Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 07:36

Kemal Unakıtan bu sabah hayata gözlerini yumdu. 70 yaşındaki Kemal Unakıtan, sabah saatlerinde Acıbadem Maslak Hastanesi'nde vefat etti. 58, 59. ve 60. hükümetlerde Maliye Bakanlığı görevinde bulunan Unakıtan, 2009'da by-pass, 2013'te de böbrek nakli operasyonu geçirmişti. Başbakan Binali Yıldırım, Unakıtan'ın AK Parti davasının yılmaz bir neferi olduğunu belirterek, "Cenazesi yarın öğlen namazını müteakip, Süleymaniye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Süleymaniye Külliyesi’nde toprağa verilecektir" dedi.

Haberin Devamı

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti. Bir süredir vücudundaki ödemler nedeniyle tedavi gören 70 yaşındaki Unakıtan, bu sabah Acıbadem Maslak Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Türkiye'de 3 dönem Maliye Bakanlığı yapan Kemal Unakıtan, tedavi gördüğü hastanede 70 yaşında vefat etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 58, 59. ve 60. hükümetlerinde Maliye Bakanlığı görevinde bulunan Unakıtan, 2009'da by-pass, 2013'te de böbrek nakli operasyonu geçirmişti.

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti

Unakıtan'ın cenazesi hastaneden alınarak gasilhaneye götürüldü.

Haberin Devamı

YILDIRIM: AK PARTİ DAVASININ YILMAZ NEFERİYDİ

Başbakan Binali Yıldırım, Unakıtan'ın ilk günden itibaren AK Parti davasının yılmaz bir neferi olduğunu belirterek, "Bu sabah saatlerinde yol arkadaşımız Kemal Unakıtan Beyefendi’nin vefatını derin bir teessürle öğrendik. İlk günden itibaren AK Parti davasının yılmaz bir neferiydi. Ülkemize, milletimize, partimize çok büyük hizmetleri oldu. Kamu maliyesinde dönüşümün en önemli neferiydi, bugün geldiğimiz noktada Kemal Abi’nin büyük emeği vardı. Allah mekanını cennet eylesin. Cenazesi yarın öğlen namazını müteakip, Süleymaniye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Süleymaniye Külliyesi’nde toprağa verilecektir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Eski Bakanlarımızdan Kemal Unakıtan Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, "Maliye eski bakanımız Kemal Unakıtan'a Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun" mesajını paylaştı.  

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise yaptığı açıklamada,  "Maliye Bakanımız Sayın Kemal Unakıtan Hakkı'n Rahmetine kavuşmuştur. Uzun yıllar Maliye Bakanı olarak çok önemli hizmetlerde bulunmuş, kamu maliyesinin düzeltilmesinde ve mali disiplinin sağlanmasında çok emeği olmuştur. Ekonomimizin yapısal dönüşümünde kilit kararların alınmasında önemli katkılarda bulunmuştur. Sayın Bakanımızla uzun yıllar birlikte çalıştık, üzerimizde emeği çoktur" dedi. Ağbay," Çok özverili, ülke ve millet sevdalısı, milletimizin manevi değerlerini herşeyin üzerinde tutan, yürekli ve cesur bir insan olarak bildik.  Kendisinden çok şeyler öğrendik  Görev yaptığı yıllar Türkiye ekonomisinin uçurumun kenarından alınıp düzlüğe çıkarıldığı yıllar olmuştur. Tüm bu süreç boyunca, gece gündüz büyük bir gayretle, azimle, sağlığı pahasına çalışmış ve büyük fedakarlıklarda bulunmuştur. Bu yoğun çalışma ortamı içinde önemli hastalıklar geçirmiştir. Bu dönemlerde de her zaman sabırlı, inançlı, Hakkı'n rızasına teslim olmuş her daim Memleketimiz için dua da bulunmuştur. Rabbim mekanını cennet eylesin. Başta saygıdeğer hanımefendi olmak üzere kederli ailesine,  Maliye Bakanlığı camiasına, Sevenlerine, dostlarına ve hizmet vermekten her zaman Onur duyduğu Aziz milletimize başsağlığı diliyorum"  ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, vefat eden eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yakın çalıştığını belirterek, "Çok iyi bildiğim, değer verdiğim bir ağabeyimizdi. Gerçekten çok üzüldüm. Türkiye'nin en zor döneminde bütçeyi çok iyi yönettiler. Türkiye'yi uçurumun eşiğinden çok daha iyi bir noktaya getirdiler" dedi.

