Son umut

Güncelleme Tarihi:

Son umut
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir insan köşeye sıkıştığında neler yapabilir. Bütün umutları tükendiğinde, artık çıkış kalmadığında... Daha önce inandığı herşey değerini kaybeder.. İnsanın yaşamı boyunca karşılaşacağı en uç noktalardan biridir bu an.

Yapıtlarında insan psikolojisinin en derin noktalarını yansıtan yönetmen Barbet Schroeder, Son Umut (Desperate Measures) adlı filminde de benzer bir temayı işliyor.

Başrollerinde Michael Keaton, Andy Garcia, Marcia Gay Harden ve Brian Cox'un rol aldığı Son Umut’da olaylar, San Francisco Polis Teşkilatı'nda görevli Frank Connor adlı bir polisin etrafında gelişiyor.

Connor, çalıştığı bölümün en iyi polislerinden biridir. Yasaların güçlü koruyucusu olmuştur. Fakat hiç beklemediği bir anda ölüm ve kalım arasında bir seçim yapmak zorunda kalır. Hem de çok sevdiği oğlu için. Oğluna kemik iliği transplantasyonu yapılması gerekmektedir ve en uygun verici hapishanede çok sıkı güvenlik önlemleri altında tutulan bir psikopat olan Peter McCabe'dir. Ne yazık ki en uygun DNA bu çok tehlikeli adamdadır. Frank üstlerini bu transplantasyonu sağlayabilmek için ikna eder ve onu hastaneye götürmeye karar verir. Fakat bu arada McCabe'in de kendine göre planları vardır. Kaçış bu ömür boyu hapse mahkum adam için tek kurtuluştur. Hastaneyi savaş alanına çevirerek ortadan kaybolan McCabe'i bulmaya çalışan Connor hem oğlunun hayatta kalması için hem de sonuna dek koruyucusu olacağı kanunlara karşı kendisini sorumlu hissedecektir.

Filmlerini Hicthcock'vari bir kedi-fare oyunu ile süsleyen Barbet Schroeder; Son Umut'da tehlikenin en son bekleneceği yerlerden biri olan hastaneyi set merkezi olarak kullanmış. Filmin kötü karakterini oldukça güçlü ve aşılması imkansız bir engel haline getirerek gerilimi arttırmayı başarmış.

Noel baba önce sinemada

Yılbaşında Evdeyim, Walt Disney Pictures'ın sunduğu yepyeni bir yanlışlıklar komedisi... Filmde, final sınavında yardım etmediği arkadaşları tarafından cezalandırılarak, kendini Noel Baba kıyafetiyle çölün ortasında bulan bir kolej öğrencisinin hikayesi anlatılıyor.

Yılbaşında Evdeyim'in yönetmenliğini Arlene Sanford yapıyor. Senaryosunu Harris Goldberg ile Tom Nursall'ın birlikte yazdıkları filmin başrollerini Jonathan Taylor Thomas, Jesicca Biel, Adam LaVorgna, Sean O'Bryan, Gary Cole, Lesley Boone ve Eve Gordon paylaşıyorlar.

Herşey bir çocuk için

Herşeye sahip bir karı-koca... Tek eksiklerinin bir bebek olduğunu düşünen bir kadın ve çocuk konusunda kendinden çok da emin olmayan bir erkek... Sonuçta erkek bir bebek konusunda ikna oluyor, ancak bu kez karşılarına çok önemli bir sorun çıkıyor. Baba spermlerinin bir bebek için yeterince güçlü olmadığını öğreniyor.

Filmde başrolleri Greg Kinnear ve Lauren Holly paylaşıyorlar. Yönetmen Keith Samples, senaryonun yazılış aşamasında Kevin Meyer'le ortak çalışmış. Yönetmen Samples film için şunları söylüyor: ‘‘Bir çok romantik komedilerde bay ve bayan doğrunun buluşturulduğu senaryolar kullanılır fakat bu film hamilelik için hem birbirleriyle hem de kendileriyle mücadele eden iki insanı anlatıyor. Ve her ikisi de anlıyorlar ki, gerçekten gülümsemek yani mutluluğun göstergesi insanın içinden bir anda kopup geliveren bir şeydir.’’

Garcia'nın işi bu kez zor

Son Umut'un ağır toplarından biri de Andy Garcia. Filmde, oğlunun kemik iliği transplantasyonu için tehlikeli bir psikopatla başetmek zorunda kalan bir polisi canlandırıyor.

Garcia, bu filmde Barbet Schroeder ile birlikte çalışmaktan son derece memnun. Filmdeki rolü için şunları söylüyor sanatçı: ‘‘Barbet Schroeder ile çalışmayı gerçekten çok istiyordum. Beni senaryoda en çok etkileyen ise oğlu ile arasındaki muhteşem ilişki ve bir babanın oğlunun hayatı için neler yapabileceği konusunda düştüğü çetin çelişkilerdi. Karakterin bir başka pozitif tarafı ise McCabe'in içinde ruhunun hala insanca kalan bir yanını bulabilmesi. Filmin ironisi de bir polisin bir suçluyu hayatta tutma çabasında gizli.’’

Havana, Küba'da 12 Nisan 1956 tarihinde doğan Garcia'nın asıl adı Andres Arturo Garcia Menendez. Yıldızlığa giden yolculukta asla ‘‘Latin sevgili’’ ya da ‘‘Hollywood sefahatçısı’’ stereotiplerine göre yaşamayan Andy Garcia 1982 yılından beri Küba göçmeni Maria Victoria ile evli... Hala bazı değerlere önem veriyor, odaya bir bayan girdiğinde ayağa kalkıyor ve çıplak sahnelerde oynamayı reddediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!