OHAL 18 Temmuzda kalkıyor... Sonrası için önemli gelişme

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2018 16:08

AK Partili Bülent Turan OHAL'in 18 temmuz'da kalkacağını duyurdu. OHAL sonrası için yeni düzenlemeye ilişkin teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Haberin Devamı

18 Temmuz'da sona erecek OHAL sonrası ile ilgili yeni düzenleme Meclis Başkanlığına gönderildi. Teklifte, OHAL uygulaması sonrasına dair yeni düzenlemeler bulunuyor. Teklifte valiler ile ilgili düzenlemeler de yer alıyor.

AK Parti’nin, OHAL sonrası yeni düzenleme ile ilgili teklif hakkında diğer partilerle görüştüğü belirtildi.

TEKLİFTEN BAZI BAŞLIKLAR

Yasa teklifine göre gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 48 saati, toplu olarak işlenen suçlarda ise dört günü geçemeyecek. Valiler, "kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunanlar" kişiler için 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere giriş çıkışı sınırlandırabilecek.

Yürütme ve yürürlük dahil 25 maddeden oluşan teklifle gözaltı süresi, "delillerin toplanmasındaki güçlük ya da dosyanın kapsamlı olması" gibi nedenlerle en fazla iki defa uzatılabilecek.

Teklife göre ayrıca MİT'in tarafı olduğu hukuk uyuşmazlıklarında, dava şartı olarak öngörülen arabuluculuk dahil, arabuluculuk usulü uygulanmayacak.

Açık yerlerdeki toplantı ve gösterileri de düzenleyen teklife göre, açık yerlerdeki toplantılar ile yürüyüşler, gece vaktinin başlamasıyla dağılacak şekilde, kapalı yerlerdeki toplantılar ise saat 24.00'e kadar yapılabilecek.

Açık yerlerdeki toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağılma saati, kamu düzeni ve asayişin bozulmasına neden olmamak şartıyla saat 24.00'e kadar uzatılabilecek.

Haberin Devamı

BÜLENT TURAN: KANUN TEKLİFİ 28 MADDE

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "18 Temmuz itibariyle Olağanüstü Hal nihayete eriyor. Bir daha bu millete böyle kötü günler göstermesin, Olağanüstü Hal gibi anayasal sisteme mecbur kalmayalım diye düşünüyoruz" dedi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, OHAL ile ilgili olarak, "18 Temmuz itibariyle Olağanüstü Hal nihayete eriyor. Bir daha bu millete böyle kötü günler göstermesin, Olağanüstü Hal gibi anayasal sisteme mecbur kalmayalım diye düşünüyoruz. Asla Olağanüstü Hal taleplisi değildik. Malum, karşılaştığımız malum zorluklarla beraber anayasal sistem olan, Anayasamızda öngörülen OHAL sürecini başlattık ve Olağanüstü Hal'in özellikle yargı ve güvenlik güçlerimize verdiği imkanlar doğrultusunda FETÖ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle çok muazzam bir kavga, onların ihracı başta olmak üzere mücadele etme imkanı verdi. Olağanüstü Hal kaldırılıyor" diye konuştu.

Konuyla ilgili kanun teklifi hazırladıklarını belirten Turan, tekliflerini diğer parti gruplarına gönderdiklerini kaydederek, "Daha Meclise vermeden bu konudaki iyi niyetimizi, uzlaşı talebimizi açıklamış olduk. Meclis eğer komisyon çalışmalarına kısa süre içinde başlayabilirse, ihtimal bu hafta, komisyon çalışmaları bitmezse önümüzdeki hafta Genel Kurul aşamasını bitirme talebimiz ve kararlılığımız var" ifadelerini kullandı.

Kanun teklifinin 28 madde olacağını açıklayan Turan, yapılan düzenlemelerin ihtiyaçtan kaynaklandığını vurgulayarak, "Şimdiki mevzuatımızda gösteri ve protesto eylemleri ancak hava kararıncaya kadar olurdu. Yeni düzenleme ile makul süre eklenerek akşam da protestoya imkan sağlanıyor gibi. 28 maddenin hepsinin insan haklarını daraltan değil, bazılarını genişleten imkanların olduğunu belirtmek isterim. MİT Kanunu'nda istisna getirerek, arabuluculuk istinası getiren hususlar var. Sıkıyönetimin tamamen mevzuattan kalkması söz konusu" şeklinde konuştu.


.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!