Somut olgu yok

Güncelleme Tarihi:

Somut olgu yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 00:00

Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık’ın da aralarında bulunduğu 12 Balyoz tutuklusu , “eylemin aşamasına göre şüphelilerin lehine suç vasfının değişme ihtimalinin mevcut olduğu” gerekçesiyle serbest bırakıldı.

Böylece Balyoz soruşturması kapsamında sadece 2 tutuklu kaldı.

BALYOZ soruşturması kapsamında 18 Haziran’da 14 kişinin tahliyesine karar veren İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hâkimi Yılmaz Alp, dün de 12 kişiyi tahliye etti. Aralarında eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık’ın da bulunduğu 12 kişinin tahliyesiyle birlikte Balyoz’da emekli Albay Kubilay Aktaş ve Albay Cengiz Köylü tutuklu olarak kaldı. Hâkim Alp, tahliye kararında, aralarında eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 kişiyi tahliye etme gerekçesini aynen tekrarladı. Kararda, TÜBİTAK raporu ile Genelkurmay’ın yazılarına atıfta bulunularak, “eylemin aşamasına göre şüphelilerin lehine suç vasfının değişme ihtimalinin mevcut olduğu” belirtildi. Kararda, “şüphelilerin tutuksuz yargılanmalarının, yargılamanın amacına ulaşmasına engel olmayacağı, soruşturma kapsamında aynı suçlamayla ifadesi alınan bazı şüphelilerin tutuklandığı, bazı şüphelilerin mahkemeye bile sevk edilmeden serbest bırakıldığı” vurgulanarak, şöyle denildi: “Eylemin aşaması dikkate alındığında şüpheliler lehine suç vasfının değişme olasılığı mevcuttur. Mevcut deliller doğrultusunda şüphelilerin katıldıkları ya da görevlendirildikleri Balyoz Seminer Planı’nda yapılması planlanan eylemlerin icra hareketlerinin gerçekleştirildiğine ilişkin somut olgular bulunmamaktadır.” Kararda, “şüphelilerin soruşturma aşamasındaki davranışları, sosyal statü ve konumlarına göre kaçma olasılıklarının bulunmadığını” belirtilerek, 12 şüpheli hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.
Bırakılanlar
Emekli Org.Şükrü Sarıışık, emekli Albay Mümtaz Can, emekli Tümgeneral Behzat Balta, emekli Tümgeneral Tuncay Çakan, Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Albay Emin Küçükkılıç, emekli Tuğgeneral Halil Kalkanlı, emekli Tümgeneral İzzet Ocak, Albay Recep Yıldız, Albay Murat Özçelik, emekli Albay Suat Aytın, emekli Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu.

Emniyet verileri 19 yıl saklamış

İSTANBUL 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi Yılmaz Alp’in, Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan, aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 kişi hakkında tahliye kararı vermesinden 24 saat sonra 19 yıl önce gözaltına alındığına dair haberler gazetelerdeydi. Yılmaz Alp, 1991’de Ankara Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisiyken molotofkokteylleri ile eyleme gittiği iddiasıyla Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gözaltına alınmış, 7 gün sorgulandıktan sonra çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı. Daha sonra da hakkında takipsizlik kararı verilmiş, böylece suçsuzluğu kanıtlanmıştı. Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten kısa bir süre sonra hâkimlik sınavlarını kazanan Alp, geçen yıl Zonguldak’tan İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne üye hâkim olarak atandı. “Hukuk herkese lazım. Bugün bana lazım oldu” diyen Alp, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü hakkında suç duyurusu bulunmaya hazırlanıyor.

Alp’in sözleri şöyle: “Mevcut yönetmeliklerin, yönerge ve yasaların aksine davrananlarla mücadele edeceğim. Sadece emniyette bulunan ve imha edilmesi gereken verilerin saklandığını görüyoruz. Bu hukuk dışı bir durumun varlığını gösteriyor. Hukukçu olarak verdiğim kararlar elbette eleştirilebilir. Ancak 19- 20 yıl önce yaşadığım bir olayı gündeme getirerek hukukçuların baskı altına alınmasını kabul edemem. Bu yapılan ne vicdana, ne hukuka, ne de insanlığa sığar. Fişlemenin devam ettiğinin en somut örneği başıma gelendir. Hakkımda verilen takipsizlik kararı ortada. Ancak bunu görmezden gelmişler. Kararlarımı mevcut yasa ve vicdanım çerçevesinde verdim. Bundan sonra da bu çerçevede vereceğim. Baskı altına girmeyeceğim.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!