CHP'den Fikri Sağlar için flaş karar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 15:23

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Mersin Milletvekili ve PM üyesi Fikri Sağlar hakkında, basında yaptığı açıklamalar nedeniyle disiplin sürecinin başlatılması kararının alındığını söyledi. CNN Türk canlı yayınına katılan Sağlar, karara tepki gösterdi: "Sözlerimi parti meclisinde dile getirdim. Ben bu disiplin sürecinin başlatılmasını çok haklı görmüyorum."

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Mersin Milletvekilimiz Fikri Sağlar'ın basında yaptığı açıklamalar nedeniyle, hakkında disiplin soruşturması başlatılması için Parti Meclisi'nden talepte bulunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir" dedi.

Bir soru üzerine, olağanüstü Parti Meclisi (PM) tarihinin Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından belirleneceğini ve en kısa sürede yapılacağını aktaran Böke, "ihraç" talebinin olup olmayacağına ise PM'nin karar vereceğini bildirdi.

SAĞLAR'DAN CANLI YAYINDA YANIT

CNN Türk canlı yayınına katılan Sağlar, karara tepki gösterdi:  "Söylediklerimin doğru olup olmadığı tartışılmaktansa “neden havuz medyasına bunu söylediniz” deniyor. Sözlerimi parti meclisinde dile getirdim. Ben bu disiplin sürecinin başlatılmasını çok haklı görmüyorum. Ben 35 yıllık siyasetçiyim. Hiç koltuk sevdasında olmadım. Beni seçen kurultay delegelerine karşı sorumluyum.

Haberin Devamı

Bugün Türkiye’de rejim değişti.Ekmeleddin İhsanoğlu meselesi bizi bugün rejimin değiştiği noktaya getirdi.

Kapının önüne konmaktan bahsediliyor. Kapının önü Türkiye Cumhuriyetinin toprağıdır. Orada yurttaşlar var. CHP 2019’da yüzde 49’u yüzde 60’a taşıyacak bileşenleri ortaya koymalıdır.

Ben yaptığım konuşmanın aynısını son parti meclisinde yaptım. Neyin nerede konuşulacağını bilen birisiyim.Bir partinin yöneticisi olan bir insan yalan söyledi size.Sayın genel başkan da TRT dahil birçok havuz medyasında beyanatlar veriyor. Önemli olduğu nerede olduğu değil verdiği beyanatın içeriğidir.

Daha önce Deniz Baykal zamanında ihraç edildim. 14 yıl siyasetten ayrı kaldım ama herkes tarafından saygı duyulan biri olarak kaldım. Benim dedem Kuvay-i Milliyeci’dir ben böyle bir aileden geliyorum.

Ben doğru bildiklerimi söylüyorum. Hiçbir art düşüncem beklentim yok.Bir arayışta filan değilim. Ama şu arayışım var. Türkiye’de sol partilerin de herkesi kucaklayarak iktidar olabileceğini söylüyorum.

Sayın Baykal ile aynı noktada değilim. Ben bir kere partili bir cumhurbaşkanına karşıyım.

Partinin yapısı ayrı bir şey 2019’da cumhurbaşkanı olacak insan ayrı bir şey. Hatta cumhurbaşkanı olacak kişi partili olmamalıdır.

Haberin Devamı

SAĞLAR NE DEMİŞTİ?

CHP'de muhalif kanadın önemli isimlerinden Fikri Sağlar, 'Her türlü göreve hazırım' diyerek genel başkanlığa adaylık sinyali vermişti. Sağlar, Kılıçdaroğlu'nu "Parti Meclisi'nde (PM) herhangi bir karar alınmasına izin vermiyor. 6-7 saat tartışıyoruz ancak o, kulağına kim ne fısıldıyorsa kararını ona göre veriyor" diyerek eleştirmişti. Sağlar şöyle konuşmuştu: "CHP artık karar almak ve uygulamak zorundadır. Karar veremeyenlerin yerine karar vereceklerle yürümek zorundadır. Çünkü artık fedakarlık bitti. Bütün gemiler yakıldı."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise Fikri Sağlar'ın Akşam gazetesine verdiği bu röportaja tepki göstermiş, "Anlayabilmiş değilim" yorumunu yapmıştı. Ağbaba söz konusu gazetede yayımlanan partiye ilişkin haberlere sert çıkarak, o gazete üzerinden CHP'yi tartışmanın doğru olmadığını söylemişti.

Haberin Devamı

CHP TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

CHP'nin tüzüğünde disiplin işlemleriyle ilgili konu, yedinci bölümde düzenleniyor. Tüzüğün 68. maddesinin A fıkrasına göre, PM üyelerinin, Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) başkan ve üyelerinin, milletvekillerinin ve partili büyükşehir belediye başkanlarının parti suçu oluşturan eyemleri, PM'nin istemi üzerine YDK tarafından değerlendiriliyor. YDK, PM'nin talebine göre, "kesin çıkarma", "geçici çıkarma", "kınama" ve "uyarma" cezası verebiliyor.

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!