Sonbaharda hasarlı okul kalmayacak

Güncelleme Tarihi:

Sonbaharda hasarlı okul kalmayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Depremde kısmen hasar gören 71 okulun onarılarak eğitime açıldığını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Balıbey ’’Kapalı okullar bakanlığın ve İMKB'nin işbirliğiyle onarılarak yeni eğitim dönemine yetiştirilecek’’ dedi.

İSTANBUL Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, geçen yıl meydana gelen deprem felaketlerinin, eğitim hedefleri olumsuz etkilediğini söyledi. Balıbey, ‘‘8 yıllık zorunlu temel eğitimde 40-30’lu sınıf hedefine ulaşmak için 6 bin dersliğe ihtiyaç var’’ dedi. İstanbul’da hasarlı okul sayısının, Yalova, Kocaeli ve Sakarya’da depremden hasar gören toplam okul sayısının iki katına yakın olduğuna dikkat çeken Balıbey, ‘‘8 yıllık zorunlu temel eğitim uygulamasından sonra İstanbul'da iki yılda, 6 bin derslikli, 300 okul inşa edildi. Bunlar yapılmasaydı, İstanbul’u ne üçlü eğitim, ne de gece eğitimi kurtarabilirdi’’ dedi.

Okul için arsa aranıyor

Balıbey, depremlerden önce İstanbul’da, eğitimdeki hedeflerin 6 yıl ilerisinde olduklarını ve 100-90 kişilik sınıfların, ilk etapta 60 öğrenciye düşürüldüğünü, bundan sonraki hedefin ise 40-30 kişilik sınıflar olduğunu söyledi. İstanbul'da eğitimin ortalama ilköğretim okullarında 60, liselerde 40-45 kişilik sınıflarda sürdüğünü belirten Balıbey, derslik sıkıntısının yanı sıra İstanbul’da okul yapılacak arsa sorunu bulunduğuna da dikkat çekti. Balıbey, ‘‘Okul arsalarının kamulaştırma bedeli olarak 10 trilyon lira borcumuz bulunuyor’’ dedi.

Balıbey, depremin ardından, Bayındırlık İl Müdürlüğü, İTÜ ve YTÜ işbirliğiyle yaptıkları çalışmalarda, ağır hasar gören 69 okulun keşfinin gerçekleştiğini, zemin etüdü ve takviye projelerinin hazırlandığını söyledi. Kısmen hasarlı 71 okulun bir bölümünün mahalli idareler, bir bölümünün İMKB, bir bölümünün de yasa gereği yapımının üzerinden 10 yıl geçmediği için müteahhitleri tarafından onarıldığını ve eğitime açıldığını anlatan Balıbey, çok az hasarlılar için de İstanbul Valiliği ve İl Özel İdaresi’nin okul başına 3 milyar lira onarım parası verdiğini bildirdi.

Onarıma IMKB desteği

Balıbey, ağır hasar gören Suadiye Lisesi’nin bir hayırsever tarafından yıktırılıp yeniden yaptırılmakta olduğunu, Çatalca Çok Amaçlı Lisesi’nin de İTO tarafından yaptırıldığını da söyledi. Kapalı okullarda, Milli Eğitim Bakanlığı ile İMKB işbirliği sonucunda onarım ve takviye çalışmalarına başlanacağını da ifade eden Balıbey, bu okulların yeni eğitim dönemine yetiştirilmesinin planlandığını belirtti.

Balıbey, İstanbul Valiliği tarafından Avcılar’ın pilot bölge seçildiğini ve buradaki okullardan başlamak üzere, tüm İstanbul’daki okulların gözden geçirilerek, takviye projelerinin hazırlanacağını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!