Sokak çocuklarına Umut Çamaşırhanesi

Güncelleme Tarihi:

Sokak çocuklarına Umut Çamaşırhanesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sokak çocukları için Dolapdere'de kurulan Umut Çocuk Çamaşırhanesi, 25 Mayıs'ta hizmet vermeye başlıyor. Tesisin çocukları ev ortamına alıştırmak için eğitici bir merkez olması hedefleniyor.

Düne kadar köprüaltı çocukları ya da sokak çocukları diye anılıyorlardı. Umut Çocukları Derneği'nin önerisiyle 'umut çocukları' oldu adları. Türkiye'nin yaklaşık 50 yıllık sorunu olarak her geçen gün sayıları artarak sokaklarda yaşam mücadelesi veriyorlar.

Yarısı İstanbul'un varoşlarından yarısı Doğu Anadolu, Trakya, Karadeniz, İç Anadolu'daki evlerinden kaçıp gelmişler sokaklara... Aile içi sorunlar yaşayan, anne ve babasından dayak yiyen çaresiz çocuklar bunlar. En önemli özellikleri eğitimsiz olmaları. Büyük çoğunluğu ilkokulu terk etmiş, bir bölümü hiç okula gitmemiş. İlkokulu bitirenler de var aralarında, ama ortaokulu terk eden çok azınlıkta.

Dünya Bankası destekledi

Sokakta yaşamlarını sürdüren, tiner ve bali kullanarak kendilerini oyalayan bu çocukların artık bir çamaşırhaneleri var. 1992'den bu yana sokak çocukları için çalışan Umut Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Ahmet Kulca'nın son projesi 25 Mayıs'ta Dolapdere'de hizmet vermeye başlayacak Umut Çamaşırhanesi oldu.

Dünya Bankası'nın desteğiyle gerçekleştirilen çamaşırhane üç kattan oluşuyor. Birinci katta çamaşırhane var. Sanayi tipi makinelerde Beyoğlu bölgesindeki çocukların çamaşırları yıkanırken, dışarıya da iş yapılacak. Beyoğlu'ndaki otel ve restoranların çamaşırları yıkanarak gelir elde edilecek. İkinci katta çocukların çamaşırları yıkanırken kayıtları yapılacak. Çocuklar bir öğün yemek yiyebilecek ve televizyon seyredecekler. Üçüncü katta da banyo yaparak tıraş olabilecekler. Ufak tefek pansumanları da burada yapılabilecek.

Film de izleyebilecekler

Dernek Başkanı Kulca, buradaki temel amacın çocukları ev ortamına alıştırmak olduğunu söylüyor:

''Düne kadar böyle bir merkez olmadığı için ayaklarına gidip problemlerini çözmeye çalışıyorduk. Ama kuralları öğretmek ya da belli bir yere bağlanma açısından problem oluşturuyordu. Bu merkez saat 10.30'da açılacak. Çocuk bu merkezin içinde sigara içemeyeceğini öğrenecek. Burada tiner, baliyle giremeyecek. Bu hizmetlerden yararlanmak için kurallara uyması gerekecek. Haftanın belli günleri eğitici film izleyebilecek. Özellikle Beyoğlu bölgesindeki çocuklar sorununa büyük çözüm olacak. Çocuğu daha yakından tanıyarak yönlendirme şansına sahip olacağız.''

Sokaklarda kaç çocuk var?

İstanbul'da yaklaşık 3500-4000 sokak çocuğu var. Ticaretin ve eğlencenin yoğun olduğu bölgelerde sayıları artıyor.

Ortaköy, Üsküdar, Kadıköy, Taksim, Bostancı

Adalar, Çatalca, Büyükçekmece, Şile, Silivri, Bahçeşehir

Hangi semtte daha fazla?

Hangi semtte yoklar?

BELEDİYELERDEN DESTEK BEKLİYORLAR

UMUT Çocukları Derneği, sokakta yaşayan çocukların beslenmeleri, barınmaları, sağlıklı yaşamaları, hatta aile ile ilişkilerinde önemli işlev üstleniyor. Ayrıca 1992'den bu yana sokak çocuklarıyla ilgili sorunları gündemde tutarak kamuoyu oluşturuyor.

Dernek Başkanı Yusuf Ahmet Kulca belediyelerin desteğiyle sorunun daha çabuk çözülebileceğini söylüyor. ''İlçe belediyeleri, 25'er çocuğun kalabileceği, banyolu, tuvaletli, atölyesi olan prefabrik evler yapsa önemli bir adım atılacaktır’’ diyor. İlk adım atıldıktan sonra Çocuk Esirgeme Kurumu'nun devreye girebileceğini, uzmanlar atanabileceğini, gönüllü kuruluşların kampanyalarıyla destek sağlanabileceğini söylüyor. ’’Yıllardır evden kaçan çocuklar sorunu yaşıyoruz, ama tek çocuk sığınma evi yok’’ diyor. Ayrıca sanatçıların, aydınların soruna sahip çıkmasını bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!