Şoföre uyku odası

Güncelleme Tarihi:

Şoföre uyku odası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü kararıyla, 5 saatten fazla direksiyon başında olan şoförler, trafik istasyonlarındaki ‘Şoför İstirahat Odası’nda dinlenmeye alınacak. Uygulamayı başlatan Çarşamba Bölge Trafik Amirliği, şoförlere 3 yataklı bir odada uyuma ve duş alma olanağı sağladı.

Uykusuz şoförlerin neden olduğu kazaları gözönüne alan İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla il emniyet müdürlüklerine gönderdiği genelgeyle ilginç bir uygulama başlattı. Bundan böyle takometrelerinde ve sürücü çalışma karnelerinde 5 saatten fazla direksiyon başında oldukları belirlenen kamyon ve otobüs şoförleri, trafik istasyonlarında kurulan ‘Şoför İstirahat Odası’nda dinlenmeye alınacak.

Genelge doğrultusunda harekete geçen Çarşamba Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği de, Çarşamba-Samsun Karayolu'nda kontrollere başladı. Trafik ekipleri araçların takometrelerine bakarak şoförün kaç saat direksiyon başında olduğunu tesbit ediyor. 5 saatlik süreyi aşan sürücüler ise istasyonda bulunan 3 yataklı odaya alınıyor. Burada isteyen sürücüler 30 dakikalık süreyi dinlenerek ve uyuyarak geçiriyor. Ardından yine isteğe bağlı olarak sürücüler duş aldıktan sonra yollarına devam ediyor.

Çarşamba Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amiri Hikmet Demirbaş, uygulamanın gündüz-gece 24 saat sürdürüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Yönetmeliğe göre yük ve yolcu taşıyan sürücüler devamlı olarak 5 saatten, 24 saat içinde de 9 saatten fazla araç kullanamaz. Biz de ağır vasıta sürücülerini, takograf ve çalışma karnelerini konrol ederek ne kadar süredir araç kullandıklarını belirliyoruz. Çalışma sürelerini aştığı tesbit edilen sürücülere 3 milyon 200 bin lira, eğer otobüs veya kamyon kendilerine ait değilse araç sahiplerine de 12 milyon 900 bin lira ceza kesiyoruz. 30 dakika dinlendirdiğimiz sürücüleri daha sonra serbest bırakıyoruz.’’

Kamyon şoförlerinden Temel Çalış, denetimi yerinde bulduklarını, bütün illerde uygulanmasından yana olduğunu söyledi.

Odayı polisler hazırlıyor

Çarşamba Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği'ndeki ‘Şoför İstirahat Odası’ uygulaması başarıyla yürütülüyor. 3 yataklı odada dinlenen ve uyuyan şoförler de bu uygulamardan çok memnun olduklarını söylüyorlar. Dinlenen şoför buradan ayrılınca, devreye yine polisler giriyor, yatakları düzeltip, yeni gelecek yorgun polisler için hazırlıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!