Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2018 10:23

Fotoğraf sanatçısı Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı. Ara Güler için ilk tören Galatasaray Meydanı'nda yapıldı. Törene çok sayıda seveni katıldı, evinin penceresinden töreni izleyen bir kadın gözyaşlarına boğuldu. Ara Güler'in naaşı, Galatasaray Meydanı'ndaki törenin ardından Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne götürüldü. Kilise, Güler'in sevenleriyle dolup taştı. Ara Güler için "Tarihi zapt eden bir insandı" diyen AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ''Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tabutu Türk bayrağına sarıldı'' diye konuştu. Bu arada Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'dan gönderilen toprak ve karayemiş usta foto muhabirinin mezarına konuldu.

Haberin Devamı

Tedavi gördüğü Florance Nightingale Hastanesi'nde 90 yaşında hayata gözlerini yuman usta foto muhabiri Ara Güler için Galatasaray Meydanı'nda tören düzenlendi. Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirilen tören öncesinde Beyoğlu Belediyesi'nce bir platform kuruldu. Ara Güler'in fotoğrafları ile Güler'in hayatını anlatan bir film platforma kurulan ekrandan gösterildi. Meydana "Güle güle büyük usta, seni asla unutmayacağız!" ve Güler'in "Yaşam size verilmiş boş bir filmdir. Her karesini mükemmel bir biçimde doldurmaya çalışın." şeklindeki sözlerinin yer aldığı büyükçe bir poster asıldı. 

Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı
Ara Güler'in Türk bayrağına sarılı naaşı da platforma getirildi. Karanfillerin yer aldığı platformda, mumlar yakıldı. Yakınları ve foto muhabirleri naaşın başında bir süre nöbet tuttu. Bir yakını tarafından getirilen Ara Güler'in fotoğraf makinesi çantası da tabutun başına konuldu. Ara Güler için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra sahnede duduk ve keman sanatçıları, "Dle yaman", "Sarı Gelin" ve "Grunk" türkülerini seslendirdi.  

Haberin Devamı

GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Öte yandan, evinin penceresinden töreni izleyen bir kadının gözyaşlarına boğulduğu görüldü.

Asistanı Fatih Aslan ile yakınları, taziyeleri Ara Cafe'de kabul etti.

TÖRENE KATILANLAR

Galatasaray Meydanı'ndaki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti Milletvekili Hasan Turan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan'ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri, Beyoğlu Belediye Ahmet Misbah Demircan ile Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan ve Güler'in çok sayıda seveni katıldı.

MEMLEKETİNDEN TOPRAK GETİRİLDİ

Bu arada, Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'ın Belediye Başkanı Şahin Yılancı da törene katıldı.
Yılancı, Güler'in ölümünden dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirdi. Güler'i 2010 yılında Şebinkarahisar'da ağırladıklarını ve Şebinkarahisar'ın en işlek caddesine ismini verdiklerini hatırlatan Yılancı, Şebinkarahisar'dan getirdikleri toprağı ve karayemişi de Güler'in vasiyeti üzerine mezarına koyacaklarını söyledi.

Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı

Haberin Devamı

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: 'FOTOĞRAFLARI İLE TARİHİ ZAPT ETTİ'

Törende konuşan AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, "Gerçek insan sıfatını hak eden en önemli değerlerimizden birini uğurluyoruz. Fotoğrafları ile tarihi zapt etti. İnsan dertlerinin şahidi olan bir derviş gibi yaşadı. Ömür sermayesini bir mücevher gibi işledi" şeklinde konuştu.

'CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA TABUTU TÜRK BAYRAĞI'NA SARILDI'

Galatasaray Meydanı'nda duayen foto muhabiri Ara Güler için düzenlenen törene katılan Ömer Çelik, törenin ardından basın mensuplarının Ara Güler konusundaki soruları üzerine Çelik, Türkiye'nin büyük bir ustayı kaybettiğini aktardı.

