Siyasetin zirvesi 'terör' karikatürleri gecesinde

Güncelleme Tarihi:

Siyasetin zirvesi terör karikatürleri gecesinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2002 02:00

Karikatür Oskarları olarak da anılan 19. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda ödül kazanan sanatçılara ödülleri önceki gece düzenlenen görkemli bir törenle verildi. 'Terör' konulu yarışmanın birincisi Türk karikatür sanatçısı Mehmet Ateş Gülcügil olmuştu.

Aydın Doğan Vakfı'nın düzenlediği yarışmanın Devlet Resim Heykel Müzesi'ndeki ödül töreninde siyasetten, sanat dünyasına, iş adamlarından basın dünyasına kadar birçok seçkin davetli katıldı.

Törene katılanlar arasında, Başbakan Abdullah Gül, Başbakan Yardımcıları Ertuğrul Yalçınbayır ve Mehmet Ali Şahin, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da yer aldı.

Tören, aralarında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Remzi Buharalı'nın da bulunduğu Opera Trombon Dörtlüsü'nün mini konseriyle başladı. Yemen Türküsü, Baby Elephant Walk gibi eserlerin trombon yorumlarının sunulduğu konser, izleyenlerin beğenisini kazandı.

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Orhan Birgit yaptığı konuşmada, yarışmanın 18 yıldır, katılımcıları her alanda özgür bırakmak için belirli bir konu saptanmadan yapıldığını hatırlattı. Ancak bu yıl, 11 Eylül 2001'de New York'daki ikiz kulelere yönelik terör saldırısı nedeniyle yarışmanın konusunun ‘terör’ olarak saptandığını ifade eden Birgit, ‘‘19.yarışmada yerkürenin çeşitli ülkelerindeki karikatür sanatçılarının, 11 Eylül saldırısı nedeniyle terör olgusunun nasıl değerlendirildiğinin belirlenmesine yardımcı olmak istedik. Bu nedenle, yerleşmiş bir geleneğimizi değiştirerek, 19.yarışmayı tematik yapmayı kararlaştırdık’’ diye konuştu.

Daha sonra mikrofona gelen Milli Eğitim Bakanı Mumcu, konuşmasına ‘‘Önce çizgi vardı’’ sözleriyle başladı ve karikatürün mağara duvarlarına yapılan çizgilerle başladığını ve bugün evrensel boyutlara ulaştığını söyledi.

Daha sonra yarışmanın birincisi Türk karikatür sanatçısı Mehmet Ateş Gülcegil'ün Aydın doğan Vakfı Birincilik Ödülü, Kültür Bakanlığı Plaketi ve Hürriyet Gazetesi Altın Plaketi'ni Başbakan Abdullah Gül, para ödülünü de Vakıf Başkanı Aydın Doğan verdi.

BAŞBAKAN KUTLADI

Başbakan Gül yaptığı konuşmada, böyle bir yarışmayı 19 yıldır sürdürmenin kolay bir iş olmadığını vurgulayarak, vakfı kutladı. Gül, karikatür sanatının evrenselliğine dikkat çekerek, ödül kazanan karikatürlerin hiç birinin altında yazı olmamasına işaret etti.

Yarışmanın ikincisi İzlandalı Eythor Stefansson'a plaketini CHP Lideri Baykal verirken, para ödülünü de Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yılmaz takdim etti. Yarışma üçüncüsü Kübalı Alberto Morales Ajubel'e de ödülünü Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin verdi. Ayrıca, başarı ödülü kazanan 12 karikatüriste de plaket ve ödül verildi.


KARİKATÜR YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİNE KATILANLAR


Başbakan Abdullah Gül

Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar

Devlet Bakanı Beşir Atalay

Adalet Bakanı Cemil Çiçek

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu

Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu

TBMM Adalet Komisyonu Bşk. Köksal Toptan

CHP Ankara Milletvekili Gülsün B. Toker

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş

CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek

AKP Bayburt Milletvekili Fetani Battal

Bayburt Bağ. Milletvekili Ülkü Gökalp Güney

AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan

AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış

AKP İstanbul Milletvekili İnci G.Özdemir

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş

CHP İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli

CHP İstanbul Milletvekili Bülent Tanla

CHP İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk

CHP Gaziantep Milletvekili Abdülkadir Ateş

AKP Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan

AKP Gümüşhane Milletvekili Temel Yılmaz

CHP Karaman Milletvekili Fikret Ünlü

AKP Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz

Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan

Rekabet Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Müftüoğlu

Eskişehir Bşh. Bld. Bşk. Yılmaz Büyükerşen

Çankaya Belediye Başkanı Haydar Yılmaz

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu

Ankara Sanayi Odası Bşk. Zafer Çağlayan

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!