Siyasilerden polise tepki

Güncelleme Tarihi:

Siyasilerden polise tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2000 00:00



TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin Grup Başkanvekilleri, polis memurlarının iki gündür sürdürdükleri yürüme eylemini değerlendirdi. Gaziosmanpaşa'daki saldırıyı kınayan partilerin Grup Başkanvekilleri, polis teşkilatının çeşitli sorunları bulunduğunu ancak kamu düzenini sağlamakla görevli polislerin haklarını meşru zeminde aramaları gerektiği konusunda görüş bildirdiler. sss

MHP: 'Eylemler doğru değil'

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır

"Gaziosmanpaşa'daki saldırganlar en kısa zamanda adalete hesap verecekler. Ancak bu ülkede hukukun üstünlüğü, kanunların belirleyiciliği her şeyin üstündedir. Buna polislerimiz de uymak zorundadır. Güvenlik güçlerimiz taleplerinde haklı olabilirler, ama talep ve tenkitlerini hukukun çizdiği ölçülerde ortaya koymaları gerekiyor. Dolayısıyla eylemleri doğru bulmak mümkün değil. Polisin özlük haklarıyla ilgili düzenleme en kısa zamanda yapılmalı. MHP bu yöndeki her türlü iyileştirmeye destek verecek."

FP: 'Hoşgörülemez'

FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç:

"Polisin, Başbakanı ve Bakanı hedef alan, amirlerine karşı gelen bir siyasal gösteriye dönüşen tavrı, hukuk devletinde de uymak zorunda oldukları mevzuata göre, kesinlikle hoşgörülemez. Ancak ne var ki, onları böylesine bir eyleme iten haklı sebeplerin varlığını düşünüyorum.

Polisin çok zor olan çalışma şartları, maaş, özlük haklarının düşük düzeyde bulunması onları hem sosyal hem psikolojik açıdan etkiliyor. Geçtiğimiz hafta çıkartılan Af Kanunu'ndan hem kendilerine hem de mağdurlara haksızlık yapıldığına inanıyorlar. Kendilerini canları pahasına yakaladığı suçluların affedilip tekrar sokağa çıkmasından rahatsızlar. Kaldı ki, bu şekilde affın sosyal barışa hizmet edeceği yerde bir büyük kaosa yol açtığı görülüyor. Bu ve buna benzer pekçok sebeplerle son olaylar bardağı taşıran bir damla sayılabilir. Polisler vatandaşın can ve mal emniyetini korumakla görevlidirler. Bu önemli göreve uygun hayat şartlarını hem maddi açıdan hem psikolojik açıdan en kısa zamanda kavuşturulmaları gerekir."

ANAP: 'Vahim'

ANAP Grup Başkanvekili Beyhan Aslan

"Polisimizin 2 şehit ve yaralılar vermesi, çıkarılan af yasasında kendilerini dışlanmış gibi hissetmeleri gibi sebeplere, olayı provake eden güçler de eklenince bu olaylar meydana geldi. Bir ülkede polise el kalkması ne kadar vahimse, polisin yürümesi de o kadar vahimdir. Yetkilileri ve polislerimizi daha dikkatli olmaya ve sağduyulu davranmaya davet ediyoruz. Bu ülke insanı, polisine her zaman güvenmiştir."

DYP: 'Tepkilerini meşru zeminde ifade etsinler'

DYP Grup Başkanvekili Nevzat Ercan

Polis teşkilatının çeşitli sorunları bulunuyor. Zor şartlar altında görev yapıyorlar. Bu nedenle hem psikolojik hem de maddi anlamda desteğe ihtiyaçları var. Af Yasası'na da tepkililer. Ancak emniyet teşkilatımızın bir hak arama çerçevesinde de olsa böyle görüntü vermesini doğru bulmuyorum, tasvip etmiyorum. Büyük üzüntü duydum. Hiçbir sebep, polisin bu tür davranışına haklılık kazandırmaz. Kamu düzenini sağlamakla görevli olan bir teşkilat, uğradığı haksızlığı, disiplinini bozmadan, hiyerarşi içinde, meşru zeminde ifade edebilir."

'Polisimize güvenmek istiyoruz'

Anayasa Komisyonu Başkanı Turhan Tayan:

"Silahlı Kuvvetlerin her ne sebeple olursa olsun sokağa dökülmesinin demokratik ülkelerde kabul edilemez. Polislerin acısını anlıyoruz, münferit duyarlılıklar anlayışla karşılanabilir. Ancak devletin güvenlik görevi yapan kuvvetlerinin meşruiyet dışına çıkmaması gerekir. Kitlesel hale dönüşen olayları savunmak mümkün değil. Polisimizi seviyoruz, polisimize güvenmek istiyoruz"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!