Haberin Devamı

KEMAL UNAKITAN KİMDİR?

Bu sabah İstanbul'da vefat ettiği açıklanan Unakıtan, 58, 59 ve 60'ıncı Ak Parti hükümetlerinde Maliye Bakanlığı yaptı. Ak Parti Eskişehir eski Milletvekili Kemal Unakıtan, 1946'da Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Domurcalı Köyü'nde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise tahsilini Edirne'de tamamlayan Unakıtan, 1968 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. Maliye Bakanlığı'nda hesap uzmanı olarak göreve başlayan Unakıtan, SEKA Genel Müdür Muavinliği ve 1976-78 yılları arasında SEKA Genel Müdürlüğü yaptı. Daha sonra özel sektöre geçen Unakıtan, çeşitli sanayi kuruluşlarında, finans kurumlarında, dış ticaret şirketlerinde genel müdürlük, yönetim kurulu üyeliği ve yöneticilik yaptı.  

Haberin Devamı

1946 yılında Edirne'inin Süloğlu ilçesine bağlı Domurcalı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Edirne'de tamamladı. 1968 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)'nden mezun oldu. Üniversite eğitiminin ardından Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzmanı olarak göreve başladı. SEKA Genel Müdür Muavinliği ve 1976-1978 yılları arasında SEKA Genel Müdürlüğü yaptı. Daha sonra özel sektöre geçti; çeşitli sanayi kuruluşlarında, finans kurumlarında (Albaraka Türk Finans Kurumu), dış ticaret şirketlerinde Genel Müdürlük, Yönetim Kurulu üyeliği ve Yöneticilik yaptı. Unakıtan evli ve 3 çocuk babasıydı.

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti

Evli ve 3 çocuk babası olan Unakıtan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine aday olarak 2002 yılında TBMM'ye giren, ardından Abdullah Gül başbakanlığındaki 58'inci Hükümette Maliye Bakanı oldu. Erdoğan'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den alarak kendisine bağlamasıyla özelleştirmenin de patronu oldu. Kemal Unakıtan, farklı tavır ve uygulamalarıyla sürekli olarak 'ilgi ve tepki' nedeni oldu ve gündemde kaldı. Unakıtan 2006 Bütçesi'ni sunduğu TBMM'de, muhalefet tarafından Erdoğan'dan daha fazla eleştirilen hükümet üyesi oldu, 59. Hükümet'in en tartışılan isimlerinden biri haline geldi. Hakkında Ekim 2005, Şubat 2006 ve Mart 2006 tarihlerinde verilen üç ayrı gensoru önergesi de, TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi.

ÖZELLEŞTİRMENİN PATRONU OLDU

2002 yılında 58. Hükümette Maliye Bakanlığı'na getirildi. Erdoğan'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den alarak, kendisine bağlamasıyla özelleştirmenin de patronu oldu. Farklı tavır ve uygulamalarıyla sürekli olarak ilgi ve tepki nedeni oldu ve gündemde kaldı.

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti

GÖREVİ MEHMET ŞİMŞEK'E DEVRETTİ

2007'de Parti'den Eskişehir milletvekili seçilen Unakıtan, 60. hükümette de Maliye Bakanı olarak görev aldı ancak 1 Mayıs 2009 tarihinde yapılan kabine değişikliği sonucu bu görevi Mehmet Şimşek'e devretti ve kendisi kabine dışında kaldı.

BÖBREK NAKLİ OLDU

Kemal Unakıtan, son yıllarda kalbi ve böbreğiyle ilgili sağlık sorunları yaşadı. 2009 yılında ABD'de Cleveland Clinic'te by-pass operasyonu geçirdi. 2013 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde böbrek nakli oldu. Unakıtan'a dünürü böbreğini bağışlamıştı.  Eski Bakan Kemal Unakıtan, 2009 yılında ABD'de by-pass operasyonu geçirdi. 2013 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde böbrek nakli oldu. Unakıtan, Antalya'da organlarını bağışlamıştı.

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hayatını kaybetti

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!