Son dakika... Çavuşoğlu: Yol haritasını onaylamış bulunuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Çavuşoğlu: Yol haritasını onaylamış bulunuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2018 19:44

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temaslarının ardından Washington’dan ayrılmadan önce ABD’deki Türk gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Pompeo ile üzerinde anlaştıkları yol haritasına ilişkin takvime açıklık getirdi. Daha önce Türk basınında yer alan 30-45-60 günlük çekilme takvimi öngören haberlerin doğru olmadığını belirten Çavuşoğlu, net tarih vermedi ancak ‘Aylarla ifade edebiliriz ama altı ayı bulmayacak’ ifadesini kullandı. Üç aşama olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, aşamaları şöyle özetledi; ‘İlk aşamada PYD/YPG’nin Menbiç’ten çıkartılması için uygulanacak müşterek plan belirlenecek. Yani bir ön hazırlık çalışması yapılacak. İkinci aşamada PYD/YPG’nin yerel yapılardan çıkartılmasına yönelik planlama tamamlanacak. Üçüncü aşamada Türk ABD müşterek askeri devriyeleri güvenliği ve istikrarı sağlayacaklar.’

Haberin Devamı

Son dakika... Çavuşoğlu: Yol haritasını onaylamış bulunuyoruz
Çavuşoğlu’nun açıklamalarında dikkat çeken bölümler şöyle:

‘NET BİR TAKVİM VAR’ DEDİ AMA AÇIKLAMADI
Bu yol haritasının sadece onaylanması değil, uygulanması tabii çok önemli. Somut adımların atılması önemli. Bu yol haritası uygulandığı takdirde ABD ile ilişkilerimizi bozan unsurlardan bir tanesinden kurtulmaya başlayacağız. Güvene dayalı adım atmamız gerekiyor. Şu anda bir güven bunalımı var, bunun da sorumlusu Türkiye olarak biz değiliz. Bunun sebebi ABD’nin sözünü tutmaması ve terör örgütüne ciddi destek vermesiydi.

(30-45-60 Gün takvimi) O bilgiler doğru değil. Tabii ki bir takvime bağlı. Tabii ki bu uzun bir sürece bırakılacak bir yol haritası değil. Aylar içinde atılması gereken adımlar. PKK/YPG çıkarıldıktan sonra onların yerine kimler görev alacak? Bunların birlikte belirlenmesi biraz da sahadaki birimlerimizin çalışma hızına bağlı. Ama neticede yine de bir takvime bağlıdır. Sürüncemeye bırakılmış bir yol haritası değildir. Bunların detaylarını önümüzdeki süreçte gelişmeler oldukça sizlerle paylaşacağız. Ama daha önce basında çıkan 30 günde olacak gibi şeyler afaki bilgilerdi. Hatta Anadolu Ajansı böyle bir haberini düzeltmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Net bir gün var ama bu biraz sahadaki arkadaşlarımızın birlikte atacağı adımlara bağlı. Net bir takvim var. Bir kaç aydan bahsediyoruz. Öyle altı ay değil. Altı aydan az olması gerekiyor.

POMPEO İLE UYGULAYACAĞIZ ENDİŞEM YOK
Rex Tillerson ile başlayan sürecin uygulama safhasını Mike Pompeo ile yapacağız. Bu konuda hiçbir endişem yok. Mike Pompeo da Türkiye’’nin önemini biliyor. CIA direktörü olduğu zamanda da ilk ziyaretini Türkiye’ye yaptı. Türkiye ile de yakın ilişki içinde oldu.

ÜÇ AŞAMANIN SONUNCUSU ORTAK DEVRİYE
Suriye konulu ortak komitesinin tavsiyelerini temel alan bir yol haritasını onaylamış bulunuyoruz. Yol haritasının amacı Münbiç’in bütün terör oluşumlarından temizlenip güvenlik ve istikrarın kalıcı şekilde sağlanmasıdır. Yol haritasının amacı Amerika’nın bize 2016 yılında Başkan Obama tarafından verdiği sözün tutulacak olması anlamına geliyor.

Haberin Devamı

İlk aşamada PYD/YPG’nin Münbiç’ten çıkartılması için uygulanacak müşterek planın patrametreleri belirlenecek. Yani bir ön hazırlık çalışması yapılacak. Bilahare PYD/YPG’nin yerel yapılardan çıkartılmasına yönelik planlama tamamlanacaktır. Bu bağlamda Türkiye ve ABD Münbiç’ye yerel güvenlik yapılarının oluşturulmasında işbirliği yapacaktır. Tabii üçüncü aşamada Türk ABD müşterek askeri devriyeleri güvenliği ve istikrarı sağlayacaklardır. Bütün YPG/PYD oluşumlarının Münbiç’ten çıkartılması çalışmaları da tamamlanacaktır.

F-35 TESLİMİNİN İPTALİNE DAİR HERHANGİ BİR ŞEY YOK
Görüşmemizde F-35’ler de gündeme geldi, S-400’ler de gündeme geldi. Kongredeki tehdit dilini kabul etmeyeceğimizi de söyledik. Biz zaten S-400 anlaşmasını buradaki CAATSA’dan önce imzaladık. Dolayısıyla bir ülkenin bir diğerine ‘başka ülkeden alırsan ben sana yaptırım uygularım’ tarzı doğru değil. Müttefikliğimize uymaz.

Haberin Devamı

İkincisi, çok net söylüyoruz biz patriot da almak istedik. Bunun için son 10 yıldır çok çaba da sarf ettik. ABD bize satamadı. Benim de acil ihtiyacım var. Hem vermeyeceksin, satmayacaksın, hem de ‘başka ülkeden almana izin vermem’ diyeceksin. Bu olmaz. F-35 çok taraflı bir anlaşma, farklı ortakların içinde olduğu bir süreç. Ama diyelim ki en kötü senaryo vermediler, o zaman kimse Türkiye’ye ‘sen üçüncü bir ülkeden savaş uçağı alamazsın’ diyemez. Türkiye alternatiflere bakar. Ama biz bu aşamaya geleceğimizi düşünmüyoruz.

21 Haziran’da zaten devir teslim töreni yapılacak. Ertelendiğine dair herhangi bir şey yok. Şu anda bu anlaşmanın iptali ya da devir teslim töreniyle ilgili olumsuz bir şey yok. Ama Kongre’de biliyorsunuz girişimler var.

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!