Son yılların en büyük tarihi eser operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Son yılların en büyük tarihi eser operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 14:56

Mali polis son yılların en büyük tarihi eser kaçakçılığı operasyonundan birine imza attı.

Haberin Devamı

 3 ay takip edilen 2 tarihi eser kaçakçısı, Farsça bilen mali dedektiflerinin dikkati sonucu 1884 adet Helen, Tunç, Arkaik, Roma Bizans Osmanlı ve İslam dönemlerine ait antik ve paha biçilmez tarihi eserle birlikte ele geçirildi. Prehistorik çağa ait paha biçilmez çivi yazılı tablet, savaşçı kabilelere ait mızrak ve kalkanlarını yanı sıra çok sayıda süs eşyası olarak kullanılan tarihi değeri yüksek ve 3000 yıllık antik eserler ele geçirildi. Tarihi malzemelerin değerinin 100 milyon YTL'nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

 

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü kaçak yollarla İran'dan getirilerek İstanbul'da özellikle Kapalıçarşı'da tarihi eser satıldığı ihbarı üzerine çalışma başlattı. Yaklaşık 3 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından polis çalışmalarını derinleştirdi. Ağabey Hüseyin C. son anda takip edildiklerini anladı. Telefonda Türkçe yerine Farsça konuşarak kardeşine " Tarihi eselerin yerini değiştir ve kaç" diyen kaçakçılar polisin Farsça bilen teknik dinleme ekibinin dikkatiyle yakayı ele verdi. Yılmaz ve Hüseyin C. kardeşler ile bir kadın Gaziosmanpaşa ve Fatih'te yakalanarak gözaltına alındı.

 

Haberin Devamı

DEPOLARI ARKEOLOJİ MÜZESİ GİBİ

 

Polis yakalanan kişilerin verdiği bilgiler doğrultusunda tarihi eserlerin saklandığı Kapalıçarşı ve Gaziosmanpaşa'daki depolara baskın düzenledi. Aramalarda Prehistorik dönemden Osmanlı'ya kadar bir çok medeniyete ait tarihi eser ele geçirildi. Aramalarda 1884 adet altın ve metal sikkeler, tabletler, minyatür süs eşyaları ele geçirildi.

 

TAHMİNİ DEĞERİ 100 MİLYON YTL

 

Mali Şube Kaçakçılık Büro dedektifleri Arkeoloji Müzesinden eksperler getirerek tarihi eselerin dönemlerini belirledi. Arkeoloji uzmanlarını bile hayrete düşüren malzemelerin paha biçilmez olduğu ancak yaklaşık 100 milyon YTL'ye kadar alıcı bulabileceğini tahmin ediliyor.

 

Haberin Devamı

ÇİVİ YAZILI URARTU TABLETİ VE TAŞ BALTA, KABİLE SAVAŞÇI MIZRAK VE KALKANI ELE GEÇİRİLDİ

 

Tarihi eser yetkilileri özellikle Prehistorik çağa ait bir çok tarihi eserin az bulunur olduğunu belirtti. Urartu Uygarlığı dönemine ait çivi yazılı tablet, ilkel kabilelerin savaş ve av için kullandığı taş baltalar, tunç kalkan ve kılıçlarda en dikkat çeken ve değerli tarihi eserler. Bu malzemelerin yanı sıra gündelik hayatta kullanılan süs ve aksesuar eşyaları, cam bilezikler, pişmiş topraktan yapılan eserler, su olukları çanak çömlek, boncuk, ağırşak Fosiller, metalik aynalar, koku ve parfüm şişeleri, tiyatro biletleri, yüzüklerde ele geçen malzemeler arasında.

 

Haberin Devamı

2 KARDEŞ TUTUKLANDI

 

Özellikle İran'dan getirdikleri iç piyasya satmak isteyen tarihi eser kaçakçılarının saygın işadamı ve kolleksiyonerlerine tarihi eser satmak istedikleri de ileri sürüldü. Emniyette işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen 3 kişiden Hüseyin ve Hasan C. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Polis tarihi eserlerin müzelerden çalınıp çalınmadığını da araştırıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!