Çelik, şunları anlattı:
"Eserlerinin devam etmemesinden dolayı büyük bir kayıp yaşadığımızı hissediyoruz ama hepimizde şöyle bir duygu oluşuyor bazen. Arkasında bıraktığı hepimizde inşa ettiği ortak bir duygu var. Eksildiğimizi hissediyoruz. Gerçek bir insanı kaybettiğimizi hissediyoruz. Yani ustalık, entelektüel birikim, hayatla iç içe olma, bunlar tabii yapılan analizlerde söylenenler şeyler ve takdir edilen şeyler ama bazı vefatlar var, bazı kayıplar var. Hepimizde büyük bir eksiklik oluşturuyor. Eksildiğimizi hissediyoruz. O bakımdan bizdeki büyük eksiklik duygusunu, son derece güçlü bir biçimde hissettiren gerçek bir insanı kaybettik. Burada da dikkat ediyorum. Ona dokunanlar, onunla ilgili hatıraları nakledenler, kendisi sevmese de o sıfatı, büyük sanatçılığının, foto muhabirliğinin yanında onun bu insanlığına vurgu yapıyorlar."

Haberin Devamı

Ara Güler için "Tarihi zapt eden bir insandı." diyen Çelik, burada görüldüğü üzere insan hayatıyla, insanın dertleriyle ilgilenmiş gerçek bir
dervişi uğurladıklarını belirtti.  Çelik, Güler'in ömür sermayesini bir mücevher gibi işleyen, arkasında güzel izler bırakmış biri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla hepimizde bu eksiklik duygusunu yaratan, gerçek bir insanı bir kere daha selamladık bugün. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tabutu Türk bayrağına sarıldı. Biliyorsunuz, milletimize devletimize hizmet etmiş, değer üretmiş insanlar bu şekilde onurlandırılıyorlar. Tabutları Türk bayrağına sarılıyor. Ona da bu şekilde bir onurlandırma yapıldı. Burada tek bir vurgu, aynı zamanda onun hepimizin ortak değeri olduğu, hepimizin hayatına dokunmuş bir şekilde dokunmuş gerçek bir insan olduğunu vurgulayan bir şeydi. Başımız sağ olsun."

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN: 'BİR DÜNYA FOTOĞRAFÇISIYDI'

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Ara Güler'in İstanbul'un gözü olarak bilindiğini ancak bir dünya fotoğrafçısı olduğunu söyledi. 70 yıllık meslek hayatında geriye muazzam bir miras bıraktığını söyleyen Kalın, "Son mülakatlarından birinde ben milletin kokusunu almıştım demişti. O kokuyu bütün dünyaya hissettirebilen büyük ustaydı" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TAZİYE MESAJI OKUNDU

İbrahim Kalın, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ara Güler'in vefatı dolayısıyla yayımladığı; "Fotoğraf alanında Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli isimlerden olan Ara Güler'in dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak gösterilen Master of Leica unvanı sahibi Ara Güler'in vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Büyük sanatçılar, vefatlarından sonra da geride bıraktıkları eserleriyle yaşamaya devam ederler. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli fotoğraf ustalarından olan objektifiyle tarih yazan Ara Güler’i de işte böyle bir büyük sanatçı olarak görüyorum. Kendisi dünyanın nitelikli haber ajansları ve yayınlarında ülkemizi temsil etmiştir. Churchill'den Bertrand Russell'a, Indira Gandi'den Salvador Dali'ye, Alfred Hitchcock'tan Picasso'ya birçok tarihi kişiyle gerçekleştirdiği foto röportajlar, asla hafızlardan silinmeyecektir. Ara Güler ustayı, dünyanın büyük müze ve koleksiyonlarında yer alan eserleri ve milyonlara ulaşan fotoğraf albümlerinin yanında kıymetli bir insan olarak hayatımızda bıraktığı derin izlerle de hep daima saygıyla hatırlayacağız. Yakın geçmişte objektifine yansıma mutluluğunu yaşadığım değerli sanatçımızın vefatından duyduğum derin üzüntüyü bir kez daha ifade ederek, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" şeklindeki mesajı paylaştı.

