İstanbul başkanını bugün seçiyor! CHP sürpriz yapar mı?

Güncelleme Tarihi:

İstanbul başkanını bugün seçiyor CHP sürpriz yapar mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2017 06:39

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 22 Eylül'de görevi bırakmasının ardından yeni belediye başkanı bugün seçiliyor. CHP'nin adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başkan olabilmesi için 309 üyeli mecliste AK Parti'den 29 oy alması gerekirken, kulisler AK Partili Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'ın en güçlü aday olduğu yönünde.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi bugün tarihi bir gün yaşayacak. Meclis,  Ali Müfit Gürtuna’dan sonra İstanbul’a ikinci kez, ara dönem belediye

İstanbul başkanını bugün seçiyor CHP sürpriz yapar mı
başkanını seçecek. Toplam, 309 üyenin yer aldığı İBB Meclisi’nde CHP’nin 127, MHP’nin 2 üyesi bulunuyor. Genel Merkezin isteği üzerine 2015 yılında CHP’den istifa eden Hüseyin Avni Sipahi, İBB Meclisi’nin tek bağımsız üyesi. 

Meclis, yaklaşık 13 buçuk yıldır aralıksız üç dönem görev yapan Kadir Topbaş’ın istifasıyla boşalan Başkanlık makamına kendi içinden seçtiği bir meclis üyesini, 2019 belediye seçimlerine kadar görev yapmak üzere başkan olarak görevlendirecek.
Tam bir haftadır boş olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturacak isimlerin yarışacağı İBB Meclisi’ndeki seçimde CHP’nin adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem  İmamoğlu olurken, Ak Parti’nin adayının kim olacağı son ana saklı tutuldu. Ak Partili Meclis üyeleri kime oy vereceğini  bugün yapılacak  oylama öncesi, grup toplantısında öğrenecek.

Haberin Devamı

MHP DE ADAY GÖSTERECEK

Meclis’te, MHP’li 2 üyeden biri olan Arnavutköy Belediyesi ve İBB  Meclis Üyesi Muharrem Yaman da, İBB Başkanlığı’na adaylığını koyacak. Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Ben de diğer adaylar gibi İstanbul’u yönetmeye talibim” diyen MHP’li Yaman’ın kaç oy alacağı merak konusu. Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AK Parti grubunun göstereceği adayın seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yasa gereği oylamanın ilk iki turunda başkan seçilebilmek için, meclis üyelerinin üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor. AK Parti grubu mecliste üçte iki çoğunluğu sağlayamadığı için yeni başkanın üçüncü veya dördüncü turda seçilmesi bekleniyor. Üçüncü turda meclis üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının oyunu alan aday başkan seçilecek.

 TOPBAŞ ARTIK MECLİS ÜYESİ DEĞİL

Belediye başkanları meclislerin doğal üyesi sayıldığı için Topbaş ile birlikte Meclis üye sayısı 310’du. Ancak Topbaş başkanlıktan istifa ettiği için üyeliği de düşmüş oluyor. Kalan 309 üyeden 155’inin oyunu alan başkan seçilmiş olacak. Adaylardan birine 155 oy çıkmaması durumunda ise en fazla oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak. Dördüncü tur oylamada iki adaya eşit oy çıkması durumunda kura çekimi yapılacak.

Haberin Devamı

 SON DAKİKA SÜRPRİZİ OLMAZSA, MEVLÜT UYSAL

 1998 Kasım ayında Belediye Meclisi, dönemin Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hapis cezasının kesinleşmesi üzerine, yeni belediye başkanı için seçim yapmıştı. Son dakikaya kadar Aziz Yeniay’ın aday gösterileceği konuşulurken,  son dakikada Ali Müfit Gürtuna aday gösterilmişti. Geçiş dönemi belediye başkanı olarak seçilen Gürtuna, 1999 seçimlerinde de aday gösterilip, İBB Başkanı seçilmişti.
Eğer yine son dakika sürprizi olmazsa, Ak Parti’nin adayı Mevlüt Uysal olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!