Sokaktan aldılar hastaneye gönderdiler

Güncelleme Tarihi:

Sokaktan aldılar hastaneye gönderdiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2002 01:50

Ablasını öldüren ancak akli dengesi yerinde olmadığı gerekçesiyle serbest bırakılan 15 yaşındaki T.S, Adalet Bakanı'nın devreye girmesiyle dün mahkemeye çıkarıldı. T.S'nin 1 yıl süreyle Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde müşahade altına alınmasına karar verildi.

TRABZON'un Düzköy İlçesi'nde ablası 16 yaşındaki Kudret S.'yi öldüren, ancak akli dengesinin yerinde olmadığı gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı verilemeyen T.S, dün tekrar hakim karşısına çıktı. 15 yaşını doldurmadığı için bu kez çocuk mahkemesine götürülen T.S'nin akıl hastanesinde müşahade altına alınmasına karar verildi.

Daha önce Düzköy Savcılığı'nın talebi üzerine mahkemece serbest bırakılan 15 yaşındaki T.S, dün Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün devreye girmesi ve Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alındı.

ADALET BAKANI TÜRK, DEVREYE GİRDİ

Haberi okur okumaz Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı ile görüştürüğünü aktaran Türk, ‘‘Konu hakkında bilgi aldım. Sözü edilen gencin müşahede altına alınması için çalışma yapılıyor şu anda’’ dedi. Başsavcılık, Düzköy Cumhuriyet Savcılığı'nın hata yaptığını belirterek, Trabzon Çocuk Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamede, T.S.'nin en yakın akıl hastanesinde müşahede altına alınmasını istedi.

ÇOCUK MAHKEMESİ KARAR VERDİ

15 yaşını doldurmayan T.S.'nin, 2253 sayılı kanunun 13'üncü maddesine göre, 1 yıl müşahede altında tutulması ve bu sürenin sonunda mahkemenin vereceği karara göre de hareket edilmesi gerektiğini belirten Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Burhan Çobanoğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

‘‘Bu maddeye göre, 15 yaşını doldurmayan ve suç işleyenler Çocuk Mahkemesi'nde yargılanır. Hazırladığımız iddianameyi Çocuk Mahkemesi'ne gönderdik. Mahkemeden 1 yıl müşahede altında tutulması yönünde istekte bulunduk’’ dedi.

Başsavcı Çobanoğlu'nun talimatı üzerine T.S., Sotka Mahallesi'nde bulundu ve güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı'na teslim edildi. Ardından Trabzon Çocuk Mahkemesi'ne çıkarıldı. Mahkeme T.S‘nin, 1 yıl süreyle, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi‘nde tedavi altına alınmasına karar verdi.

TUTUKLANMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

T.S'nin, işlediği suçun anlam ve sonuçlarını kavrayamayacak durumda olduğunun, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi‘nce kurul raporuyla belirlendiğini kaydeden Çobanoğlu, ‘‘Böyle bir sanığın suçu ne olursa olsun tutuklanması söz konusu olamaz. Bu nedenle Düzköy Cumhuriyet Başsavcılığı doğru karar vermiştir. Sanık çocuğun özgürlüğü kısıtlanamayacağı için, Düzköy Cumhuriyet Başsavcılığı çocuğu serbest bıraktı. Basına yansıyan serbest bırakma olgusu bundan ibarettir‘‘ diye konuştu.

Ruh sağlığı yasasımız yok

Dünya Sağlık Örgütü, ruhsal hastalıklarla ilgili düzenlemelerin yapılmamasını eksiklik olarak görüyor. Türkiye'de olmayan ancak çıkarılması için yasa tasarısı hazırlama çalışmalarında yer alan eski Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı Daire Başkanı, psikiyatrist Dr. Nevzat Satmış, Trabzon'daki olayı ‘‘Yasa olsaydı bu vakada hastanın yatıp yatmayacağına dair doktorlar rapor hazırlardı. Bu rapor doğrultusunda yatmasına veya çıkmasına hakim karar verirdi. Takibi de adli birimlerce yapılacağı için konunun hukuksal dayanağı olurdu’’ diye değerlendirdi.

BİR ARNAVUTLUK BİR DE BİZ

Türkiye'nin alanında en büyük hastanesi Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Arif Verimli, yasalarda henüz bulunmasa da yatışlarla ilgili düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Doç. Dr. Arif Verimli yatması gereken hastaları, 3 doktor, 1 de yakını veya sağlık personelinin şahitliğinde yatırdıklarını söyledi. Doç. Dr. Verimli, ‘‘Adeta haklarını okuyoruz. Yatışının sürmesine karar verilirse, klinik şefi ve 2 nöbetçi uzmanın şahitliği gerekiyor. Ancak bu uygulamalarımızın hukuki bir çerçevesi yok. 1993'te Avrupa'da, Türkiye'nin Arnavutluk'la birlikte ruh sağlığı yasası olmayan 2 ülkeden biri olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Geçen 10 yılda Arnavutluk yasayı belki de çıkarmıştır’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!