Haberin Devamı

KÜLTÜR BAKANI ERSOY: 'TÜRKİYE'NİN BİR MARKASIYDI'

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ara Güler'in Türkiye'nin bir markası olduğunu dile getirerek, Güler tarafından keşfedilen Afrodisias Antik Kenti'nin Dünya Mirası Listesi'ne alındığını kaydetti.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: 'HAFIZALARDAN SİLİNMEYECEK'

Törende son olarak kürsüye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay geldi. Ara Güler'in 70 yıllık arşivini ve huzur dolu gülümsemesini miras bıraktığını belirten Oktay, "Duayen sanatçımızı daima güler yüzüyle saygı ile hatırlayacağız. Alçak gönüllü kişiliği ile kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi. Ancak elbette o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş büyük bir fotoğrafçıydı. Anı yakalamak peşinde dünyayı gezmişti. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı da objektifine konuk eden sanatçı, foto röportajları ve belgeselleri ile hafızalardan silinmeyecektir. Ara Güler hatıraların olduğu yere memleket denir diyordu. O fotoğrafları ile bir memleket destanı yazmıştı. Ara Güler aynı zamanda bir kaşiftir. Afrodisias Antik Kentini ve Nuh'un Gemisi'nin izini fotoğraflayarak bunları dünya kültür mirasına kazandırdı. Özellikle İstanbul'un gözü olmuş tarihini kaydetmiştir. Usta sanatçımız siyah beyaz İstanbul fotoğrafları, derin anlamlar içeren portreleri bizler ve gelecek nesiller için değerli bir hazinedir" diye konuştu.

Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı
ASİSTANI: 'ARŞİVİNİ TÜRK MİLLETİNE EMANET ETTİ'

Ara Güler'in asistanı Fatih Aslan, törene katılanları selamlayarak, "Umuyorum huzurlu gitti. Son anına kadar yanındaydım. Her şey istediği gibi oldu. Müzesini açtı, arşivini, önemli ellere kıymetli insanlara ve bütün Türk milletine emanet etti. Zaten o da öyle söylüyordu. Türk milletinin malıdır. Doğuş Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ferit bey bu taşın altına elini koydu. Ara ağabeyimin istediği şekilde yapacak. Öncelikle Ferit Bey'e, bütün Doğuş Grubu'nun çalışanlarına çok çok teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

''ELİNİ SON KEZ KALDIRDI, 'ELİMİ TUT' DERCESİNE''

Aslan, hastanede Ara Güler'in son anına değin yanında olduğunu anlatarak, "Hastanede yanındaydım. Gözlerime batı son kez. Elini kaldırdı. Elini tutum. Ben genç yaşta annemi kardeşimi kaybettim. Hiç bu kadar üzüleceğimi tahmin etmemiştim. Elini kaldırdığında gözlerini açtı bana baktı. Sanki benden güç almak istedi. O arada hala nefes alıp verebiliyordu. Sonra gitti uyudu. Sonsuzluğa uyudu. Nur içinde yatsın" ifadelerini kullandı.

Ara Güler'in fotoğraf makinesini gururla 20 yıldır taşıdığını kaydeden Aslan, "Şu gördüğünüz çantayı gururla onun peşinden taşıdım. Aklımdan geçti bu çanta ara abimin bugün de yanında olmalıydı. Bugün de ustamın çantasını ağabeyimiz çantasını yine yanında taşıyacağım" dedi.

Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı
DURSUN ÖZBEK: 'TÜRKİYE İÇİN BİR HAZİNEYDİ'

Eski Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, "Ara Güler’i kaybettik, dünyanın başı sağ olsun. Dünyaya mal olmuş bir sanatçıydı ve çok sevdiğim bir isimdi. Aynı zamanda hemşehrimdi. Bundan yaklaşık 10-12 sene öncesinde tanıştık ve son derece yakın bir ilişkimiz oldu. Hemşehrilik bağı üstün geldi. Doğduğu topraklara götürdük kendisini orada babasının köyünü, babasının evini bulduk. Çok sevindi. Önemli birisiydi. İstanbul için Türkiye için bir hazineydi" dedi.

