını uyarısında bulunması üzerine sipariş edilen aşıların yarıdan fazlasının iptal edildiğini açıkladı.

Fransız hükümetinin bu strateji değişikliğinde üç etken rol oynadı: Önceleri iki doz aşı tavsiye ediliyordu, sonra sağlık yetkilileri tek enjeksiyonu yeterli gördü. İkinci olarak, salgının zannedildiği kadar öldürücü olmadığı anlaşıldı. Son olarak, Fransa'da sadece 5 milyon kişi aşı yaptırdı.

50 milyon doz aşı siparişinin "ülke çıkarları için" iptal edildiğini söyleyen bakana göre, siparişler gelmemişti, ödeme de yapılmamıştı, dolayısıyla sözleşme iptal edildi.

Sosyalist muhalefet, ihtiyat tedbirlerinde israf yolunun açıldığını ve ilaç şirketlerine bu yolla para kazandırıldığını söylüyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!