İlk nükleer adım

Güncelleme Tarihi:

İlk nükleer adım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2018 20:08

Türkiye’nin 1955’te başlayan nükleer enerji sürecinin ilk santral projesi olan ‘Akkuyu Santralı’nda temel bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Başkanı Putin’in katılımları ile atılacak. Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak Akkuyu Santralı’nın 2023 yılına yetiştirilmesi planlanıyor. Türkiye’nin dünyaca tanınan iki ünlü bilim insanı nükleer enerjinin önemini anlatmak için kamera karşısına geçti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN ilk nükleer santral projesi olan Akkuyu Nükleer Santralı Projesi’nin bugün temeli atılıyor. Akkuyu Projesi, Türkiye’nin 1955 yılında başlayan nükleer enerji sürecinin ilk nükleer santral projesi olma özelliğini taşıyor. Temel atma töreni, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımları ile düzenlenecek. Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenecek törende, Akkuyu Santralı’nın inşa edileceği Mersin’in Gülnar ilçesine canlı bağlantı yapılacak ve temel atılacak.

İNŞAAT LİSANSI TAMAM

Akkuyu nükleer santralı ile ilgili süreç 12 Mayıs 2010 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşma ile başlatıldı. Anlaşmaya göre, Akkuyu sahasında toplam 4 bin 800 MW gücünde 4 ünite nükleer reaktör inşa edilecek. Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan İnşaat Lisansı süreci de tamamlandı. Nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santralı’nın 1. Ünitesi inşası için TAEK tarafından İnşaat Lisansı verilmesine karar verildi. Halen dünyada 31 ülkede 450 nükleer santral işletmede bulunuyor. 55 nükleer santralın da inşası sürüyor. Akkuyu ile birlikte inşa halindeki santral sayısı 56 olacak.

Haberin Devamı

ELEKTRİĞİN % 10’UNU ÜRETECEK

İlk nükleer adım

Akkuyu Nükleer Santralı işletmeye alındığında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılayacak. Akkuyu Nükleer Santralı inşaatının en yoğun olduğu dönemde yaklaşık 10 bin kişi, 60 yıllık işletme döneminde ise 3 bin 500 kişi çalışacak. İlk santralı yap-işlet modeli ile yapan Türkiye, bu sürede yaklaşık 600 mühendisin Rusya’da bu teknoloji ile yetişmesini sağlayacak. Diğer santrallardaki ortaklık oranları ile Türkiye, kendi nükleer santralını yapabilecek bir kapasiteye ulaşmayı hedefliyor.

2023 YILINA YETİŞECEK

RUSYA Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye’nin ilk nükleer santralı olacak Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın (NGS) temel atma törenine ilişkin, “Projenin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 2023’e yetiştirilmesi planlandı. İnşaat belirlenen takvim doğrultusunda ilerliyor. Projeye stratejik yatırım statüsü veren Türk ortaklarımıza teşekkür ediyoruz. Şimdi şirketimiz inşaat izni bekliyor ve bu iznin verileceğinin teyidini de aldık. Böylelikle projenin temeli atılacak ve inşaat başlayacak” dedi. Novak, öncelikle Türk yatırımcıların projenin inşaat ve işletme kısımlarında yer almalarının önemli olduğunu ifade ederek, bu konuda Türk şirketlerle son derece yoğun görüşmeler sürdürüldüğünü ve olumlu sonuçlar alınacağını beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Öte yandan, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin ikinci hattı için çok sayıda ülkeyle görüşmelerin devam ettiğinin altını çizen Novak, şu ifadeleri kullandı: “İkinci hattının inşa edilmesi ve Güney Avrupa’da bu altyapının sağlanması için söz konusu ülkelerin projeyle ilgilenmesi son derece önemli. Bugün projeye bu ilginin gösterildiğini görüyoruz. İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Avusturya üzerinden çeşitli rotaları değerlendiriyoruz. Gazprom, Enerji Bakanlığının da katılımıyla şu anda doğalgazın alıcılarıyla ticari görüşmeler yürütüyor. Avrupa Komisyonu ile de temas halindeyiz. Doğalgaz sevkiyatıyla ilgili en etkin seçeneğin tercih edileceğini düşünüyorum.”

