Solistimiz olur musun?

Güncelleme Tarihi:

Solistimiz olur musun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Televizyoncu olmaya karar vermişken kendini caz şarkıcısı olarak bulan Feyza'nın hayatı, Amerika'da bir arkadaşının düğününde şarkı söylerken ‘‘Bizim solistimiz olur musun?’’ teklifiyle değişmiş. Çalışmalarını şimdilerde Emin Fındıkoğlu ve grubu Detant ile sürdüren billur sesli Feyza ile ilk solo caz albümü ‘‘I'm New’’ münasebetiyle konuştuk.

Amerika'da doğup büyüyen Feyza, Missouri Columbia Üniversitesi'nin televizyon bölümünden mezun olduktan sonra staj yapmak üzere Türkiye'ye gelmiş. Yıl 1986. Bir blues şehri olan St. Louis'den Ankara'ya gelen Feyza aslında habercilik yapmak istiyormuş ama Türkçesi yetersiz olduğu için üç yılı Susam Sokağı olmak üzere TRT Ankara Televizyonu Çocuk Programları bölümünde çalışmış.

Tekrar Amerika'ya dönen Feyza, orada bir prodüksiyon şirketinde çalışmaya başlamış. Feyza'nın müzik çalışmaları da o zamana denk geliyor. Yani okuduğu okullarda güzel sesiyle tanınan ve bir müddet keman çalan Feyza'nın müzik hayatı, profesyonel iş hayatına atıldıktan çok sonra başlıyor.

Amerika'da bir arkadaşının düğününde ısrarlara dayanamayarak şarkı söyleyen Feyza, ona eşlik eden caz orkestrasının ‘‘Solistimiz olur musun?’’ teklifi üzerine müzikle ciddi ciddi ilgilenmeye karar vermiş ve onlarla çalışmaya başlamış. Yedi sekiz ay ‘‘Iron Power’’ adlı o grupla çalışan Feyza, o gruptan ayrıldıktan sonra Missouri eyaletindeki çeşitli orkestralarla çalışmış. O sıralar pop-caz, latin, country ve rock şarkıları söylüyormuş ama sonunda seçimini yaparak tamamen caza yönelmiş.

Ver elini İstanbul

Cazda yoğunlaşmaya karar verdikten sonra ders almaya başlayan Feyza, 1995 yılında Türkiye'ye gezmeye gelmiş ama geliş o geliş... O günlerde yaşadığı eyaletten biraz sıkılan, New York'a gitmeyi de göze alamayan Feyza'nın imdadına çok sevdiği İstanbul yetişmiş. Feyza'nın Türkiye'ye ikinci gelişinde de müzik her şeye rağmen ikinci plandaymış ve kafasında eğitimini aldığı esas mesleği televizyonculuğu yapmak varmış.

Ama belki de içindeki müzik aşkınının etkisiyle kendini tekrar müziğin içinde bulmuş. Gelir gelmez Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne kaydolan ve diksiyon dersleri almaya başlayan Feyza, dört-beş ay da Ezginin Günlüğü grubunda solist olarak çalışmış.

Açık Radyo ve Pozitif'in Askeri Müze'de düzenlediği İkinci Müzik Şenliği'nde Türkiyeli caz adamlarının en iyilerinden biri olan Emin Fındıkoğlu'yla tanışan Feyza onunla çalışmaya başlamış. Çalışma saatlerinin ve tarzların çakışması yüzünden Ezginin Günlüğü'nden ayrılan Feyza, Fındıkoğlu ile çalışmaya başlamadan önce, aralarında Aşkın Arsunan'ın grubunun da bulunduğu bir dizi caz grubuyla çalışmış.

Emin Fındıkoğlu'na hayran olan ve onunla çok iyi bir iletişim kuran Feyza, müzikal olarak Fındıkoğlu'nun himayesine girmiş. Sevgili hocasının grubu ‘‘Detant’’ın solisti olan Feyza, Emin Fındıkoğlu'nun 12 kişilik grubu Detant ile birlikte kulüp programı yapmaya başlamış. Ardından doğum günü olan 16 Ocak'ta Fındıkoğlu'ndan albüm yapma teklifi alınca, çok sevinmiş ve ‘‘I'm New’’ adını taşıyan albüm bir ay içinde hazırlanmış.

İşte Feyza'nın Amerika'dan İstanbul'a, televizyonculuktan caz şarkıcılığına uzanan hikayesi kısaca böyle. Feyza ‘‘I'm New’’ albümündeyse bambaşka hikayeler anlatıyor.

‘‘Yepyeni’’ bir albüm

Yonca Plak etiketiyle çıkan ‘‘I'm New’’ ülkemizde bir caz şarkıcısı tarafından çıkarılan ve tamamı İngilizce olan ilk albüm olma özelliğini taşıyor. Albümdeki 11 parçadan beşi ünlü caz standartları. Diğer parçalar arasında Duke Ellington, Beatles, Steve Wonder, Ahmet Ertegün ve Emin Fındıkoğlu'nun birer bestesi ve 50'lerin ünlü filmi ‘‘Siyah Orfe’’nin melodisi yer alıyor. Bu albümde Feyza'ya saksofonda Tuna Ötenel, trombonda Elvan Aracı, tompetlerde İmer Demirer ve Şenova Ülker, ağız armonikasında Hasan Kocamaz eşlik ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!