Somali rehineleri 16 ay sonra yurtlarında

Güncelleme Tarihi:

Somali rehineleri 16 ay sonra yurtlarında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 00:00

Somalili korsanlar tarafından 16 ay önce, 8 Eylül 2010’da kaçırılan Malta bandıralı Olig B gemisindeki 3’ü Türk, diğerleri Gürcistan uyruklu 18 mürettebat, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin girişimleri sonucunda kurtarılarak, dün Kenya’dan İstanbul’a getirildi.

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan, özel uçağıyla Atatürk Havalimanı’na inen Saakaşvili’yi karşıladıktan sonra, iki lider uçakta bekleyen gemicilerin de inmesine refakat etti.

YURDA DÖNDÜLER / FOTO GALERİ

Kardeşliğin nişanesi

İki lider karşılamanın ardından bir süre baş başa görüştükten sonra basın açıklaması yaptı. Erdoğan, şunları söyledi: “İnanıyorum ki bu özel olayda sergilenen Türk-Gürcü yardımlaşması, tarihe kardeşliğimizin, dayanışmamızın bir nişanesi olarak geçecektir. Hükümet olarak, Gürcistan hükümeti ile değerli dostumla ve kabinedeki Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile irtibat halinde olduk. Somali Cumhurbaşkanı ile Somali ziyareti ile de bunları derinliğine görüştük, serbest bırakılmalarını sağlamak için müşterek olarak büyük bir çaba gösterdik.” Konuşmasına Türkçe başlayan Saakaşvili de, “Türkiye’nin tanınmış lideri ve büyük dostumuz Recep Tayyip Erdoğan. Biz her zaman acılı günlerde beraber olduk ve bu sevinçte yine beraberiz. Gürcü denizcileri ile Türk denizcilere hitap etmek istiyorum. Fuat, Mustafa, Özgür evinize hoş geldiniz” dedi. Konuşmasını Gürcüce sürdüren Saakaşvili, şunları söyledi: “Bizde 5 milyon nüfus var. Sizde 70 milyon. Her birini takip etmek zorlu görev. Ama siz bunu yapıyorsunuz. Vatandaşlarınızı korumak için çabalıyorsunuz. Türk ve Gürcü denizciler, kurtulma sürecinde dayanışma gösterdi. Hepsinin kaderi birdi. Gerçekte bugün bu noktaya gelmemizden büyük memnuniyet duyuyorum. 1 saat içinde Gürcü denizciler de kendi ailelerine, vatanlarına kavuşabilecekler. Şunu da unutmayalım. 600’den fazla denizci esir tutuldu ve tutuluyor. Dünya çapında bir suç ve bu suça karşı Türkiye ile birlikte hareket ediyoruz.”

Saakaşvili, daha sonra Gürcü denizcilerle birlikte özel uçağıyla Gürcistan’a hareket etti. Başbakan Erdoğan ise Türk aileleri kabul ederek, görüştü.

Haberin Devamı

ERDOĞAN VE SAAKAŞVİLİ REHİNELERİ BÖYLE KARŞILADI / WEB TV

Çocuğunu ilk kez gördü

Yurduna ve ailesine kavuşan makine teknisyeni Mustafa Arıcıoğlu, ilk kez gördüğü 1 yaşındaki oğlu Arda ve eşi Aysel ile kucaklaştı. Arıcıoğlu “Dünyaya yeniden gelmiş gibi oldum” diyerek, şöyle konuştu: “1 hafta 10 gün önce döneceğimizi öğrendik. Para ödenmiş ama kim ödedi bilmiyoruz. İlk 8 ay çok sıkıntı çektik. İkinci 8 ayda da hiç telefonla konuşturmadılar. Zincirlerle bağlıydık. Baskı ve dayak vardı. Yemek cezası verdiler, tuvalete çıkarmadılar. 3 ay eşime yakalandığımızı söyleyemedim. 10 yıllık denizciyim. Bir daha sadece Karadeniz ve Akdeniz’de çalışmayı düşünüyorum.”

Geminin 2’nci kaptanı Özgür Yakup Öztürk’ü de 4.5 yıllık eşi Füsun Öztürk karşıladı. Öztürk uzun bir süre dinlendikten sonra denize çıkacağını söyledi. Gemi mürettebatından Fuat Özçelik’i ise annesi Benay Özçelik karşıladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!