AK PARTİLİ HASAN TURAN: 'TÜRKİYE'NİN GÖZÜ OLAN BÜYÜK BİR DEĞERDİR''

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan ise "Türkiye’nin büyük bir değerini kaybetmenin hüznünü yaşıyoruz. Büyük ustayı hüzünle uğurluyoruz. Kendi ifadesiyle fotoğraf çekmenin sadece deklanşöre basmak olmadığını ifade ettiği gitti doğadaki, yaşamdaki, tabiattaki anlamları en güzel şekilde Türkiye’nin seyrine sunan, Türkiye’nin gözü olan büyük bir değerdir. Yaptığı işin hakkını verirdi. Yaptığı işin hakkını vermeyene de fotoğrafı ve sanatı rahat bırakın diye ifade derdi. Sanatçılığının dışında kişiliğiyle, karakteriyle, duruşuyla yerli bir duruşa sahipti bu toprağın bütün renklerini taşıyordu. Kendisiyle ve etrafıyla barışıktı. Ülkemizin değerlerine bağlıydı ve yeri geldiğinde bunları cesurca savunmaktan hiçbir zaman heri durmazdı. Örnek bir sanatçıydı" şeklinde konuştu.

COŞKUN ARAL: 'ULUSALI EVRENSELE BAĞLAYAN BİR KÖPRÜYDÜ'

Törende konuşan usta foto muhabir Coşkun Aral da Ara Güler'in yereli ulusala, ulusalı da evrensele bağlayan bir köprü olduğunu vurguladı. Ara Güler ile anılarını anlatan Aral, "İnsan olma özelliğini yitirmeyen, yaşamların hepsine saygı duyan bir insandı. Onun geçmişte yapmış olduğu röportajlar benim gibi foto muhabirlerinin hepsine örnek oldu. Ara'nın diğer gazetecilerden farkı birincisi sadakate önem vermesi, ikincisi insanları yargılamadan eylemleri sorgulaması. En nefret ettiği kişileri bile kaybettiğimiz haberini duyduğumuzda 'Allah rahmet eylesin' diyen bir insan. Bütün inançlar arasında, kültürler arasında empati kurarak onları anlamaya çalışırdı" şeklinde konuştu.

BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKANI: 'HİKAYESİ SONSUZA KADAR OKUNACAK'

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise "Ara Güler'in hikayesi bu hikayelerin en güzellerinden biri olacak ve inşallah sonsuza kadar okunacak. Her biri bir kitap olan fotoğrafları, insan yüzleri, toplum manzaraları, vapur sesleri, boğaz, çay, simit ve martılar. Beyoğlu ve İstanbul bize hep Ara Güler'i hatırlatacak. Adı yücelerde, ayakları hep topraktaydı. Ötekisi asla yoktu. Kendisi ile barışıktı, çevresi ile barışıktı, dünya ile barışıktı, büyük adamdı gerçekten iyi adamdı" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ HAMZAÇEBİ: 'ARA GÜLER YÜREĞİ İLE GÖRÜYORDU'

CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi de Ara Güler'in ölümü dolaysıyla büyük üzüntü yaşadığını dile getirdi. Hamzaçebi, şöyle konuştu: "Her şehrin, her devrin, her zamanın sanatçıları vardır, mimarları vardır, şairleri vardır, romancıları vardır, ressamları vardır. Onlar bulundukları şehre, yaşadıkları zamana değer katarlar, o şehrin, o ülkenin değerlerinde pay sahibidirler. İşte İstanbul'u İstanbul yapan değerlerden sevgili Ara Güler'i uğurlamak için buradayız. Konu üç imparatorluğa başkentlik, bir büyük kültüre, kültürel çeşitliliğe ev sahipliği yapmış İstanbul olunca İstanbul'u İstanbul yapan şairleri hatırlamamak mümkün değil. Şair Nedim'den Nazım Hikmet'e, Nazım Hikmet'ten Bedri Rahmi'ye, Orhan Veli'ye, Cemal Süreyya'ya kadar. Ara Güler, İstanbul'un son şairiydi. Büyük usta, sanatçı denilmesini kabul etmiyordu. 'En kolay iş fotoğrafçılıktır. En kolay şekilde sanatçı olmak istiyorsanız fotoğrafçı olunuz, sıkıysa gidin müzisyen olun' derdi. Bunda belki biraz tevazu vardı ama bunun ötesinde bence karşısındaki insandan bakmakla görmek arasındaki farkı fark etmesini, onu anlatmasını, onu irdelemesini isteyen bir talep de vardı. Ara Güler, sadece bakmıyor, görüyordu, yüreğiyle görüyordu."

Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı

Ara Güler'in fotoğraf makinesi çantası da tabutun üstüne konuldu

ARA GÜLER'İN NAAŞI BEYOĞLU ÜÇ HORAN ERMENİ KİLİSESİ'NE GETİRİLDİ

Fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in Türk bayrağına sarılı tabutu Galatasaray Meydanı'nda düzenlenen ilk törenin ardından Güler'in Türk bayrağına sarılı naaşı alkışlar eşliğinde kilise görevlileri tarafından cenaze aracına konularak, Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ne getirildi. Cenazeye kilise kapısına kadar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de eşlik etti. 

Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi'ndeki ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan yönetti. Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ara Güler'in vefatı dolayısıyla yayımladığı mesaj da okundu.

Ara Güler'in tabutunun üzerini sevenlerinin çiçekleri süslerken, kilisenin dolup taştığı görüldü. Törende Güler için mumlar yakıldı, dualar edildi. Tören boyunca Güler'in hayatını anlatan belgesel büyük ekranda gösterildi. 

Güler için duan eden Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan, "Hizmetleri ve katkıları anlatılıyor her yerde fotoğrafları tekrar tekrar gündeme geliyor. Hakkındaki sohbetler ve anma programları ekranları dolduruyor. İşte bu kilise de tıklım tıklım insan almıyor. Herkes burada Ermenisi, Rum'u, Süryani'si, Yahudi'si, Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Arnavut'u, Gürcü'sü, Laz'ı, Boşnak'ı tüm Türkiye mozaiği burada. Devlet erkanı, milletvekilleri, konsoloslar, belediye başkanları, sanatçılar, şarkıcılar, ressamlar doldurmuşlar bu mabedi. Basın mensupları, televizyoncular, yazarlar, şairler ve din adamları hepsi yerleri almışlar. Beyoğlu esnafı ve genç fotoğrafçılar hepsi son saygılarını sunmak için buradalar. Bu vesileyle tüm misafirlerimize gönül dolusu saygılarımızı sunuyoruz. Onurlandırdınız bizi ve büyük ustayı. Biz de buradayız elbette onun öz halkı" dedi.

Episkopos Sahak Maşalyan sözlerine şöyle devam etti:
"Ara Güler çocukluğunda merak sardı fotoğrafçılığa ve doğum nedeninin bu sanat olduğunu anladı tüm varlığıyla ona adandı. Yaşamı işi, işi yaşamı olan ender insanlardandı. 90 yıllık ömrünün son anına kadar kamerasından ayrılmadı. O, 90 yıllık bir çınardı ve bilirsiniz çınarlar ayakta ölürler. Ara'nın yanıp tutuşmasından dünyanın nice karanlık köşesi, özellikle güzel İstanbul'umuz aydınlandı. Onun aydınlatıp kaydettiği anlar anılar ve tarihi tanıklıklar hiç kaybolmayacak. Bir meslek icra etti, foto muhabirliği.. Kendisi fark etmeden bu basit zanaat bir sanat dönüştürdü. Usta ölene kadar yaptığının bir sanat olmadığını iddia etti durdu. İlerini ve emeği görenler öyle düşünmüyordu. Fotoğrafları apaçık birer sanat eseriydi." 

Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı
Törenin ardından Güler'in tabutu cenaze aracına kadar omuzlarda taşındı. Kiliseden çıkarıldığında Güler'in tabutunun üzeri sevenleri tarafından karanfillerle donatıldı.

Kilisede düzenlenen ayinin ardından Güler'in tabutu, cenaze aracına taşındı.

Ara Güler'in cenazesi, Şişli Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı
Öte yandan Ara Güler'in babasının memleketi olan Şebinkarahisar'dan getirilen toprak ve kara yemiş de mezara konuldu.

Kilisedeki törene CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, AK Parti Milletvekili Hasan Turan, HDP Milletvekili Garo Paylan'ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri, Beyoğlu Belediye Ahmet Misbah Demircan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, iş, spor, sanat dünyasından kişiler ile Güler'in çok sayıda seveni katıldı.

Son dakika... Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı

BAKMADAN GEÇME!