Sizi göklerden selamlayacağım

Güncelleme Tarihi:

Sizi göklerden selamlayacağım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2005 01:56

Eğitim uçuşu yaparken önceki gün düşen uçakta şehit olan teğmen Erdem Öztürk ile aynı adı taşıyan bir üsteğmen de 7 yıl önce helikopter kazasında şehit oldu.

Son eğitim uçuşunda hocası ile birlikte şehit düşen Teğmen Öztürk’ün en büyük düşü, ailesini gökyüzünden selamlamaktı. Genç teğmen, kazadan bir gün önce aradığı ailesine ‘Siz de bana el sallarsınız’ dedi. Ancak teğmen bu düşünü gerçekleştiremeden şehit oldu.

DENİZ Pilot Teğmen Erdem Öztürk’ün önceki gün Manisa’nın Muradiye Beldesi yakınlarında düşen eğitim uçağında şehit olduğu haberi, Balıkesir’in Manyas İlçesi’ne bağlı Yeniköy ile Bandırma’da oturan ailesine güçlükle verildi. Acı haberin, 45 yaşındaki anne Şahinler ile 47 yaşındaki baba Erol Öztürk’e verilmesi sırasında doktor hazır bulundu. Oğullarının şehit düştüğünü öğrenen Öztürk çifti ile lise son sınıf öğrencisi kardeşi Sinem Öztürk gözyaşlarına boğuldu. Oğlunun şehit olduğuna inanamayan anne Şahinler Öztürk, ‘Allah’ım bu acıya nasıl dayanacağım?’ diyerek gözyaşı döktü. Oğlunun bir gün önce kendilerini telefonla aradığını belirten Şahinler Öztürk, şöyle dedi:

SON EĞİTİMİYDİ

‘Erdem, denizci olmasına rağmen, pilotluğa büyük ilgi duyuyordu. İzmir’deki Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığı’nda 3 aydır pilot eğitimi görüyordu. Son olarak Kurban Bayramı tatilinde ziyaretimize geldi. Onunla hasret giderdik. Kazadan bir gün önce evi aradı. Bizlere, son eğitim uçuşuna çıktığını, artık bizleri ve Bandırma’yı göklerden selamlayacağını söyledi. Bu uçuş ardından mutluluğunu paylaşmak için yanımıza gelecekti. Kulaklarıma inanamıyorum. Yavrumu beklerken ölüm haberiyle karşılaştım.’

ODTÜ’YÜ BIRAKMIŞ

Şehit Teğmen Öztürk’ün, Bandırma’da oturan kardeşi Sinem Öztürk de ağabeyinin çocukluk yıllarından bu yana uçma arzusuyla dolu olduğu için ODTÜ Biyoloji Bölümü’ndeki eğitimini yarıda bırakıp Deniz Harp Okulu’nu girdiğini söyledi. Ağabeyinin subay olduktan sonra Marmaris’te bir denizaltıda göreve başladığını belirten Sinem Öztürk, ‘Bana, bugüne kadar dünyanın fotoğrafını hep denizin dibinden çektiğini, bundan sonra dünyanın fotoğrafını gökyüzünden çekmek için Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na başvuracağını söyledi. Daha sonra dediğin yapmak, pilot olmak için başvurdu’ dedi.

Abim için her uçağa selam vereceğiz

ŞEHİT teğmenin kardeşi Sinem Öztürk, ağabeyinin başvurusunun kabul olmasının ardından İzmir Çiğli’deki Jet Hava Üst Komutanlığı’nda eğitim uçuşlarına başladığını belirterek, şöyle devam etti:

‘Ağabeyim, dünkü son uçuş öncesi evi telefonla arayarak, ‘Sizleri göklerden selamlamaya çok az kaldı. Bundan sonra sizleri gökyüzünden selamlayacağım. Ben doğduğum köyün üzerinden uçakla geçerken, sizler de beni el sallayarak selamlarsınız’ demişti. Ağabeyimin bu arzusunu yerine getirmek için köyün üzerinden geçen her uçağı el sallayarak selamlayacağız.’

Pilotların hocasını devlet uğurladı

İZMİR Çiğli’den havalandıktan sonra düşen eğitim uçağında şehit düşen Hava Pilot Kurmay Albay Mehmet Rıza Şenol Ankara’da, 24 yaşındaki Deniz Pilot Teğmen Erdem Öztürk ise Bandırma’da toprağa verildi. Şenol için Ankara Kocatepe Camii’nde düzenlenen törene Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanlar, kuvvet komutanları ve TSK mensupları katıldı. Şenol’un cenazesi Cebeci Askeri Şehitliği’ne defnedildi. Erdoğan, pilotun ailesinin yanına giderek başsağlığı diledi. Teğmen Öztürk’ün cenazesi de Bandırma Ana Jet Üssü’ndeki tören ve Haydar Çavuş Camii’ndeki namazdan sonra Bandırma Hava Şehitliği’nde toprağa verildi.

Kazanın sebebi ‘viril’ düşüş

İKİ pilotun şehit olduğu Manisa yakınlarında düşen eğitim uçağı ile ilgili kaza tespit çalışmaları sürüyor. Uzmanlara göre, kazanın havacılar arasında ‘viril’ diye adlandırılan düşüşten kaynaklanma olasılığı ağır basıyor. Viril düşüşte, uçak teknik arıza nedeniyle aniden kendi ekseninde 360 derece dönmeye başlıyor. Uçak, topaç gibi dönerek düşüyor. Viril düşüşün kumanda telinin kopmasından kaynaklanmış olabileceği de belirtiliyor.

Kaderleri de aynı oldu

MANİSA’da düşen uçakta şehit olan Deniz Teğmen Erdem Öztürk’ün, 27 Kasım 1998’de Hakkari’de düşen Sikorsky tipi helikopterde şehit olan Üsteğmen Erdem Öztürk ile aynı ad ve soyadını taşıması, acı bir tesadüfü oluşturdu. Hakkári’nin Yüksekova İlçesi Dağlıcı Bölgesi’nde 28 Kasım 1998 tarihinde keşif, gözetleme, devriye ve acil destek görevini sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait helikopter düşerken, 3’ü subay, 1’i astsubay, 11’i erbaş ve er olmak üzere toplam 15 güvenlik görevlisi şehit olmuş, 1 er yaralanmıştı. Şehit olanlar arasında Kara Pilot Üsteğmen Erdem Öztürk de bulunuyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!