Sonbahar filmleri kapıda

Güncelleme Tarihi:

Sonbahar filmleri kapıda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bir sinema sezonu daha açılırken yılın Türk filmleri de izleyici karşısına çıkmaya hazır.

1999 yapımı Türk filmleri, festivaller için start almaya hazırlanıyor. Çekimi bitenler öncelikle Antalya Film Festivali, ardından yabancı festivallere katılacak. Çekimleri devam eden filmler ise yabancı festivalleri bekliyorlar. Yönetmenler, filmlerinin büyük ses getireceklerine inanıyorlar.

Kayıkçı

Metin Belgin ve Ülkü Karaosmanoğlu'nun senaryosunu yazıp, Biket İlhan'ın yönetmenliğini yaptığı ‘‘Kayıkçı’’, ilk Türk-Yunan ortak yapımı filmimiz. Başrollerini Mehmet Ali Alabora ve Katarina Moutsatsos'un paylaştığı filmde, sağır ve dilsiz genç Türk kayıkçısı ile onu bir kere görüp aşık olan Yunanlı kızın öyküsü anlatılıyor. Çekimler Çeşme ve Sakız Adası'nda gerçekleşti. Medya sponsorluğunu Radikal Gazetesi'nin, konaklama sponsorluğunu da Altınyunus'un yaptığı filmin bütçesi 200 bin doların üzerinde. ‘‘Kayıkçı’’, 1999 yapımı bir film olmasına rağmen şimdiden birçok festival teklifi almış. İşte katılacağı festivaller; İskenderiye, Korsika, Manheim, Hindistan, Strasbourgh Festivalleri'nin yanı sıra Paris ve Torino'daki Kadın Filmleri Festivali...

ANAP İstanbul Millletvekili Yılmaz Karakoyunlu'nun ödüllü romanından sinemaya uyarlanan ve 19 kasımda gösterime girecek olan Salkım Hanım'ın Taneleri'nde, İkinci Dünya Savaşı yıllarında yaşanan Varlık Vergisi dönemi ele alınıyor. Yönetmenliğini Tomris Giritlioğlu'nun yaptığı filmde başrolleri Haluk Bilginer, Zuhal Olcay, Hülya Avşar ve Derya Alabora paylaşıyor. TRT'nin teknik katkısıyla yaklaşık bir milyon dolarlık bir bütçeyle Büyükada ve Mardin Aşkale'de çekilen ‘‘Salkım Hanım'ın Taneleri’’, Berlin'den başlayıp bütün film festivallerine katılacak.

Sinemalarda fragmanları gösterilmeye başlayan ‘‘Asansör’’de, medya asansörle özdeşleştiriliyor. Medyanın insanı kat kat yukarı çıkarıp sonra da halatları kopmuş bir asansör gibi yerin dibine boylatması anlatılıyor. Mustafa Altıoklar'ın yönettiği filmin oyuncuları Mustafa Uğurlu, Arzu Yanardağ, Demet Şener. ‘‘Asansör’’, beş kasımda gösterime girecek. Sponsor arayışlarına cevap bulamayan ‘‘Asansör’’ün bütçesi 700 bin dolar. Çekimleri yeni bittiği için hiçbir festivale katılamıyor.

Gani Müjde'nin yazıp yönettiği film, oyuncularının medyatikliği sayesinde şimdiden merak uyandırıyor: Mehmet Ali Erbil, Nurseli İdiz, Ayşegül Aldinç, Demet Şener, Hande Ataizi, Cem Davran... Adı üstünde ‘‘Kahpe Bizans’’ın anlatıldığı filmin çekimleri Silivrikapı Surları'nda yapılıyor. Filmin bütçesi bir buçuk milyon dolar olarak belirlenmesine rağmen çekimler hala sürdüğü için daha ne kadar para harcanağı bilinemiyor. ‘‘Kahpe Bizans’’, ocak 2000'de gösterime girecek. Kasım ayında bitmesi planlanan film, festivallere yetişemeyecek.

Önümüzdeki günlerde Chicago Film Festivali'ne katılacak olan ve yönetmenin cebinden çıkan 80 bin dolarlık bir bütçeyle çekilen Üçüncü Sayfa; Oslo, Selanik ve Viyana Festivalleri'nde de gösterilecek. Ülkemizde gösterime gireceği tarih ise 29 ekim. Zeki Demirkubuz'un yönettiği Üçüncü Sayfa'nın oyuncuları Ruhi Sarı, Başak Köklükaya, Cengiz Sezici ve Serdar Orçin. Günümüz Türkiyesi’nde 50 doların, sahip olamayanlar için önemini vurgulayan filmin çekimleri Beyoğlu ve çevresinde gerçekleştirilmiş.

Sinan Çetin'in yönetmenliğini yaptığı ‘‘Romantik’’te Okan Bayülgen, Yasemin Kozanoğlu, Teoman, Esin Moralıoğlu ve Selahattin Duman başrolleri paylaşıyor. Montaj aşamasında olan film için birkaç sponsor firmayla görüşülüyor. Aşk, ihanet, arkadaşlık, entrika gibi kavramların işlendiği melodramın çekimleri Durusu ve İstanbul içinde yapılmış. Euromage destekli Romantik; Türkiye, Fransa ve Bulgaristan ortak yapımı bir film.

Yönetmen Ferzan Özpetek'in büyük ses getiren filmi ‘‘Harem Suare’’de başrolleri Haluk Bilginer, Marie Gillain, Lucia Bose, Ayla Algan, Nilüfer Açıkalın, Güven Kıraç gibi isimler paylaşıyor. Fransız ve Rus oyuncularla figüranların da oynadığı filmin çekimlerinin büyük kısmı Yıldız Sarayı'nda gerçekleştirildi. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma dönemlerinde harem bölümünde yaşananlar ve bu arada gerçekleşmesi imkansız bir aşkın konu edinildiği film, ekimin 24’ünde gösterime giriyor.

Tamamen para üzerine bir film! Yönetmen Reha Erdem, ‘‘Kaç Para Kaç’’ın konusunu böyle anlatıyor. Taner Birsel, Bennu Yıldırımlar ve Zuhal Gencer'in başrolleri paylaştığı filmin çekimleri İstanbul'da, sponsorsuz olarak gerçekleşmiş. Katılacağı festivaller henüz belli olmayan filmin bütçesi bir buçuk milyon dolar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!