Dolar kuru yeni güne nasıl başladı?

Güncelleme Tarihi:

Dolar kuru yeni güne nasıl başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2018 19:14

Dolar kurunda hafta başından itibaren görülen artış sonunda Merkez Bankası’ndan faiz artışı geldi. Peki Merkez Bankası'nın dünkü 3 puanlık faiz artışı sonrasında dolar kuru sert bir düşüş yaşadı. Dolar dün gün içinde 4,92'yi aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyini görmüştü. Peki dolar kuru yeni güne nasıl başladı?

Haberin Devamı

Dolar kurunda hafta başından itibaren görülen artış sonunda Merkez Bankası’ndan faiz artışı geldi. Merkez Bankası dün saat 19.06’da olağanüstü toplandığını duyurdu.

Merkez Bankası’ndan 19.25’te yapılan açıklamada ise Geç Likidite Penceresi’nin 3 puan artırıldığı kaydedildi. Kararın ardından dolar kuru 4.56’ya kadar geriledi. Dolar/TL yeni günde en yüksek 4.5938 seviyesini, en düşük ise 4.5419 seviyesini görürken; saat 8.33 itibarıyla 4.5672 seviyesinde hareket ediyor.

ULUSLARARASI PİYASALARDA DA GERİLEDİ

Uluslararası piyasalarda dolar Fed'in çok sert olmayan son toplantı tutanakları ve Trump'ın ithal otomobillere yeni gümrük vergileri getirme tehdidinin ardından ivme kaybetti.

Dolar endeksi Fed tutanaklarının yayınlanmasından önce gördüğü beş ayın zirvesi olan 94.195 seviyesinden 93.865'e geriledi.

Haberin Devamı

Euro/dolar paritesi 1,1676 ile 6,5 ayın en düşük düzeyini gördü.

Fed'in dün akşam yayınlanan son toplantı tutanaklarına göre politikayapıcıların çoğu Mayıs ayı toplantısında, ABD'nin ekonomik görünümünün bozulmadan kalması halinde, bir diğer faiz artırımının yakında gerekli olabileceğini belirtti.

RİSKLERİ ARTIRMIŞTIR

Merkez Bankası’ndan gelen ilk açıklamada Para Politikası Kurulu’nun yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandığı belirtildi. Faiz oranlarına ilişkin yapılan açıklamada ise politika faizi yüzde 8’de sabit bırakılırken, Geç Likidite Penceresi yüzde 13.5’dan 16.5’a yükseltildi. Açıklamada, yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükselişin genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığını dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

“Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.”

Toplantı sonrasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK)'ndan şu açıklama yapıldı:

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir: 

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.

Haberin Devamı

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. 

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. 

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Haberin Devamı

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Merkez Bankası'nın Aralık 2016'dan bu yana uyguladığı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranları, borçlanma faiz oranları, marjinal fonlama oranları ve GLP borç verme faiz oranları (yüzde) şöyle:

Dolar kuru yeni güne nasıl başladı

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!