Son 24 saat

Güncelleme Tarihi:

Son 24 saat
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2016 02:21

AB ile anlaşma gereği Yunan adalarına 20 Mart’tan sonra geçen mülteciler bugün Türkiye’ye geri gönderilmeye başlanacak. Onların umutları için bu son 24 saatte Hürriyet mültecilerin yanındaydı...

Haberin Devamı

MİdİlLİ’de gün uzun. Sabah erken saatlerde Dikili kıyılarından gelen mülteci botlarının ulaştığı limanda ilk yardım ve sağlık ekipleriyle bekliyoruz. Sabahın ilk saatlerinde bir Yunan sahil güvenlik gemisi, 05.00’te 63 kişi getiriyor. Saat 07.00 civarı ise 59 mülteci bulunan bottan alınanlar Midilli Limanı’na indiriliyor. Açıkta, bir NATO gemisi görünüyor. Limana yanaşan gemiden indirilen çocuk ve bebeklerin çoğu hasta, titriyor ya da uyukluyorlar. İlk kontroller yapıldıktan sonra hasta olduğu tespit edilen diğer mülteciler de çocuklarla kliniğe yönlendiriliyor. Bir anne sevinçle, şaşkın gözlerle etrafa bakan oğlunu havaya zıplatıyor.

‘TEK İSTEĞİM HUZUR’

İçlerinde İngilizce bilen Irak Musul’lu Ahmed, sadece barış istediğini, neresi kabul ederse kalmak istediğini söylüyor: “Ben ve ailem ülkemizde sokağa çıkamaz olduk. IŞİD’den kaçtık. Beş kişi için binlerce dolar kaçakçıya verdik. AB ile yapılan anlaşmadan haberimiz yok. Benim tek istediğim ailemle barış içinde, huzur içinde yaşayacağım bir yer. Neresi olursa olsun.”

Haberin Devamı

Son 24 saat

‘SICAK NOKTA’ MORIA’DA

Otobüse alınan grup, buradan Moria’daki bir ‘sıcak nokta’ya (Hot Spot) götürülüyor. Moria’daki bu merkez, 20 Mart’tan sonra gelenlerin yani Türkiye’ye geri gönderileceklerin götürüldüğü yer. Dışarıda ve içeride çok sayıda polis bulunuyor. Mülteciler geri gönderimden önceki son saatlerini burada konteynerler arasında volta atarak geçiriyor. Adaya 20 Mart’tan önce gelenler ise Karatepe kampında bulunuyor.

Haberin Devamı

ÇOĞU SIĞINMA İSTEDİ

HÜRRİYET, 20 Mart’tan sonra Türkiye’den gelen mültecilerin tutulduğu Moria’daki merkezin Koordinatörü Anthi Karageli ile görüştü. Karageli şu bilgileri verdi:
“20 Mart’tan sonra gelen 2900 kişiden 2000’den fazlası sığınma hakkı istedi. Türkiye’de çok korktuklarını ifade ediyorlar. İlk geri gönderimler yarın (bugün) yapılacak ancak sığınma talebinde bulunanlar, yanıt gelene kadar burada olacaklar.”

‘OLUMLU OLACAK’

“Avrupa’ya ilk defa yasal bir açık kapı oldu ama Türkiye’nin tüm insan hakları ve prosedürlere uyduğunu görüp emin olacağız. Kötü şartlarda Türkiye’ye dönmek istemediklerini, çalışıp para alamadıklarını, paralarını kaçakçılara kaptırdıklarını anlatıyorlar. Bence Türkiye bu şartları sağlayabilir. Bunun için çalışmamız gerekiyor ve Türkiye’den Avrupa’ya yasal geçiş istediğimiz bir şey. Türkiye için de bu olumlu olacak.”

Haberin Devamı

Son 24 saat

DÖNECEKLER AMA BİLE BİLE GELİYORLAR

Türkİye’nin Avrupa Birliği ile imzalanan anlaşma uyarınca bugünden itibaren göçmenleri geri almaya başlayacak olmasına rağmen, Ege Denizi’ndeki geçişler dün de durmadı. Yunanistan Göçmen Krizi Koordinasyon Kurulu’nun açıklamasına göre, cumartesi günü saat 07.30’dan dün (pazar) aynı saate kadar, Midilli’ye 364, Sakız’a 99, Sisam’a 22, Meis Adası’na da 29 olmak üzere 514 göçmen geldi. Adalarda Türkiye’ye gönderilecek mülteci sayısı ise 6 bin 156. Ülke çapındaki sayı 52 bin 509.

ATİNA YER ARIYOR

Bu arada, Yunanistan, Türkiye-AB anlaşması gereğince 20 Mart’tan önce geldikleri için Türkiye’ye geri gönderilmeyecek 46 binden fazla mülteci ve göçmeni barındıracak yer arıyor.
Sınırın açılacağı ve Avrupa’ya gidecekleri umuduyla 11 bin 290 mülteci ve göçmen haftalardır Yunanistan-Makedonya sınırı yakınındaki İdomeni kasabasında bekliyor. Pire Limanı’nda göçmen geçici barındırma merkezine donüştürülen depolarda ise 4 bin 629 kişi bulunuyor. Haftalık Proto Thema gazetesi, hükümet çevrelerinde, Yunanistan’da kalacak göçmen ve mültecilerin geçici olarak, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra çıkan içsavaşta, komünistlerin sürgün yeri olan Atina yakınındaki Makronisos gibi küçük adalara gönderilmeleri senaryosunun konuşulduğunu iddia etti.

(Yorgo KIRBAKİ / ATİNA)

Haberin Devamı

ALMANYA’YA 40 GÖÇMENLİK ‘TEST GRUBU’

ALMANYA, Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde ilk Suriyeli sığınmacıları bugün kabul etmeye hazırlanıyor. Almanya’nın Türkiye Büyük-
elçisi Martin Erdmann’ın, Cuma günü Ankara’da bir grup gazeteciye yaptığı açıklamaya göre ilk grup 40 kişiden oluşacak. Erdmann, “Bu küçük bir grup ama, Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler yetkililerin de katılımıyla bu işin uygulamasında ne gibi sorunların ortaya çıkabileceğini görmek için bir test olacak” dedi. (Emine KART/ANKARA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!