Haberin Devamı

NÜKLEERİ ANLATTI

İlk nükleer adım

Türkiye’nin dünyaca tanınan iki ünlü bilim insanı nükleer enerjinin önemini anlatmak için kamera karşısına geçti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan kamu spotunda Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Prof. Dr. Bilge Demirköz’ün rol aldı. Bağımsız ve temiz enerjinin işlendiği filmde ‘Güçlü Türkiye’ imajı dikkat çekti.

ÇEKİMLER 4 GÜN SÜRDÜ

ABD’nin Kuzey Carolina eyaleti ile Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilen çekimler dört gün sürdü. Prof Dr Aziz Sancar’ın çekimleri Kuzey Carolina’nın Raleigh kentinde (Dorton Arena ve James Hunt Kütüphanesi) gerçekleştirilirken, Prof Dr Melahat Bilge Demirköz’ün çekimleri Ankara’da TAEK’te ve İstanbul’da Beyazıt Kütüphanesi ile Cağaloğlu Lisesi’nde, diğer çekimler ise yine İstanbul’da çeşitli mekanlarda gerçekleştirildi.
Filmin yönetmenliğini Mc Donald’s, Nissan ve Renault gibi markaların reklamlarını çeken Eric Will; görüntü yönetmenliğini ise Ray-Ban, Nivea gibi markalarla çalışan Joel Cartier gerçekleştirdi. Son teknoloji prodüksiyon tekniklerinin kullanıldığı filmin yapımcılığını ise bir Türk şirketi üstlendi.

Haberin Devamı

AKKUYU NELER GETİRECEK?

İlk nükleer adım

· Akkuyu NGS projesinin yüzde 35-40’lık kısmında yer alacak Türk şirketlerinin, milli ekonomiye 6-8 milyar dolar arasında katma değer sağlayacağı hesaplanıyor.

· Türk şirketlerine nükleer projelerde yer alıp tecrübe kazandıktan sonra dünyadaki diğer nükleer santral projelerinde tedarikçi olabilme fırsatı doğacak. Bu süreçte Türk firmaları, uluslararası güvenlik standartları ile çalışma kültürü kazanacak, yüksek sıcaklık ve basınca dayanıklı malzeme üretme yeteneği artacak.

· Akkuyu NGS yaklaşık 20-22 milyar dolarlık maliyetiyle Türkiye’de tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacak. Santral, 4 bin 800 megavatlık tam kapasitesiyle devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretimiyle İstanbul’un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.

Haberin Devamı

· İlk ünitesinin 2023 yılında elektrik üretimine başlaması planlan Akkuyu NGS’nin diğer ünitelerinin de birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor.

·Dünyanın elektrik talebinin yaklaşık yüzde 11’i nükleerden karşılanıyor.

· Avrupa Birliği üyesi 14 ülkede 129 nükleer santral mevcut. Bu santraller AB’de elektrik talebinin yüzde 25’ini karşılıyor.

· Doğrudan Akkuyu’da çalışacak insanların dışında dolaylı olarak bu santral on binlerce kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Rusya’da Novoronej bölgesinde Nükleer santral inşa edilmeden önce 1000 kişi olan nüfus bugün 35 bin civarında.

· Nükleer santraller sadece elektrik üretimi değil, teknoloji ve know-how edinimi de sağlıyor. Güney Kore, 35 yıl içinde nükleer santralleri anahtar teslim yüzde 100 yerli olarak yapabiliyor. Türkiye’nin nihai olarak bu noktaya gelmesi hedefleniyor.

· Nükleer santrallerde kazanılacak tecrübe ile tüm termik santrallerde kullanılan ekipmanları üretebilme konusunda önemli bir adım atılacak.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!