'Siyasi Etik' alt komisyonda

Güncelleme Tarihi:

Siyasi Etik alt komisyonda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2007 12:53

AKP’li Milletvekillerinin hazırladığı, “TBMM’de Siyasi Etik Komisyonu”nun kurulmasına ilişkin teklif bir alt komisyona havale edildi.

Haberin Devamı

AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün ve 19 milletvekilinin imzasını taşıyan, “TBMM’de Siyasi Etik Komisyonu”nun kurulmasına ilişkin teklif CHP ve AKP’li milletvekillerinin eleştirilerine sahne oldu. CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, yaklaşık 4 yıl önce bu teklifi kendisinin hazırladığını ancak, gündeme bile almadığına işaret ederek, “Benim teklifim kopya edilmiş, bu hiç etik değil” dedi.

Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu Başkanlığı’nda toplandı. Komisyon, “TBMM’de Siyasi Etik Komisyonu”nun kurulmasına ilişkin teklif ele alındı. Kuzu 4 yıl önce aynı teklifi Meclis veren CHP’li Algan Hacaloğlu ve Kamu Etik Kurulu Başkanı Mehmet Sağlam’ı da katkılarını vermek için Komisyona davet etti.Toplantı Kuzu’nun sunuş konuşmasıyla başladı.

Kuzu, Dünya devletlerinde de buna benzer komisyonların kurulduğunu belirterek, çok zor bir yasa olduğuna işaret etti. TBMM’de “Siyasi Etik” Komisyonu’nun kurulmasına ilişkin teklifin 4 ana başlıkta toplayan Kuzu, “Eğer bu teklif yasalaşırsa, hedeflerimizi 4 ana başlıkta topladık. Bunlardan ilki siyasete şeffaflık saydamlık ve dürüstlük getiriliyor. Çok tartışılan bir konu ‘hediye’ konusu. Çok hassas bir konu. Türkiye’nin kültüründe hediye vermek ve almak önemli bir yer tutar. Önemli bir gelenek. Onun için hediyeleri neye göre sınırlandırmak gerekir onu çok iyi analiz etmek lazım. Tamamen bunu kaldırmak doğru değil. En önemli konulardan birisi ise ‘Mal Bildirimi’ ve ‘Yaptırımlar’ bütün bunları iktidar ve muhalefet olarak ortak uzlaşmayla ele almalıyız. Bu iktidar muhalefet hesabı olmamalı” dedi.

Haberin Devamı

YALÇINBAYIR: ALİ DİBOLAR YAYGINLAŞTI

AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’da, bu dönem parlamentonun içerde ve dışarda tartışıldığına dikkat çekerek, “ ‘Ali Dibo’ların yaygılaştığı bir dönemde bu teklifin yasalaşması doğru olacaktır. Siyasiler her zaman kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Biz rüşvetin kurumsallaştığı yerden geliyoruz” diye konuştu.

YARBAY: “MİLLETVEKİLLERİ DEĞİL, KÖŞE YAZARLARI İÇİN”

AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay’da teklifin içeriğini eleştirerek, “TBMM’de Siyasi Etik Komisyonu’nun kurulmasını görüşüyoruz. Ama milletvekillerinden çok köşe yazarları için hazırlanmış bir teklif. Bu teklifi basın ve köşe yazarları eleştirecektir” dedi

Haberin Devamı

HACALOĞLU: “TEKLİFİM KOPYA EDİLMİŞ”

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, aynı teklifi 4 yıl önce kendisinin hazırladığını ancak, iktidar partili milletvekillerinin karşı çıktığını hatırlatarak, “Benim teklifimi kopya etmişsiniz. Bu hiç etik değil. Neden şimdi gündeme getirdiniz. Bunu ben etik anlayışına uygun görmüyorum” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı’da bu teklifle tarihi bir görev üstleneceklerini belirterek, seçime az bir süre kala AKP’lilerce verilmesini eleştirdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’da, Hacaloğlu’na destek vererek, CHP’nin 4 yıl önce hazırırladığı teklifin kopya edilmesini etik bulmadığını dile getirdi.

ERCENK : “İHALELER GÖRÜŞÜLECEKTİ”

Haberin Devamı

CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk’te, teklifin geldiği zamanı eleştirerek, “Eğer bu komisyon 4 yıl önce kurulsaydı, şimdi Tüpraş ve Lala Park ihalelerini görüşmüş olacaktık” diye kaydetti.

Komisyon daha sonra AKP ve CHP’lilerin oylarıyla bir alt komisyona havale edilmesine karar verildi.

Alt komisyon, AKP’li Ayhan Sefer Üstün, Güldal Akşit, Suat Kılıç, CHP’den Oya Araslı ve Atilla Kart’tan oluştu.

Teklifle; Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanununda önemli değişiklikler öngören teklifle, mal bildiriminde bulunması zorunlu kişilerin kapsamı genişletiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!